PRIN VARIAŢIA DOBÂNZII LA CREDITE, Băncile îşi pot pierde clientela

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2008

Unele bănci au majorat dobânzile la creditele acordate clienţilor, ceea ce i-a adus pe unii dintre ei în situaţia de-a scoate din buzunare cu până la 60% mai mult faţă de rata lunară pe care o rambursau până acum.

La creditele pentru nevoi personale fără garanţie, dobânzile au atins un maxim de 20,34% pentru împrumuturile în euro, respectiv de 28% pentru împrumuturile în lei.

Gheorghe Ciubotaru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC), consideră că majorarea dobânzilor la creditele pentru persoanele fizice de către unele bănci reprezintă o încălcare a legislaţiei bancare. Conform legii 193/2000, orice clauză contractuală trebuie să fie negociată între părţi, inclusiv decizia de a modifica dobânda, spune domnul Gheorghe Ciubotaru. Însă, băncile nu au dispus negocieri pentru modificarea dobânzilor la creditele bancare.

Chiar şi atunci când în contract sunt prevăzute clauze care susţin că băncile pot modifica unilateral dobânzile în funcţie de evoluţia pieţei(fără consultarea clienţilor), aceştia din urmă pot obţine câştig de cauză prin atacarea în instanţă a instituţiei, consideră domnul Gheorghe Ciubotaru, care susţine că procese de acest tip au mai fost câştigate.

Clienţii care s-au trezit peste noapte că trebuie să plătească rate bancare mai mari cu 40 sau chiar 50%, chiar şi pentru creditele cu dobândă fixă, pot să sesizeze organele de cercetare penală, este de părere viepreşedintele ANPC.

Grav este că un asemenea proces poate dura câteva luni de zile, după cum ne-a declarat vicepreşedintele ANPC, timp în care clienţii trebuie să suporte atât cheltuielile de judecată pentru procesul intentat, cât şi costurile ratelor lunare, semnificativ majorate.

În acest context, ANPC are intenţia să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea relaţiei dintre bănci şi consumatori, obligând la informarea precontractuală a clienţilor, prin simularea costurilor înainte de semnarea contractului, interzicerea adăugării oricăror altor comisioane noi, interzicerea majorării comisioanelor deja menţionate în contract, şi menţinerea dobânzii fixe pe toată perioada de creditare, dacă aceasta este prevăzută în contract.Cel mai probabil, proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009.

În concepţia domnului Gheorghe Ciubotaru, nu există justificare pentru majorările de dobânzi aduse de unele bănci.Domnia sa cosideră că acestea profită de situaţia psihologică creată odată cu agitaţia produsă de criza internaţională."Sunt bănci cu personalitate juridică românească, cu capital declarat şi nu există o modificare a indicatorilor care să justifice majorări cu 40-50% a dobânzilor.Însuşi Comisarul European pentru Protecţia Consumatorului, Meglena Kuneva, a declarat, în vară, că băncile din anumite ţări îşi exploatează clientela prin introducerea unor comisioane fictive şi prin încălcarea unor clauze contractuale.Cred că asta se întâmplă acum cu unele bănci româneşti", a conchis vicepreşedintele ANPC.

Un sprijin poate veni din partea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor(APC), care-i poate scuti pe reclamanţii în acest subiect de plata taxei de timbru în momentul intentării unui proces, ne-a declarat domnul Răzvan Resmeriţă, directorul Centrului European al Consumatorului din România, centru găzuit de APC.

Domnul Răzvan Resmeriţă susţine că este nevoie să se acumuleze un număr semnificativ de reclamaţii aduse împotriva aceleiaşi bănci care a încălcat drepturile contractuale, adresate APC, astfel încât să fie intentat un singur proces în numele unei majorităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb