Primele detalii din ancheta Concurenţei pe carburanţi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 17 noiembrie 2011

Primele detalii din ancheta Concurenţei pe carburanţi

Raportul CE a fost transmis companiilor investigate

Consiliul Concurenţei (CC) a transmis Raportul Comisiei Europene (CE) referitor la ancheta pe piaţa noastră petrolieră companiilor care activează în acest domeniu.

Constantin Tampiza, consilierul preşedintelui "Lukoil" pentru proiectele din România, ne-a spus că raportul transmis zilele trecute de CE are circa 100 de pagini.

Jucătorii din domeniu ne-au declarat, la unison, că îşi vor exprima opiniile cu privire la raport după analizarea acestuia şi după finalizarea procedurilor legale aflate încă în derulare în cadrul Consiliului Concurenţei.

Aceste proceduri, care constau în audierea, până la finalul acestui an, a companiilor din piaţa petrolieră autohtonă, reprezintă ultimii paşi până la conturarea unui rezultat final.

Astfel, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, va fi finalizată prima din cele două etape ale investigaţiei începută cu şase ani în urmă.

Cert este că, pentru prima dată în toată această perioadă, au apărut câteva informaţii referitoare la obiectivul anchetei.

În acest sens, "OMV Petrom" a declarat, într-un comunicat de presă: "< OMV Petrom > a primit un raport de investigaţie de la Consiliul Concurenţei cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa, ca urmare a retragerii de pe piaţă a "Eco Premium" (benzină fără plumb aditivată cu substitut de plumb). (...) Concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei, inclusiv posibilele sancţiuni, vor fi cuprinse în decizia finală a Consiliului Concurenţei, care va fi emisă după formularea răspunsului < OMV Petrom > cu privire la forma actuală a raportului de investigaţie şi după audierea în faţa Consiliului Concurenţei".

Compania consideră că această "pretinsă încălcare este lipsită de temei" şi notează că va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o reprezentare corectă a faptelor relevante care să fie reflectate în decizia finală a Consiliului Concurenţei.

La rândul lor, reprezentanţii MOL România ne-au declarat: "MOL România a primit în data de 14 noiembrie 2011 raportul Consiliului Concurenţei cu privire la o investigaţie privind pretinsa încălcare de către societăţile active pe piaţa distribuţiei carburanţilor auto, benzină şi motorină, angro şi cu amănuntul, din România, a dis-poziţiilor Legii Concurenţei, prin limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor".

De asemenea, reprezentanţii "Rompetrol" ne-au precizat: "Raportul Consiliului priveşte pretinsa încălcare de către societăţile active pe piaţa distribuţiei carburanţilor auto a dispoziţiilor Legii concurenţei prin limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, cu referire la retragerea de pe piaţă a benzinei Premium (Eco Premium). (...) Menţionăm că toate operaţiunile şi acţiunile Grupului < Rompetrol > în România s-au desfăşurat cu respectarea legislaţiei în domeniu".

În perioada "pretinsei încălcări", "Eco Premium" reprezenta, potrivit "OMV Petrom", aproximativ 2% din piaţa românească de carburanţi: "Decizia de a retrage de pe piaţă < Eco Premium > s-a bazat pe considerente de mediu şi economice, ţinând cont în mod adecvat de interesele consumatorilor".

Consiliul Concurenţei a trans-mis, în acest an, Comisiei Europene un document în care arăta că are suspiciuni legate de înţelegeri între companiile de pe piaţa petrolieră din ţara noastră.

Companiile vizate, printre care se numără "OMV Petrom", "Rompetrol", "Lukoil" şi MOL, vor avea o perioadă de 30 de zile pentru a-şi exprima punctele de vedere cu privire la raportul transmis de CE zilele trecute de Instituţiei Concurenţei.

Începută acum ani buni de zile, această investigaţie "a început să meargă cum trebuie de acum doi ani", potrivit domnului Chiriţoiu, care ne-a declarat, acum câteva luni, într-un interviu: "Prima inspecţie inopinată la companiile din domeniu a avut loc în septembrie 2009, iar echipa de investigaţie a fost schimbată tot atunci. Înainte de 2009, Consiliul Concurenţei se mişca mai încet, pentru că nu avea termene. Consiliul a început să se dezmorţească prin 2007, a durat până s-a pus la punct, până a învăţat să facă investigaţii... De prin 2007-2008 a început să fie mai activ".

Referitor la raportul CE în acest caz, Bogdan Chiriţoiu a precizat: "Decizia ultimă ne aparţine, însă este important şi feed-back-ul de la Bruxelles, pentru că rolul Comisiei este să asigure respectarea Tratatelor, evitând ca fiecare stat să aplice o interpretare proprie a acestora. Dacă cei de la Bruxelles ne spun că un anumit lucru nu este foarte bine probat sau că o anumită încadrare nu este în regulă, noi ţinem cont".

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se specifica faptul că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător. Premierul Emil Boc a declarat, la acea vreme, că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb