ZIARUL BURSA

08 august 2018
Ediţia din 15.08.2024
"Somnul raţiunii naşte monştri" (Detaliu) - Gravură (1797 - 1799), Francisco de Goya

Somnul raţiunii

Cornel CodiţăEditorial / 8 august 2018

Cornel Codiţă

Ştie oricine, nu se mai îndoieşte nimeni... naşte monştri! Ei, şi? După asta, ce urmează? Pare simplu: zgîlţîim bine raţiunea pînă se trezeşte din toropeala ei cea rea şi... gata! Konec filmu: Harap Alb a salvat-o pe fata Împăratului Roş şi acum nu mai are alta de făcut, decît să contemple avantajele căsătoriei din "dragoste"! Toate bune şi frumoase, doar că, spre deosebire de ficţiune, pîrdalnica de realitate nu vrea cu nici un chip să stea în formule simple. Bunăoară, "raţiunea" asta, cine e ea? Că doar nu-i, aşa... o bătrînică aţipită lîngă cuptior pe care să o baţi uşor pe umăr şi ea să tresară imediat ruşinată că, după o zi întreagă de roboteală, în loc să mai urce cîteva tîrnuri de lut în pod, s-a îngăduit să-şi odihnească oleacă oasele şi să pună geană peste geană! Să zicem că, după ce tragi plapuma jos de pe ea, îi dai un ţignal în ureche şi îi arunci vreo două-trei găleţi de apă rece în cap, ea, Raţiunea, tot nu se trezeşte... atunci, ce te faci? În sfîrşit, punem la lucru ştiinţa modernă, îi facem o intravenoasă cu adrenalină şi madam Raţiune sare în picioare, vioaie şi trează, de parcă n-ar fi dormit niciodată şi nici n-ar fi fost deja dusă mai bine de jumătate către lumea cealaltă! OK, cu ea rezolvăm noi, cum rezolvăm, dar cu monştri deja născuţi, pînă să se trezească dumneaei, de ei cine se ocupă, cînd, cum, cu ce costuri şi cu ce consecinţe, cît durează "deparazitarea realităţii" de odraslele Întunericului, lăsate să hălăduiască libere prin ograda noastră? Şi, mai la urmă, cine plăteşte oalele sparte?

Criză financiară în Turcia

Criză financiară în Turcia

A.V.Internaţional / 8 august 2018

Lira a pierdut 28% de la începutul lui 2018, faţă de dolar 

Problemele financiare ale Turciei s-au adâncit ieri, în condiţiile în care randamentul bondurilor de referinţă ale ţării a ajuns la nivelul maxim istoric de 20%, iar moneda locală, lira, a rămas sub presiune, în condiţiile în care SUA au impus, recent, sancţiuni fără precedent unor reprezentanţi ai acestui stat aliat al său în NATO.

Hidroelectrica - profit istoric în primul semestru

ÎN CREŞTERE CU 34% Hidroelectrica - profit istoric în primul semestru

A.I.Companii / 8 august 2018

Bogdan Badea: "Hidroelectrica pierde sute de mii de euro din cauza poluării râurilor şi lacurilor din ţara noastră" 

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 962 milioane de lei, mai mare cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii producţiei de energie cu 20%, până la 9,17 TW, au arătat, ieri, oficialii societăţii într-o conferinţă de presă.

România, cel mai scăzut preţ din UE la gazele naturale, în 2017

EUROSTAT: România, cel mai scăzut preţ din UE la gazele naturale, în 2017

RAMONA RADUCompanii / 8 august 2018

Eurostat: "Preţul per kWh al gazelor naturale destinate consumatorilor casnici români era de trei eurocenţi, iar preţul electricităţii per kilowat oră plătit de consumatorii casnici, era de aproximativ 13 eurocenţi în România" 

Ion Lungu, AFEER: "Nu cred că se va scumpi energia electrică"

Ţara noastră avea, anul trecut, cel mai scăzut preţ la gazele naturale, pentru consumatorii casnici, din Uniunea Europeană, arată datele publicate, ieri, de Eurostat.

Război între palate pe rectificarea bugetară

Emilia OlescuMacroeconomie / 8 august 2018

Preşedinţia: "Rectificarea bugetară - o încercare de a bloca activitatea unei instituţii fundamentale" 

Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că rectificarea bugetară anunţată de Guvern reprezintă "o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca, prin constrângeri bugetare, activitatea unei instituţii fundamentale".

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a precizat, ieri: "Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele preşedintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidenţii politici aflaţi la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul român, dar şi despre cetăţenii săi".

