Procesul de privatizare va influenţa cotaţia "Oltchim"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 19 august 2008

Procesul de privatizare va influenţa cotaţia "Oltchim"

Acţiunile combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT la Bursa de Valori Bucureşti) şi-au înjumătăţit valoarea, de la începutul anului, depreciindu-se cu 50,48% până la 0,58 lei/titlu, în şedinţa bursieră de ieri.

În prima jumătate a anului, "Oltchim" a înregistrat pierderi de 37,24 milioane lei, deşi cifra de afaceri a societăţii a crescut cu 19,9%, la 1,050 milioane lei, în comparaţie cu semestrul întâi din 2007.

Pierderea din activitatea financiară, de 39,46 milioane lei a depăşit profitul din activitatea de exploatare, în sumă de 2,20 milioane lei, din cauza încadrării combinatului într-o categorie de creditare cu risc ridicat, conform unui comunicat al companiei. Potrivit oficialilor "Oltchim", acest lucru a survenit pe fondul scăderii capitalului social în noiembrie anul trecut şi blocării majorării capitalului social în cursul acestui an, cu implicaţii negative asupra oportunităţii de a primi credite în condiţii avantajoase.

Constantin Roibu, directorul general al companiei, a explicat de unde provin pierderile raportate în primul semes-tru al anului: "Pierderile financiare înregistrate în primul semestru al anului se datorează, în principal, dobânzilor bancare ridicate la credite solicitate de băncile finanţatoare, atât ca urmare a creşterii acestora la nivel mondial, dar în special ca urmare a diminuării capitalului social al societăţii, în noiembrie 2007, fapt care a determinat încadrarea într-o categorie cu risc ridicat pentru bănci. O altă cauză a fost pierderea din diferenţele de curs valutar, urmare a creşterii cursului euro în raport cu leul din prima jumătate a anului, în condiţiile în care exportul reprezintă peste 75% din cifra de afaceri a companiei".

Creşterea preţului la petrol şi, în consecinţă, la produsele derivate din petrol, a afectat profitul din exploatare al companiei, în condiţiile în care aces-tea deţin o pondere semnificativă în costurile de producţie.

Potrivit analiştilor din piaţă, rezultatele financiare ale combinatului chimic puteau fi anticipate, pe fondul actualei crize petroliere. Analiştii aduc în discuţie şi alte aspecte care ar putea influenţa cotaţia titlurilor OLT la Bursa de Valori Bucureşti, precum procesul de privatizare a companie şi încercările acesteia de a obţine divizia de petrochimie a societăţii "Arpechim", deţinută, în prezent, de OMV.

Alin Cucoş, analist la SSIF "Estinvest", ne-a explicat că intenţiile "Oltchim" de integrare a diviziei de petrochimie a "Arpechim" datează de mai bine de un an, situaţia fiind chiar şi în prezent neclară. Domnia sa a subliniat că sinergiile generate de această ipotetică absorbţie ar eficientiza cadrul operaţional al "Oltchim", dată fiind dependenţa de materiile prime furnizate de la Piteşti. Domnul Cucoş ne-a precizat: "Grupul german PCC a purtat negocieri (nefinalizate) cu OMV pentru achiziţionarea >Arpechim<, în încercarea de a-şi întări inclusiv puterea de negociere cu statul român în chestiunea privatizării.

Radu Popescu Buzeu, analist la "Tailwind Securities" consideră că negocierea dintre OMV şi PCC pentru "Arpechim" avansează greu deoarece pretenţiile financiare ale grupului austriac nu pot fi deocamdată satisfăcute de PCC. Domnia sa a punctat: "Deşi situaţia financiară a >Oltchim< nu permite investiţii de această anvergură, totuşi OLT ar putea avea un as în mânecă", menţionând că acesta ar putea fi cedarea de către OMV a rafinăriei "Arpechim" în schimbul unui trans-fer de acţiuni SNP de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la OMV.

Alin Cucoş punctează că, alături de achiziţionarea societăţii "Arpechim", majorarea de capital a "Oltchim" prin conversia în acţiuni a creanţelor de 508 milioane lei ale AVAS, cu posibilitatea minoritarilor de a subscrie la valoarea nominală, a rămas şi ea suspendată până la pronunţarea definitivă a Comisiei Europene privind încadrarea operaţiunii ca ajutor de stat.

Domnia sa evidenţiază că punctele tari ale combinatului chimic sunt reprezentate de Uzina clorosodică (sodă caustică) şi Uzina petrochimică (PVC), unde Oltchim este un jucător major în regiune, iar cererea pe polistiren şi PET, este în creştere şi cu potenţial chiar şi în plan local.

Radu Popescu Buzeu apreciază că, pe viitor, rezultatele financiare ale companiei s-ar putea îmbunătăţi. Domnia sa ne-a spus: ">Oltchim< a vândut de-a lungul acestui an activele mai puţin productive aflate în proprietatea sa, existând posibilitatea unor rezultate financiare mai bune. Este greu de anticipat, însă, influenţa preţului la petrol, dată fiind şi volatilitatea acestuia\", a adăugat analistul de la "Tailwind Securities".

"Oltchim" Râmnicu Vâlcea deţine un capital social de 32.358.864,10 lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului controlează 53,26% din combinatul chimic, în timp ce PCC SE şi societatea de inves-tiţii financiare "Oltenia" deţineau 12,90% şi respectiv 6,80% din titlurile OLT.

Pentru a răspunde nevoii de finanţare a combinatului chimic, managementul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea a decis constituirea unei companii separate,"Oltchim MBO", care să fie eligibilă pentru obţinerea de finanţări externe.

"Oltchim" MBO a fost înfiinţată pe 8 iulie, anul acesta, având aceeaşi conducere ca şi "Oltchim" Râmnicu Vâlcea. În prezent, societatea nou constituită poartă discuţii cu mai multe bănci şi fonduri de investiţii pentru găsirea unei modalităţi de finanţare a sindicatului chimic.

Potrivit reprezentanţilor companiei, înfiinţarea "Oltchim" MBO oferă managerilor actuali ai "Oltchim" posibilitatea să părticipe la licitaţia pe care o va lansa Statul pentru privatizarea sindicatului chimic.

Salariaţii combinatului "Oltchim" vor putea să intre în acţionariatul "Oltchim MBO" începând cu data de 18 august, când este planificată majorarea capitalului social.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb