• Augustin Lazăr: "Avem un deficit de 450 de procurori, nu putem închide parchetele"
Ministrul justiţiei Tudorel Toader i-a convocat, ieri, pe principalii şefi ai parchetelor din ţara noastră pentru a discuta problemele cu care se confruntă procurorii. Din întâlnirea cu procurorul general Augustin Lazăr, cu Anca Jurma, procuror-şef interimar al DNA, şi cu Felix Bănilă, procuror-şef al DIICOT, a reieşit că aproximativ 450 de posturi sunt neocupate, ceea ce a dus la delegarea temporară a unor procurori pentru desfăşurarea şi altor activităţi.
În privinţa delegărilor la Direcţia Naţională Anticorupţie, Augustin Lazăr - şeful Ministerului Public - a precizat că toate acestea au fost făcute în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Procurorul general a menţionat că decizia sa de luni privind încetarea delegărilor pentru şase procurori care nu îndeplineau noua condiţie de vechime a fost luată "din motive de oportunitate, şi nu de legalitate".
Procurorul general Augustin Lazăr a mai spus: "Ei au îndeplinit o activitate foarte bună la DNA, însă dat fiind că nu îndeplineau condiţia de vechime, am dispus încetarea, urmând să revină, dacă vor dori, când vor avea vechimea respectivă. Am considerat oportun să nu lăsăm această suspiciune. În niciun caz cei şase procurori nu au fost daţi afară şi vreau să le mulţumesc public pentru activitatea pe care au des-făşurat-o, dar noi, care reprezentăm Ministerul Public, nu putem să nu observăm că a intrat în vigoare o nouă lege".
Anca Jurma, procurorul-şef interimar al DNA, consideră şi ea că activitatea depusă de cei şase procurori delegaţi a fost una care s-a încadrat normelor legale. Cu privire la intervenirea unei eventuale nulităţi a actelor întocmite de aceştia, din cauza lipsei de vechime, Anca Jurma a declarat: "Nu este vorba de nicio nulitate. Delegarea lor a fost în temeiul legii la momentul în care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am găsit în DNA, majoritatea sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată şi a fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi. Delegările sunt absolut legale, nu înţeleg de unde s-a inflamat această problemă".
Procurorul general Augustin Lazăr a mai susţinut că în acest moment în ţară sunt aproape 15 parchete care au doar un singur procuror activ şi de aceea este nevoit să folosească în continuare sistemul de delegări.
"Atunci, trebuie să delegăm oameni, este foarte grav să funcţionezi fără să delegi pe cineva într-un parchet cu doi oameni. Parchetele nu pot fi închise", a precizat şeful Ministerului Public.
Referitor la posturile publice vacante, ministrul Tudorel Toader a declarat: "Am cerut şi au fost de acord să se facă publice posturile vacante. Concluzia cea mai importantă este că vrem să punem capăt suspiciunilor şi întrebărilor legate de delegări - de ce, până când, în ce condiţii - să avem o clarificare cu ce avem vacant şi să declanşăm procedurile de ocupare în condiţiile legii".
Conform ministrului justiţiei, dis-cuţia de ieri a vizat şi finalizarea proiectului de lege privind Parchetul European, proiect care va fi trecut prin Guvern şi trimis Parlamentului cu solicitarea aprobării într-o procedură de urgenţă.
Tudorel Toader a declarat: "Ştiţi foarte bine că România a votat în Consiliul JAI - Justiţie şi Afaceri Interne în sensul (...) cooperării consolidate pentru această instituţie numită Parchetul European. Şi România, fiecare stat membru care cooperează, trebuie să desemneze procurorul european - cel care vine de la fiecare ţară membră. Prin urmare, trebuie să finalizăm şi am convenit împreună să contribuim la finalizarea proiectului de lege pentru operaţionalizarea Parchetului European".