PRIN REDUCEREA SALARIILOR ŞI PENSIILOR, Guvernul estimează diminuarea cu 10 miliarde lei a cheltuielilor

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2010

Executivul estimează că va reduce cheltuielile de personal din sectorul bugetar, în al doilea semestru al anului, cu 5,39 miliarde lei, reprezentând 1,06% din PIB, prin diminuarea cu 25% a salariilor începând cu 1 iunie, conform unui document al Ministerului Finanţelor. Documentul indică totodată că Executivul mizează şi pe reducerea cu 5,2 miliarde lei (1% din PIB) a cheltuielilor cu asistenţa socială, urmare a diminuării cu 15% a pensiilor şi altor drepturi sociale, informea-ză Mediafax.

Sindicate: Salariile ar putea să scadă doar cu 10%, fără a diminua pensiile

Sindicatele cred că se poate modifica scrisoarea de intenţie către FMI astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi numai în 2010, fără a fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la stimulente, achiziţii şi servicii. Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat, ieri, că liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit pentru a analiza datele trimise de Ministerul de Finanţe privind cifrele exacte pe care s-au fundamentat măsurile de austeritate propuse de guvernanţi.

Discuţiile au vizat stabilirea propunerilor de modificare a scrisorii de intenţie către FMI, în sensul găsirii unor surse de finanţare diferite de cele propuse de Executiv, în felul acesta evitând reducerea pensiilor şi salariilor.

Dandea a spus, citat de Mediafax, că planul de măsuri de protest anunţat de toa-te confederaţiile rămâne în vigoare până în momentul în care sindicatele vor avea certitudinea că Guvernul acceptă propunerile sindicatelor de modificare a memorandumului de înţelegere cu FMI.

Liderul sindical a precizat că în situaţia în care Guvernul va dovedi inflexibilitate şi nu va renunţa la măsurile din documentele încheiate cu Fondul Monetar Internaţional, sindicatelor vor continua protestele şi vor ajunge şi la grevă generală, având o revendicare unică, şi anume căderea Guvernului. "Vom cere preşedintelui să ceară depunerea mandatului primului--minis-tru", a mai spus Dandea.

Ministerul de Finanţe a trimis, miercuri seară, documentele solicitate de sindicate privind proiecţia bugetară şi fondul de cheltuieli şi venituri înregistrate în primele trei luni ale anului. "Putem să ne facem o imagine destul de precisă acum asupra situaţiei financiare şi credem noi că vom găsi şi resurse financiare de altă natură decât tăierea salariilor şi a pensiilor pentru a reduce deficitul bugetar", a precizat Dandea.

Una din sumele propuse de sindicate să fie tăiate până la sfârşitul anului şi la care salariaţii din sistemul bugetar ar putea renunţa, pentru că nu sunt toţi afectaţi de această eliminare, respectiv stimulentele pe care de regulă clientela politică le iau, se ridică la o valoare de aproape 1,3 miliarde de lei. Din această sumă de 1,3 miliarde de lei aproape 900 de milioane, "adică felia cea mai consistentă", o iau cei din Ministerul de Finanţe, a mai spus Dandea.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale continuă discuţiile pentru stabilirea exactă a măsurilor alternative, pe care le vor prezenta, vineri, în şedinţa Comisiei de specialitate a Consiliului Economic şi Social, înaintea plenului CES care se va reuni luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb