Primarul unei comune din Vâlcea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi spălare de bani

G.U.
Anticorupţie / 9 decembrie 2020

Primarul unei comune din Vâlcea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi spălare de bani

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ion Horăscu, la data faptelor primar al comunei Prundeni, judeţul Vâlcea, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor, fiind acuzat că a angajat zeci de rude şi prieteni la o firmă care primea contracte fictive de la primărie, conform Agerpres.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Ion Năstăsie, administrator al unei societăţi comerciale înfiinţată de Consiliul Local Prundeni, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în contextul emiterii OUG nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare, Primăria Prundeni a disponibilizat, în cursul anului 2010, 39 de persoane, dintr-un aparat funcţional de aproximativ 70 de persoane.

Dintre acestea, 19 persoane, rude sau prieteni ai primarului Ion Horăscu, au fost angajate la scurt timp într-o societate comercială înfiinţată anterior prin hotărârea Consiliului Local Prundeni şi administrată de Ion Năstăsie, societate ce avea ca principal obiect de activitate "Captarea, tratarea şi distribuţia apei".

Practic, inculpaţii ar fi acţionat pentru "salarizarea" personalului unei societăţi private, cu răspundere limitată, ce nu a prestat niciodată serviciile facturate, nu a realizat venituri din alte surse şi a acumulat datorii la bugetul general consolidat al statului, notează sursa citată.

Concret, în perioada 2010 - 2012, primarul Ion Horăscu, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea, către societatea administrată de Năstăsie, pentru lucrări şi servicii care nu au fost executate în realitate, după cum urmează: 429.265 lei, reprezentând costul a 2.120 branşamente la reţeaua publică de apă; 81.000 lei, reprezentând preţul unor servicii de consultanţă pentru obţinerea unor autorizaţii sanitare şi de mediu privind sistemul de canalizare, epurarea apelor uzate şi colectarea deşeurilor nepericuloase; 66.910 lei pentru achiziţionarea unei cantităţi de 1.356 mc nisip cuarţos necesar la construcţia unui teren de sport, cu gazon sintetic.

DNA menţionează că terenul respectiv fusese deja construit de o altă firmă, iar cantitatea de nisip cuarţos putea să acopere circa 200.000 mp de gazon sintetic.

O parte dintre facturile emise de societatea respectivă ar fi fost semnate de către Năstăsie în perioada în care acesta nu mai deţinea funcţia de administrator, fiind revocat de Consiliul Local al comunei Prundeni la data de 31 octombrie 2012, transmite Agerpres.

În cursul anului 2012, urmare a intrării în incapacitate de plată a societăţii respective, dar şi a verificărilor demarate de către Camera de Conturi Vâlcea şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea, 12 dintre salariaţii societăţii administrate de inculpatul Ion Năstăsie au fost angajaţi în cadrul unei asociaţii culturale înfiinţate în acelaşi an de Primăria Prundeni.

De data aceasta, pentru salarizarea acestor angajaţi, primarul Ion Horăscu ar fi creat un mecanism prin care suma 134.080 lei, necesară achitării drepturilor salariale, ar fi ajuns în contul asociaţiei culturale.

Conform DNA, acest lucru a fost posibil prin încheierea unui contract fictiv de "prestări servicii consultanţă activităţi culturale", încheiat de asociaţia culturală cu societatea administrată de Ion Năstăsie.

Prin aceste demersuri, Primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu 577.175 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Primarul Ion Horăscu mai este implicat într-un alt dosar de corupţie, fiind trimis în judecată în 2018 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea pentru luare de mită, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb