Primele proiecte pe dezvoltare rurală, în martie 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 21 ianuarie 2008

Primele proiecte pe dezvoltare rurală (PNDR) vor putea fi depuse din luna martie a acestui an, pe trei dintre cele 24 de măsuri ale programului, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, la un simpozion organizat de Comitetul de Est al Economiei Germane, în cadrul expoziţiei "Săptămâna Verde". "Programul Sapard derulat în România a fost un bun exerciţiu de accesare a fondurilor europene, atât pentru beneficiari, cât şi pentru angajaţii Agenţiilor de Plăţi, deoarece primii au reuşit să înţeleagă mai bine condiţiile impuse, iar autorităţile să îşi flexibilizeze activitatea pentru reducerea birocraţiei", a spus Cioloş. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a precizat că pentru accesarea sumelor care vor veni pe dezvoltare rurală în următorii ani este necesară creşterea capacităţii de consultanţă pentru beneficiari. "Sapard a creat o reţea privată de consultanţă axată, însă, pe proiecte medii şi mari, de milioane de euro, iar noi avem nevoie de o capacitate de consultanţă pentru micile proiecte ale producătorilor sau asociaţiilor de producători. Intenţionăm ca numărul de 800-900 de consultanţi din structurile ANCA să îi orientăm efectiv pe micii fermieri şi firmele asociative", a spus Cioloş. O altă problemă ridicată de oficialul român se referă la concentrarea terenurilor agricole, care nu va fi rezolvată foarte curând din cauza cadastrării şi punerii în posesie a terenurilor, care blochează încă piaţa funciară din România. În ceea ce priveşte organizarea pieţelor, ministrul român al agriculturii a precizat importanţa stimulării grupurilor de producători pentru comercializarea în comun a produselor. "Acest sistem de organizare ar permite chiar reintrarea în culturi a unor terenuri nelucrate", a menţionat Cioloş.

Pe de altă parte, ministrul bulgar al agriculturii, Nihat Tahit Abil, a precizat că în ţara vecină PNDR a fost deja lansat, iar în luna februarie sunt aşteptate primele proiecte, în special cele care nu au mai putut fi finanţate din fondurile Sapard din cauza absorbţiei fondurilor. Acesta a mai spus că investitorii străini sunt tot mai interesaţi de terenurile agricole din Bulgaria, dar şi a celor posibil cultivabile, preţul acestora înregistrând o creştere cu peste 20 de procente în ultimul an. "Terenurile sunt de bună calitate şi fertile, nu sunt sunt sărăcite şi pot fi cultivate ecologic", a mai precizat ministrul bulgar. România are al patrulea buget de dezvoltare rurală între statele Uniunii Europene, de circa 8,02 miliarde euro, pentru perioada 2007-2013, la care se mai adaugă încă 1,7 miliarde euro de la bugetul naţional. PNDR este compus pe patru axe, cea mai importantă fiind Axa 1 "Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic", care are prevăzută o sumă de 3,24 miliarde de euro (45 la sută din fonduri). Axa 2 - "Îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale" are 25 la sută din fondurile UE (1,80 miliarde euro), axa 3 - "Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" cu 30 la sută din fonduri - 2,046 miliarde euro şi axa 4 "Leader" va primi 2,5 la sută din sumele alocate celorlalte domenii, adică 123,46 milioane euro. Bulgaria urmează să primească în perioada menţionată 2,61 miliarde de euro, în cadrul programului pentru dezvoltare rurală. Acesta cuprinde trei axe şi anume dezvoltarea unei agriculturi şi industrii alimentare competitive bazate pe inovaţie (Axa 1), cu o sumă de 963,9 milioane de euro, protejarea resurselor naţionale şi a mediului din zonele rurale (Axa 2) - 637,5 milioane euro şi 702,1 milioane euro pentru realizarea obiectivelor din Axa 3 - creşterea calităţii vieţii şi diversificarea oportunităţilor de angajare în zonele rurale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte incet,cu viteza melcului se inainteaza posibilitatea accesari FEADR.De ce dureaza atata?Nu vedeti ca agricultura este"la pamant"?

    Daca birocratia va fi asa de mare ca in cazul Programului SAPARD,atunci"vai de capul agricultorilor"care vor fonduri nerambursabile! 

    1. MODREANU MARE PROF DE ISTORIE CE NU STIE CATE PICIOARE ARE O VACA A FOST MINISTRUL AGRICULTURII SI EL A INTARZAIAT ACESTE PROGRAME EL AR TRBUI BICIUIT IN PIATA PUBLICA DACA NU CSA ZICA CA E PROST

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb