ProCredit Bank vrea să acorde credite până la 136 de milioane euro în 2014, a declarat Ilinca Rosetti, directorul general al băncii. "În 2013 am acordat în jur 10.500 de credite în valoare totală de peste 126 milioane de euro, iar 2014 sperăm să fie mai bun din acest punct de vedere şi vrem să ajungem la 136 milioane euro", a precizat domnia sa , citată de Agerpres. Anul trecut, creditele au fost acordate în proporţie de 40% către persoane juridice din sectorul agricol, iar restul către companii din alte domenii de activitate precum producţie, transport sau servicii, a explicat Ilinca Rosetti.
Oficialul băncii susţine că acţionarii sunt mulţumiţi cu actuala dimensiune a ProCredit Bank, iar o eventuală creştere va fi în ton cu piaţa: "Acţionarii băncii sunt mulţumiţi cu actuala cotă de piaţă de 3-4%. Nu au tendinţa să ne impulsioneze să mărim această cotă de piaţă. Noi vrem să ne mărim baza de clienţi, vrem să ne fortificăm instituţia din punct de vedere financiar, însă nu avem intenţia de a deveni o bancă mare. Vrem să creştem, dar avem convingerea că şi piaţa va creşte".
Potrivit doamnei Rosetti, în jur de 97% din creditele agricole sunt acordate în moneda naţională. Cel mai mare credit acordat de bancă pentru achiziţia de teren agricol a fost în valoare de 700.000 euro pentru o suprafaţă de teren de peste 120 de hectare şi o fermă.
Ilinca Rosetti nu a dorit să dezvăluie în aceste moment rezultatul cu care banca a încheiat anul 2013, precizând că aşteaptă datele financiare auditate, dar a spus că instituţia a încheiat pe profit.
Rata creditelor neperformate înregistrată de bancă se situează la 7,2%, iar solvabilitatea ProCredit Bank - la 15,03%.
Volumul creditelor acordate de bănci ar putea creşte cu până la 5%, în 2014, cea mai mare parte fiind în lei, estimează Ilinca Rosetti.
Domnia sa a afirmat: "Bancherii sunt în continuare atenţi la modul cum vor să îşi dezvolte portofoliile de credit, dat fiind că toţi am făcut eforturi pentru menţinerea calităţii portofoliilor în anii anteriori. Cred că anul 2014 nu o să fie mai rău decât 2013. Noi considerăm că piaţa o să înceapă se se mişte ceva mai bine. Eu sper să vedem o uşoară creştere a soldului creditelor de până la 5%, iar ca monedă cea mai mare parte a împrumuturilor va fi acordată în lei. Acest lucru se vede şi din măsurile BNR de a stimula creditarea în lei şi de a face mai dificilă creditarea în valută".
Potrivit directorului general al ProCredit Bank, din punct de vedere al targetului, instituţiile bancare se concentrează din ce în ce mai mult pe finanţarea IMM-urilor. În ceea ce priveşte evoluţia creditelor neperformante, Ilinca Rosetti susţine că se constată o degradare constantă a calităţii portofoliilor de credite.
Domnia sa nu crede că a fost atins vârful volumului creditelor neperformante, dar susţine că, în mod sigur, magnitudinea degradării creditelor va mai scădea în următoarea perioadă. "Cred că încă nu toate probleme pe care le are fiecare bancă au ieşit la iveală, că sunt unele segmente din portofolii care încep să se degradeze şi cu puţin recul de timp", a mai adăugat doamna Rosetti.
Potrivit datelor BNR, totalul creditelor în lei se ridica, în decembrie, la 85,4 miliarde de lei (minus 0,58% faţă de luna precedentă), din care 49 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 34,6 miliarde de lei de populaţie.