PRIMUL TRIMESTRU SIF Oltenia, cel mai mare profit dintre SIF-uri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2013

SIF Oltenia, cel mai mare profit dintre SIF-uri

FP, pe pierdere

SIF Oltenia (SIF5) a raportat pentru primul trimestru un profit de 30,86 milioane lei, în creştere cu 80% faţă de primele trei luni din 2012, fiind cea mai profitabilă dintre SIF-uri, potrivit raportărilor lunare transmise Bursei de către cele cinci societăţi de investiţii financiare.

În primele trei luni din 2012, SIF Oltenia a consemnat un câştig net de 17,16 milioane lei.

La finalul lunii martie, societatea avea un activ net de 1,549 miliarde lei, cu 3,6% mai mare faţă de luna februarie. Comparativ cu finalul anului 2012, activul net a crescut cu 8,17%, de la 1,432 miliarde lei, anunţă Mediafax.

SIF Muntenia (SIF4) se clasează pe locul doi în topul profitabilităţii din primele trei luni din acest an, cu un câştig de 21,46 milioane lei. Profitul este de 4,9 ori mai mare faţă de câştigul raportat pentru perioada similară din 2012, de 4,31 milioane lei.

Activul net al SIF Muntenia a scăzut cu 4,31% faţă de luna februarie, la 1,182 miliarde lei. Comparativ cu decembrie 2012, activul net a urcat cu 11,06%, de la 1,06 miliarde lei.

SIF Moldova (SIF2) a raportat un profit de 20,05 milioane lei, în scădere cu 22,67% faţă de primul trimestru din 2012.

Activul net, de 1,243 miliarde de lei, este în creştere cu 5,82% faţă de februarie şi cu 14,5% peste valoarea de la finele anului trecut.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a înregistrat la finalul lunii martie un câştig de 13,82 milioane lei, cu 29,1% sub câştigul din primele trei luni ale anului precedent.

Activul net al SIF Banat-Crişana a crescut cu 0,75% faţă de februarie, la 1,413 miliarde lei. Activul net este, astfel, cu 7,3% peste nivelul de anul trecut, de 1,317 miliarde lei.

SIF Transilvania a obţinut cel mai redus profit în primele trei luni ale anului, de 5,22 milioane lei, mult sub nivelul consemnat în martie anul trecut, de 67,8 milioane lei.

Activul net de la finele lunii martie, de 1,263 miliarde lei, este cu 4,25% peste cel din februarie şi cu 10,8% mai mare faţă de cel de la sfârşitul anului trecut, de 1,14 miliarde lei.

La nivelul întregului an 2012, SIF Transilvania a fost cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri, cu un câştig record, de 212,3 milioane lei.

Activele nete cumulate ale celor cinci SIF-uri au crescut în martie cu 2%, de la 6,519 miliarde lei la 6,653 miliarde lei. Valoarea este, totodată, cu 10% peste cea de la finele anului trecut, de 6,045 miliarde lei.

Creşterile au fost influenţate şi de schimbarea metodologiei de calcul a activelor. Începând din martie, SIF-urile evaluează activele la fel ca Fondul Proprietatea, adică acţiunile listate din portofolii sunt trecute la preţul de închidere de pe bursă, nu la preţurile medii din ultimele luni, cum erau calculate anterior.

Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut uşor în luna martie, indicele general al pieţei, BET-C coborând cu 1,7%.

Fondul Proprietatea a încheiat primul trimestru cu pierderi de 5,57 milioane lei

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat primul trimestru cu pierderi de 5,57 milioane lei, mult peste rezultatul negativ din primele trei luni din 2012, de 1,5 milioane lei.

Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a scăzut cu 0,2% faţă de luna februarie, de la 15,26 miliarde lei la 15,23 miliarde lei.

La finalul lunii trecute, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 533,53 milioane lei, în scădere cu 6,9%, de la 573,25 milioane lei în februarie, reiese dintr-un raport transmis de Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, sumele din depozitele bancare au urcat de la 192,64 milioane lei la 233,36 milioane lei.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,09% din activul net, diferenţa de 0,91% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria.

În funcţie de sectoare, "petrol & gaze" avea cea mai mare pondere în luna martie, de 42,9%, segmentul "utilităţi electricitate: producţie" acoperă 23,16%, iar "utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare" are o pondere de 21%. Participaţiile la bănci reprezintă 2,9%.

Participaţia la OMV Petrom (SNP) avea, la finelul lunii martie, cea mai mare pondere în activ, de 33,68%, fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,13% din total.

FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproximativ 17% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care are 9,69% din acţiunile Fondului.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut, ieri, cu 2,09%, la 0,656 lei, după ce în precedentele două şedinţe au crescut cumulat cu 4,7%.

La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 9,038 miliarde lei (2,06 miliarde euro).

Evoluţia din precedentele două şedinţe a fost determinată de anunţul privind demararea unui program de răscumpărare a maximum 8% din acţiunile Fondului. Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat miercuri seară că programul de răscumpărare ar trebui să înceapă în câteva zile, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Au vandut din portofoliu, nu ii credeti asa savanti.Daca erau destepti nu traiau din banii actionarilor.

    Pai, din ce vedem noi, FP care a avut pierderi, a crescut continuu in ultimele 3 luni, in timp ce SIF-urile, care au avut profituri, au scazut. Nu mai pun ca SIF-urile au si cele mai mari dividende propuse. Pai si atunci, ce se intampla? Mie mi se pare complet aiurea... De obicei, cand ceva nu este natural, atunci este artificial. Deci, ce este artificial la FP? Ce o fi artificial la SIF-uri? Cum nu cumpara nimeni SIF-uri cand ofera dividende/pret duble ca dobanzile bancare, iar valoarea lor de piata este scontata cu cel putin 40%, din cate zic analistii? Inseamna ca cineva blocheaza capitalul autohton la investitie... Cel mai probabil, blocajul vine din impozitul mare pe venitul de capital, care este 16%, in timp ce impozitul/dobanda este 10%, si asta in conditiile in care profiturile societatilor sunt si ele impozitate, pe langa TVA-ul de 24%. Asta inseamna ca cineva nu vrea investitii directe in economia reala, adica nu vrea industrializare, nu vrea dezvoltare economica. Pe mine atat ma duce mintea, mai judecati si voi, ceilalti, ca nu stiu cum naiba se fac si se zic lucrurile, dar parca tot hotie si tradare de tara pare...

    Sa vedem ce va fi de lunea viitoare la SIF 5, dupa anuntul CNVM-ului de azi.Unii nu prea cred ca se mai bucura cum se bucurau pana azi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb