Procurori ai Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) au redeschis dosarul privind modul în care fostul deputat al Partidului Social Democrat (PSD), Culiţă Tărîţă, a arendat terenurile din Insula Mare a Brăilei, pe motiv că anchetatorii nu au administrat suficiente probe în cauză, au declarat ieri surse judiciare. Conform Rompres, dosarul lui Culiţă Tărîţă nu este singurul a cărui soluţie a fost infirmată, procurorii examinînd mai multe cauze. Aceleaşi surse au precizat că în dosarul lui Culiţă Tărîţă procurorii vor efectua acte premergătoare urmăririi penale şi faţă de Constantin Iosub, administrator judiciar numit de judecătorul sindic la firma denunţătorului lui Culiţă Tărîţă, Gheorghe Strungariu, precum şi faţă de judecătorul sindic Ana Măngaţă.
În 2004, Parchetul Naţional Anticorupţie (actualul DNA) a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale în ceea ce îi priveşte pe cei trei.
Tărîţă a fost acuzat de omul de afaceri vasluian Gheorghe Strungariu ca ar fi primit de la acesta 500.000 de dolari, drept mită pentru mai mulţi înalţi funcţionari.
Culiţă Tărîţă a devenit arendaş în Insula Mare a Brăilei la scurt timp după ce a cîştigat mandatul de parlamentar pe listele fostului Partid al Democraţiei Sociale din România. În 2001, cînd s-a semnat actul de concesiune pe 20 de ani, mulţi comentatori au apreciat că firma lui Culiţă Tărîţă a beneficiat de un tratament privilegiat.
În 2003, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat contractul de concesiune cu firma lui Culiţă Tărîţă, după ce în presă au apărut informaţii că acesta nu a reuşit să-şi plătească datoriile către stat şi nici să realizeze planul de investiţii la care se angajase.
Decizia ADS a fost atacată în justiţie şi confirmată doi ani mai tîrziu.