Mutarea Ambasadei României din Israel stă în pixul politicienilor

Mutarea Ambasadei României din Israel stă în pixul politicienilor

GEORGE MARINESCUInternaţional / 8 august 2018

Teodor Meleşcanu: "În ceea ce priveşte rezolvarea problemei privind capitala Ierusalim, noi considerăm că singura modalitate de soluţionare o reprezintă negocierile dintre israelieni şi palestinieni" 

Problema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim se află aproa-pe de soluţionare. Cel puţin aşa a sus-ţinut ministrul de externe Teodor Meleşcanu, ieri, la finalul conferinţei de presă în care a prezentat bilanţul activităţii sale din ultimele şase luni.

Preţurile de transfer, un instrument strategic în afaceri

Preţurile de transfer, un instrument strategic în afaceri

Nilanjan Nag, Manager, Preţuri de Transfer, PKF FincontaCompanii / 8 august 2018

Preţurile de transfer ar trebui să fie percepute mai degrabă ca o oportunitate în afaceri decât ca o simplă provocare fiscală. Încorporarea preţurilor de transfer în planificarea financiară şi corporativă ajută la atenuarea riscurilor pentru companiile care concurează într-o economie globală.

Deşi managerii din consultanţa fis­cală şi directorii financiari îşi dau seama de importanţa preţurilor de transfer, este destul de regretabil că rareori acest subiect este luat în considerare la luarea deciziilor strategice. Companiile care îşi administrează eficient preţurile de transfer obţin, de fapt, o modalitate de coordonare a operaţiunilor lor globale. Astfel, preţurile de transfer pot şi ar trebui să devină un instrument strategic indispensabil pentru creşterea veniturilor şi măsurarea performanţelor. Subiectul acesta, care poate fi perceput mai ales ca o problemă de conformitate fiscală, este de fapt o oportunitate de afaceri ce trebuie avută în vedere la cele mai înalte niveluri executive.

PwC: Industria de media - într-o nouă etapă dinamică

PwC: Industria de media - într-o nouă etapă dinamică

E.O.Media-Advertising / 8 august 2018

Industria de media şi divertisment a intrat într-o nouă etapă dinamică, afirmă un raport întocmit de PwC. Studiul PwC Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022 (GEMO) subliniază că, în ciuda creşterii, care are o bază largă, dar care este inegal distribuită, trei imperative afectează fiecare companie din industrie: convergenţa, conectarea cu clienţii şi nevoia de a construi încredere.

Ciuma porcilor îi turbează pe liberali

Ciuma porcilor îi turbează pe liberali

Ramona RaduCompanii / 8 august 2018

Ludovic Orban: "PNL va iniţia o comisie parlamentară de anchetă pentru gestionarea dezastruoasă a crizei de pestă porcină"  

Adrian Oros, PNL: "Deşi au toate pârghiile legale pentru a stopa boala, din incompetenţă şi alte interese oculte au preferat ca pesta porcină africană să afecteze zeci de mii de animale"

Partidul Naţional Liberal pare să se răscoale împotriva puterii în problema epidemiei de pestă porcină din ţară. Câţiva liberali au transmis, ieri, communicate de presă, acuzând PSD de incompetenţă în gestionarea crizei pes­tei porcine. PNL a anunţat că va iniţia, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili vinovaţii din guvernarea PSD - ALDE pentru gestionarea dezastruoasă a crizei de pestă porcină africană, a anunţat, ieri, Ludovic Orban, preşedintele PNL, cerându-le ferm preşedintelui PSD Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Agriculturii Petre Daea şi celorlalte autorităţi implicate să răspundă.

Gazonul, eterna problemă

Gazonul, eterna problemă

D.N.Sport / 8 august 2018

Gazonul de pe Arena Naţională arată, din nou, jalnic. Acest lucru s-a văzut la ultimul meci disputat pe acest stadion, FCSB - Poli Iaşi, antrenorii şi jucătorii plângându-se de calitatea suprafeţei de joc. Povestea gazonului este la fel de veche ca aceea a stadionului, care a costat 207.000.000 de euro.

