Mutarea Ambasadei României din Israel stă în pixul politicienilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2018

Mutarea Ambasadei României din Israel stă în pixul politicienilor

Teodor Meleşcanu: "În ceea ce priveşte rezolvarea problemei privind capitala Ierusalim, noi considerăm că singura modalitate de soluţionare o reprezintă negocierile dintre israelieni şi palestinieni"

Problema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim se află aproa-pe de soluţionare. Cel puţin aşa a sus-ţinut ministrul de externe Teodor Meleşcanu, ieri, la finalul conferinţei de presă în care a prezentat bilanţul activităţii sale din ultimele şase luni.

Meleşcanu a afirmat că documentul solicitat de guvernul ţării noastre a fost întocmit de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) împreună cu alte ministere şi mai multe servicii specializate.

Ministrul de externe susţine că, în privinţa mutării la Ierusalim a sediului ambasadei ţării noastre în Israel, au fost luate în calcul atât avantajele, cât şi dezavantajele unei astfel de operaţiuni.

În opinia lui Teodor Meleşcanu, principalul obstacol l-ar reprezenta rezoluţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care stabileşte că toate ţările ce au relaţii diplomatice cu Israelul trebuie să aibă ambasadele la Tel Aviv.

La întocmirea analizei privind mutarea ambasadei, ministerul de resort a ţinut cont de problemele de securitate şi apărare, de problemele economice şi comerciale. În acest moment, documentul mai trebuie vizat de secretarii de stat, după care va fi prezentat preşedintelui Klaus Iohannis, parlamentului şi guvernului.

Teodor Meleşcanu a declarat: "Putem trimite de acum documentul la Parlament, chiar dacă este în vacanţă, ca să aibă toate argumentele ca să adopte o decizie în cunoştinţă de cauză. Cel mai important punct de vedere al Ministerului de Externe în privinţa acestei chestiuni este de a avea o poziţie comună din partea tuturor decidenţilor politici".

100 de state susţin candidatura României la Consiliul de Securitate

Referitor la problemele pe care o eventuală mutare a ambasadei la Ierusalim le-ar avea asupra candidaturii României pentru poziţia de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, Teodor Meleşcanu a spus: "În legătură cu Consiliul de Securitate, avem angajamente scrise şi susţinerea din partea a o sută de state. Eu consider că un cuvânt dat trebuie respectat. O să vedem în ce măsură are sau nu un impact tema mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, în perioada următoare. Noi sperăm să ajungem foarte rapid la o concluzie care să limpezească lucrurile cu privire la acest subiect".

Ministrul de externe susţine că ţara noastră are un interes major în rezolvarea problemei din Orientul Apropiat. Conform informaţiilor deţinute de MAE, 10% din populaţia statului Israel provine din România, din emigranţi şi din descendenţii lor.

Teodor Meleşcanu a declarat că Israelul este un partener important pentru ţara noastră în zona Orientului Apropiat, dar nu trebuie să uităm de sprijinul pe care l-am acordat palestinienilor până în anul 1990, prin bursele de studii şi programele de stagiu de specializare. Conform ministrului de externe, în acest moment în Româ-nia trăiesc peste 10.000 de palestinieni care şi-au făcut studiile aici, care lucrează şi care şi-au întemeiat familii.

Ministrul Teodor Meleşcanu susţine că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp în Irak şi în Siria a pus pe primul plan Orientul Mijlociu, iar problema din Orientul Apropiat a rămas într-un con de umbră. Ea a fost reactivată prin decizia preşedintelui american Donald Trump de a muta ambasada SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Meleşcanu a precizat: "Dorim să contribuim de o manieră pozitivă la găsirea unei soluţii privind această temă. Trebuie să pornim de la o idee foarte clară, care este acceptată de către toată lumea: soluţionarea relaţiei dintre Israel şi Palestina nu se poate face decât prin acceptarea principiului existenţei a două state independente, care să trăiască în securitate şi pace. În ceea ce priveşte rezolvarea problemei privind capitala Ierusalim, noi considerăm că singura modalitate de soluţionare o reprezintă negocierile dintre israelieni şi palestinieni".

Pornind de la această declaraţie, pentru ce mai trebuie să mutăm ambasada la Ierusalim atât timp cât problema privind această capitală nu a fost soluţionată, prin negociere directă, între Israel şi Palestina?

Mitingul românilor din diaspora, neînţeles de Meleşcanu

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a declarat, ieri, că nu înţelege rostul mitingului anunţat de românii din diaspora pentru 10 august, în Piaţa Victoriei. Cu toate acestea, ministrul nu exclude dreptul fiecărui cetăţean român de a protesta.

Teodor Meleşcanu a spus: "Din punctul nostru de vedere, fiecare cetăţean român, fie că trăieşte în România sau în străinătate, are dreptul să îşi exprime opiniile, să protesteze. Este o chestiune normală. Singurul lucru care ar trebui să fie mai bine făcut ar trebui să îl reprezinte organizarea unor asemenea acţiuni de tip stradal, care pot conduce la perturbarea traficului şi la perturbarea atmosferei din Româ-nia".

El a susţinut că i s-ar fi părut normal ca românii din diaspora să protesteze modului în care funcţionează serviciile consulare, care în primele şase luni au înregistrat peste 500.000 de cereri.

