• Patronatele apelor minerale se opun categoric
Patronatele din industria apelor minerale au intrat în alertă şi încearcă să oprească, in extremis, un schimb de acţiuni între AVAS şi SIF Oltenia, care ar putea "readuce România în atenţia Uniunii Europene şi a mass media din ţară şi străinătate, pentru grave fapte de corupţie instituţionalizată şi pentru rele tratamente aplicate investitorilor", după cum au susţinut în cadrul unei conferinţe de presă extraordinară, organizată ieri.
Patronatele din industria apelor minerale au prezentat o scrisoare în care arată: "Ceea ce pare, la prima vedere, o operaţiune obişnuită, menită a proteja interesele investitorului Ford, este, în fapt, o nouă încercare, din lungul şir al ultimilor nouă ani de privatizare a unei resurse bugetare şi de donare, la pachet, a majorităţii investiţiilor private din domeniul producţiei apelor minerale naturale îmbuteliate". "Contractul încheiat cu prestigioasa firmă Ford, a cărei sosire în România o salutăm, nu este altceva decât un
Patronatele au declarat, prin reprezentanţii lor, că vor contracara acest transfer prin acţiuni de anulare adresate tuturor forurilor posibile din ţară şi din Comunitatea Europeană.
Întreprinzătorii din industria apelor minerale, reuniţi în cele două patronate importante din acest domeniu - Patronatul Apelor Minerale-APEMIN şi Asociaţia Română a Apelor Minerale- RAMIN - şi-au exprimat totalul dezacord privind acest schimb, care ar urmări compensarea unor acţiuni pe care SIF Oltenia le are la Automobile Craiova, cu acţiuni deţinute de AVAS, printre care şi cele ale Societăţii Naţionale a Apelor Minerale-SNAM.
Trecerea SNAM, cu acţiuni cu tot, la SIF Oltenia, după cum a spus Octavian Creţu, era preconizată pentru această săptămână. Domnia sa a spus că ar fi foarte grav dacă s-ar trece licenţele de exploatare a apelor minerale de sub monopolul statului (SNAM având drept acţionar statul), sub un monopol privat. Este o tentativă de privatizare, inclusiv, a unor resurse bugetare, a spus Creţu.
Afirmând că este încălcată Constituţia, legile române şi europene, întreprinzătorii din domeniul apelor minerale, prezenţi la conferinţa de presă, au susţinut că această iniţiativă de privatizare a unui bun naţional şi strategic, apreciat ca atare în toate ţările civilizate, nu trebuie acceptată.
Scrisoarea prezentată presei, semnată de Octavian Creţu, preşedintele Apemin şi Viorel Micula, preşedintele Aramin,şi care urmăreşte stoparea unui asemenea transfer de acţiuni, a fost adresată Preşedintelui României şi, în copie, primului ministru al Guvernului, ministrului Economiei şi Finanţelor, preşedinţilor AVAS, Consiliului Concurenţei, CNVM, Reprezentantului Comisiei Europene, ambasadelor ţărilor membre UE, Ambasadei SUA, Reprezentanţei României la Comisia Europeană, Comisiei de Petiţii a Parlamentului European.
Cei 20 de agenţi economici, membri ai patronatelor, care îmbuteliază şi comercializează 98% din apa minerală naturală din România, au efectuat investiţii în valoare de peste un miliard de euro în sedii de fabrici şi instalaţii tehnologice de nivel mondial.
Toţi aceşti investitori, ar rămâne la mâna unui agent economic privat - cel care ar deveni proprietarul licenţelor de exploatare a apelor minerale, a tuturor surselor - ar putea să-şi piardă obiectul de activitate, după cum susţin patronatele.
Iar Statul şi-ar pierde resurse bugetare deosebit de importante.