Apa, canalizarea, toaletele - probleme de netrecut pentru şcoli

Apa, canalizarea, toaletele - probleme de netrecut pentru şcoli

O.D.Companii / 8 august 2018

Apă curentă, canalizare, grupuri sanitare aflate în exteriorul şcolilor, acestea sunt câteva dintre problemele mari cu care se confruntă şcolile autohtone. Discutat de ani de zile, subiectul este departe de a fi epuizat. La prezentarea bilanţului la şase luni de guvernare, ministrul Educaţiei Valentin Popa a vorbit şi despre acest subiect delicat: "Un subiect extrem de mediatizat şi care sunt sigur că va fi reluat la începutul anului şcolar este cel legat de unităţile şcolare care nu au grupuri sanitare. Am făcut un inventar la începutul anului şi există 2.219 unităţi de învăţământ fără apă şi canalizare. 863 sunt deja incluse în diverse proiecte de finanţare. Pentru restul propunem un program naţional".

Creştere de 6,76% pentru Ropharma

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IULIE - 6 AUGUST Creştere de 6,76% pentru Ropharma

A.I.Investiţii Personale / 8 august 2018

Beneficiind de o creştere de 6,76%, faţă de moneda unică europenă, în intervalul 30 iulie - 6 august, acţiunile lanţului de farmacii Ropharma Braşov (RPH) se situează pe poziţia a treia a topului creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul avut în vedere, cotaţia RPH a oscilat între o scădere de 1,41%, apărută pe data de 2 august, pe fondul unui rulaj de 1.970 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 16.700 de titluri şi o creştere de 2,16%, consemnată pe 30 iulie, în contextul unui volum de 35.508 de acţiuni.

Pe data de 28 iunie, compania a demarat un program de răscumpărare pentru un număr maxim de 51,126 milioane de acţiuni, reprezentând cel mult 10% din capitalul social al emitentului, la un preţ minim de 0,1 lei/unitate şi maxim de 2 lei/acţiune. Titlurile care vor fi achiziţionate prin operaţiunea de piaţă, care se va derula până la data de 17 mai 2019, vor fi alocate către angajaţii societăţii, informează lanţul de farmacii.

"Banks of the future need to speak the same language as the new generations"

"Banks of the future need to speak the same language as the new generations"

English Section / 8 august 2018

(Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO) 

Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?

Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.

But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.

Recorded by Emilia Olescu

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER-08 August 2018

MACRO NEWSLETTER-08 August 2018

Macroeconomie / 8 august 2018

Producţia industrială din Germania şi-a temperat creşterea anuală în iunie 2018, până la 2,5%, de la 3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare peste aşteptări, de 0,9%, după un avans de 2,4% în luna anterioară. Producţia din industria...

Romgaz avertizează Elcen Constanţa cu sistarea gazelor

Romgaz avertizează Elcen Constanţa cu sistarea gazelor

E.O.Companii / 8 august 2018 /

Romgaz avertizează Elcen Constanţa cu sistarea gazelor, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Acesta subliniază că Romgaz are de încasat datorii restante în valoare de peste 16 milioane lei de la Elcen Constanţa, precizând: "Romgaz...

PIAŢA VALUTARĂ

A.M.Bănci-Asigurări / 8 august 2018

Euro a crescut, ieri, cu 1,78 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,6428 lei/euro.

MApN continuă programul de înzestrare a armatei

GHE. I.Anticorupţie / 8 august 2018

Ministerul Apărării Naţionale (MapN) continuă programul de înzes-trare a armatei, a anunţat, ieri, minis-trul de resort Mihai Fifor, în cadrul unei conferinţe de bilanţ pe primul semestru. Ministrul Fifor a prezentat pe larg modul în care s-a...

Procurorii, sub lupa lui Tudorel

Procurorii, sub lupa lui Tudorel

GHEORGHE IORGOVEANUPolitică / 8 august 2018

Augustin Lazăr: "Avem un deficit de 450 de procurori, nu putem închide parchetele" 

Ministrul justiţiei Tudorel Toader i-a convocat, ieri, pe principalii şefi ai parchetelor din ţara noastră pentru a discuta problemele cu care...

Medicover a cumpărat Centrul Medical Phoenix

C.P.Companii / 8 august 2018 /

Medicover, unul dintre principalii furnizori de servicii medicale private şi de diagnostic din ţara noastră, a semnat un contract de achiziţie pentru Centrul Medical Phoenix, unul dintre furnizorii de servicii medicale din zona Olteniei....

Lichiditate de numai 2,91 milioane de euro

BVB Lichiditate de numai 2,91 milioane de euro

A.M.Piaţa de Capital / 8 august 2018

Peste 30% din rulaj, dat de acţiunile Banca Transilvania 

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ieşit în evidenţă, în şedinţa de ieri, printr-un rulaj de numai 2,9 milioane de euro, cu mult sub valoarea medie a acestui...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo