La Buzău s-a dat startul vânzării produselor specifice Sărbătorilor Pascale. Primii crescători de oi au ajuns deja în cea mai mare piaţă din oraş. Marfa este pe alese, însă preţurile sunt mai mari decât cele de anul trecut. Un kilogram de carne se vinde cu 45 de lei, adică cu 5 lei mai mult decât anul trecut.
"Pentru comercializarea mieilor am amenajat un sector special. Am primit un număr de 12 cereri de crescători de oi din comunele aflate în apropierea municipiului Buzău. Noi avem spaţiul pregătit, cred că de marţi o să vină o parte din crescători, dar majoritatea probabil vor veni săptămâna viitoare, în ultima săptămână, a declarat Elena Ivan, director SC Pieţe, Târguri şi Oboare Buzău.
De asemenea, sacrificarea mieilor a început şi în abatoarele din judeţ. Până acum, 9000 de miei au fost sacrificaţi atât pentru a onora comenzile de pe piaţa externă cât şi pentru piaţa internă, inclusiv pentru supermarketuri. Preţurile de vânzare au variat, până acum, între 17-19 lei/ kg în viu şi până la 40 lei/ kg carnea de miel.
"Până la această dată au plecat peste 16.000 de capete de tineret ovin către centre de colectare, deci în viu, urmând ca de la nivelul acestor centre să fie îmbarcate pe vase având ca destinaţie ţările arabe. Au început, însă, şi sacrificările la nivelul abatoarelor, fiind sacrificate un număr de 9000 de capete care au avut ca şi destinaţie lanţurile de supermarketuri pe care le găsim şi în municipiul Buzău. Deci, miei din gospodăriile de pe raza judeţului Buzău au ajuns şi în supermarketuri. În ceea ce priveşte preţul, nu ne ocupăm noi, ca şi instituţie. În schimb, vă pot spune că din ce ne- au declarat crescătorii de animale preţul a plecat undeva de la 19 RON în viu iar la această dată s-a ajuns undeva la 17 RON în viu, preţul cu care a plecat mielul din unitatea de abatorizare, urmând a ajunge în galantare undeva la 40 RON", a spus Iulian Moca, purtător de cuvânt DSVSA Buzău.
În toată această perioadă, inspectorii DSV au anunţat că vor face controale în toate pieţele, magazinele şi abatoarele din judeţ unde este vândută carne de miel şi produse specifice perioadei de sărbători.
"Trebuie asigurate condiţiile în primul rând de temperature, să spunem de microclimate. Marfa trebuie să stea la o temperatură controlată astfel încât să nu se dezvolte microorganisme în urma depozitării la temperaturi ridicate. Noi avem asigurată permanenţă la nivelul circumscripţiei respective şi imediat vor fi verificaţi crescătorii care îşi vor comercializa mieii la nivelul acelui spaţiu, tot timpul vor fi verificaţi", spune dr. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.