PRIMUL SUMMIT AL ASOCIAŢIEI ADMINISTRATORILOR DE FONDURI: 10 miliarde de euro, activele administrate de membrii AAF România

D.V.
Piaţa de Capital / 25 septembrie 2019

10 miliarde de euro, activele administrate de membrii AAF România

România are un potenţial de 2 milioane de investitori

Tanguy van de Werve, EFAMA: Millenials, viitorii investitori

Digitalizarea, o şansă de dezvoltare pentru industria fondurilor

Legea FIA, posibil sa fie adoptată până la finalul anului

Dezvoltarea accelerată a industriei fondurilor prin creşterea numărului de investitori, programe de educaţie financiară care să ajute la o mai bună înţelegere a rolului acestora în creşterea sănătoasă a economiei precum şi adaptarea legislaţiei pentru a crea cadrul apariţiei de noi fonduri de investiţii alternative, sunt câteva dintre principalele subiecte discutate astăzi la primul Summit al Administratorilor de Fonduri din România, organizat la Bucureşti, de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Membră a European Fund and Asset Management Association, AAF reuneşte 28 de membri (19 societăţi de administrare a fondurilor, 4 societăţi de investiţii financiare, Fondul Proprietatea şi 4 bănci depozitare) şi administrează în prezent active de 10 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de începutul anului.

"Rolul nostru este acela de a atrage resursele disponibile pentru investiţii şi de a le plasa cât mai eficient în numele clienţilor noştri, oferindu-le acestora soluţii investiţionale care să răspundă nevoilor lor. Contextul economic de care beneficiem, în prezent, este extrem de favorabil: operăm într-o economie aflată pe creştere, în ultimii 5 ani PIB-ul nominal al României a crescut cu peste 50%, depozitele companiilor şi ale populaţiei au depăşit pragul de 70 de miliarde de euro. Aceste premise favorabile, dublate de eforturi în direcţia educaţiei financiare a investitorilor, ne pot ajuta să canalizăm o parte din resurse către industria fondurilor de investiţii şi, implicit, către finanţarea companiilor de succes", a declarat, în deschiderea evenimentului, Radu Hanga, Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Piaţa românească a fondurilor de investiţii are un potenţial uriaş încă neexploatat. Statisticile au arătat că România se confruntă cu un veritabil paradox în ceea ce priveşte piaţa fondurilor de investiţii, a fost una dintre ideile exprimate de reprezentanţii companiilor participante. Astfel, numărul investitorilor este, în prezent, de 410 mii persoane, dar piaţa are un potenţial de 2 milioane de investitori. Această discrepanţă poate fi diminuată în mare măsură prin creşterea nivelului de educaţie financiară a investitorilor care să-i facă mai receptivi la soluţiile investiţionale propuse acestora.

Millenials, generaţia pentru care Internetul nu mai are secrete, ar putea constitui pepiniera de investitori în fondurile de investiţii, este de părere Tanguy van de Werve, Directorul General al EFAMA. Prezent la eveniment, oficialul EFAMA a punctat că "România are o piaţă dominată de investitorii de retail" şi a sugerat administratorilor de fonduri de la noi să-şi îndrepte atenţia către generaţiile tinere, mult mai receptive la soluţii ce pot fi accesate prin intermediul mediului online.

"Există semne clare că cererea de servicii financiare este în creştere, investitorii de retail au acces mai uşor la educaţie, iar investitorii profesionişti au devenit din ce în ce mai sofisticaţi", a declarat, la rândul său, Gabriel Grădinescu, Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF). În opinia sa, "contextul este favorabil unei schimbări de viziune şi de abordare a măsurilor ce trebuie implementate, digitalizarea relaţiei cu investitorii şi companiile devenind una dintre misiunile principale ale ASF".

Crearea unui cadru legislativ unitar simplificat, care să îi ajute în mod real pe investitorii din industria de profil, a fost o altă temă de interes, mai ales în condiţiile în care Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) are şanse să fie adoptată de Parlamentul României până la finalul anului. Extrem de aşteptată, deoarece creează premisele apariţiei de noi fonduri de investiţii, Legea FIA a fost elaborată cu contribuţia importantă a industriei de asset-management şi a ţinut cont şi de particularităţile pieţei locale.

"Dezvoltarea pieţei înseamnă acces la clienţi, înseamnă îmbunătăţirea capacităţii de vânzare a produselor noastre într-o lume care este încă dominată de reţelele de distribuţie bancare, dar care migrează tot mai mult către canale de distribuţie alternative. Pe viitor, ne aşteptăm la o dinamică mai mare a industriei, o creştere a apetitului investiţional al românilor, odată cu sporirea gradului de educaţie financiară şi facilitarea accesului la fondurile de investiţii", a mai adăugat Radu Hanga, Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Summit-ul Administratorilor de Fonduri din România îşi propune să devină un eveniment de tradiţie unde membrii asociaţiei alături de parteneri şi invitaţi vor discuta aplicat atât despre oportunităţile de creştere a industriei de asset management cât şi despre provocările cărora trebuie să le facă faţă industria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb