Procurorii din Siena, Italia, au confiscat active de aproape 1,8 miliarde euro (2,3 miliarde dolari) de la societatea niponă de brokeraj "Nomura Holdings" Inc. ca parte a anchetei care priveşte utilizarea de către "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA a instrumentelor derivate pentru ascunderea de pierderi.
Sechestrul are legătură cu acuzaţiile de fraudă şi corupţie, conform anunţului făcut ieri de procurori. Aceştia au confiscat, de asemenea, active de aproximativ 14,4 milioane de euro de de la trei foşti manageri de la "Monte dei Paschi" - cea mai veche bancă din lume. Acţiunile de confiscare au avut loc în Siena, Roma, Milano, Bologna şi Catanzaro.
Oficialii "Monte dei Paschi" au susţinut că "Nomura" a colaborat cu foştii manageri ai băncii la conceperea unuia dintre cele două instrumente financiare derivate în 2008 şi 2009, în baza căruia au fost ascunse pierderi totale de până la 557 de milioane de euro. "Nomura" s-a ales cu cel puţin 88 de milioane de euro din acest derivat, numit Alexandria, potrivit băncii italiene.
Procurorii spun că activele sechestrate sunt garanţii constituite de "Monte dei Paschi" la "Nomura", ca parte a unei finanţări aranjate de banca japoneză pentru creditorul italian.
Fostul director pentru Europa al "Nomura", Sadeq Sayeed, şi executivul băncii nipone, Raffaele Ricci, sunt anchetaţi pentru conspiraţie la obstrucţionarea investigaţiei autorităţilor de reglementare şi fals în declaraţii, conform procurorilor.
Amintim că, în luna martie, procuratura italiană informa că a mai lansat recent o anchetă la "Monte dei Paschi" privind folosirea de informaţii confidenţiale în tranzacţii cu acţiuni ale băncii şi a efectuat percheziţii în mai multe oraşe. Cercetările reprezintă extinderea investigaţiei referitoare la mascarea pierderilor de către "Monte dei Paschi", înainte ca aceasta să fie nevoită să ceară un ajutor de urgenţă din partea guvernului italian.