Ministrul de externe a declarat: "Nu înţeleg foarte bine care este obiectivul protestului, având în vedere că sunt cei din diaspora. Dacă sunt cei din diaspora, ar fi normal să protes-teze pentru serviciile consulare sau lipsa de servicii consulare, dar, în rest, e mai greu să înţeleg care va fi obiectivul principal al acestei manifestaţii. Sper ca şi până acum să se desfăşoare în condiţii normale, civilizate, fără violenţe, pentru că, aşa cum vă spuneam, există acest drept la liberul protest, fără ca însă să îi afecteze şi pe ceilalţi".

Cetăţenii români care lucrează în Italia, Marea Britanie, Spania, Franţa şi Germania s-au mobilizat pe facebook şi au anunţat că vor organiza un miting împotriva guvernului, în 10 august în Piaţa Victoriei.

---

Meleşcanu: "România îşi onorează obligaţiile politice externe"

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a prezentat, ieri, bilanţul activităţii pe primul semestru al instituţiei pe care o conduce. Meleşcanu a declarat că ţara noastră îşi onorează obligaţiile externe asumate atât faţă de NATO, cât şi faţă de Uniunea Europeană. Ministrul a amintit des-pre obiectivele pe care România le-a atins la summitul NATO, care a avut loc recent la Bruxelles şi care s-a soldat cu decizia înfiinţării în ţara noas-tră a unui centru militar de comandă al organizaţiei nord-atlantice. De asemenea, ministrul de externe a subliniat importanţa pe care România, în calitate de membru NATO, a reuşit să o dea Mării Negre, faptul că prin acţiunile noastre externe alianţa garantează graniţele şi securitatea Georgiei şi că ţări din Balcanii de vest sunt invitate să adere la organizaţia res-pectivă.

În privinţa relaţiilor din cadrul Uniunii Europene, Teodor Meleşcanu consideră că, în perioada 1 ianuarie-1 iulie 2019, când ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE, trebuie să promoveze convergenţa şi coeziunea: "Avem posibilitatea de a redesena viitorul Uniunii Europene după ieşirea Marii Britanii din acest organism, iar acest viitor va fi subiectul principal la summitul pe care îl vom organiza la Sibiu în 9 mai 2019". El a susţinut că tot în această perioadă ţara noastră va face toate eforturile pentru ca Moldova să se apropie cât mai mult de UE, iar acest lucru va fi susţinut şi de grupul pe care îl avem împreună cu Franţa cu privire la acţiunea europeană a Republicii Moldova. Această temă va fi discutată şi la o parte dintre cele 30 de acţiuni la nivel înalt pe care Ministerul Afacerilor Externe le va organiza în primele şase luni ale anului viitor.

În privinţa parteneriatelor externe, ministrul a pus accent pe parteneriatul strategic cu SUA, despre care a spus că doreşte să se dezvolte şi din punct de vedere economic, educaţional, al inovaţiei şi al relaţiilor culturale.

Teodor Meleşcanu a ţinut să treacă în revistă şi parteneriatele de colaborare regională.

Astfel, multe dintre temele care se află pe agenda trilateralei Româ-nia-Polonia-Turcia vor fi discutate la întâlnirea care va avea loc la Bucureşti în luna septembrie.

În cazul "Iniţiativei celor Trei Mări" (n.r. - Baltică, Adriatică, Neagră), Teodor Meleşcanu a precizat că se va organiza o întâlnire la Bucureşti, la care vor participa 9 dintre cei 12 preşedinţi ai statelor membre. Cu acest prilej, se va desfăşura şi un forum de afaceri, la care sunt invitate să participe şi ţările din Balcanii de Vest. Pentru că întâlnirea de la Bucureşti este importantă pentru dezvoltarea sud-estului european pe axa nord-sud, vor participa la eveniment şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale.

Referitor la acest summit, Adminis-traţia Prezidenţială consideră că exis-tă pericolul ca acesta să nu se mai desfăşoare la Bucureşti, din cauza reducerii bugetare pe care guvernul Dăncilă vrea să o aplice finanţării Cotroceniului.

Teodor Meleşcanu susţine că Argentina şi România sunt primele candidate la procesul de lărgire al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi că Ungaria nu ne va pune nicio piedică la intrarea ţării noastre în această structură.

Ministerul de resort a pierdut 31 milioane lei, dar a primit 20,8 milioane lei pentru relaţia cu Turcia privind taberele de refugiaţi.

Singurul lucru pe care îl regretă minis-trul de externe este faptul că nu a putut numi niciun ambasador, deşi a făcut mai multe propuneri către preşedintele Klaus Iohannis, dar decizia aparţine şefului statului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "În opinia lui Teodor Meleşcanu, principalul obstacol l-ar reprezenta rezoluţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care stabileşte că toate ţările ce au relaţii diplomatice cu Israelul trebuie să aibă ambasadele la Tel Aviv." - sunt curios care pot fi contraargumente pentru aceasta "mic" dezavantaj.

    "Teodor Meleşcanu a declarat că Israelul este un partener important pentru ţara noastră în zona Orientului Apropiat, dar nu trebuie să uităm de sprijinul pe care l-am acordat palestinienilor până în anul 1990, prin bursele de studii şi programele de stagiu de specializare." - politica asta de mediere a avut-o Ceausescu, si probabil ca a fost o politica buna. In ziua de azi, pare ca politica este de a fi prea aproape de Israel, si aici nu pot sa nu imi aduc aminte ce a zis Ponta despre interesele lui Dragnea privind apropierea fata de Israel. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb