PROCESATORII: Avem grâu până la următoarea recoltă!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 ianuarie 2009

Procesatorii susţin că stocurile de grâu şi de făină asigură fără probleme consumul intern.

Procesatorii susţin că stocurile de grâu şi de făină asigură fără probleme consumul intern.

ROMPAN: Pâinea nu se scumpeşte în perioada următoare

O criză a grâului de panificaţie din producţia internă este exclusă în perioada următoare, susţin reprezentanţii procesatorilor din morărit şi panificaţie, după ce producătorii agricoli au anunţat majorări ale preţului grâului în următoarele săptămâni.

Recolta bogată de anul trecut asigură cererea internă cel puţin până în perioada martie-aprilie, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor din Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Viorel Marin.

Preşedintele ANAMOB susţine că, în contextul actual, anunţul făcut de producătorii agricoli privind majorarea preţului grâului cu 30% este "populist" şi "nejustificat" şi consideră că unii producători încearcă să-şi rezolve "alte probleme", prin preţul grâului.

La rândul său, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie şi Produse Făinoase "ROMPAN", Aurel Popescu, ne-a declarat că stocurile de grâu şi de făină sunt suficiente până în luna februarie.

Liderul ROMPAN a precizat că, la ora actuală, grâul din producţia internă nu a ajuns la export, acesta fiind vândut doar pe piaţa internă, la un preţ de circa 0,45 - 0,47 lei pe kilogram.

"Avem grâu suficient chiar până la următoarea recoltă", a adăugat Popescu, explicând: "Actualele rezervele de grâu sunt suficiente până în martie.

După aceea, până la următoarea recoltă, vom avea nevoie de circa 600.000 de tone de grâu, ceea ce nu constituie o problemă".

Aurel Popescu a dat asigurări că preţul pâinii nu va fi majorat în perioada imediat următoare.

Liderul ROMPAN a adăugat că între procesatori şi producători sunt contracte ferme semnate în perioada octombrie - ianuarie în privinţa preţului de achiziţie a cerelalor, o majorare a acestuia nefiind justificată.

În replică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, ne-a declarat că procesatorii nu ţin cont de necesităţile producătorilor agricoli.

"Ei vor doar să să îmbogăţească de pe urma producătorului, prin preţuri mici oferite la cereale, şi de pe urma consumatorilor, prin preţuri mari la pâine", ne-a spus Matei.

Preşedintele FNPAR a precizat că preţul grâului va creşte cu cel mult 30% în perioada următoare, însă această majorare va fi raportată la preţul de referinţă practicat în luna decembrie a anului trecut.

În plus, Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţie Agrostar, spune că puternica devalorizare a monedei naţionale în raport cu euro îi obligă, practic, pe producătorii să crească preţurile la grâu.

Agricultorii mai spun că preţul actual oferit de procesatori, de circa 90 de euro/tonă, nu acoperă nici măcar costul de producţie şi precizează că acesta este mai mic chiar şi decât cel oferit de către organismele de intervenţie, de 101,3 euro/tonă.

Însă acest preţ la tona de grâu este greu de obţinut din pricina exigenţelor de calitate.

Dovada: Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) a anunţat, ieri, printr- un comunicat, că a refuzat, după verificarea administrativă, două cereri de ofertă pentru achiziţia a 500 de tone de grâu comun, respectiv a 500 de tone de porumb, în cadrul măsurii de intervenţie.

Precizăm că în cadrul acestui mecanism, toţi deţinătorii de stocuri de cereale îşi pot vinde grâul comun, grâul dur, orzul, sorgul şi porumbul către APIA - organismului de intervenţie al statului - la un preţ de 101,31 euro/tonă.

Măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă, începând din data de 1 noiembrie 2008, până la 31 mai 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb