EUROSTAT: România, cel mai scăzut preţ din UE la gazele naturale, în 2017

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 august 2018

România, cel mai scăzut preţ din UE la gazele naturale, în 2017

Eurostat: "Preţul per kWh al gazelor naturale destinate consumatorilor casnici români era de trei eurocenţi, iar preţul electricităţii per kilowat oră plătit de consumatorii casnici, era de aproximativ 13 eurocenţi în România"

Ion Lungu, AFEER: "Nu cred că se va scumpi energia electrică"

Ţara noastră avea, anul trecut, cel mai scăzut preţ la gazele naturale, pentru consumatorii casnici, din Uniunea Europeană, arată datele publicate, ieri, de Eurostat.

Potrivit acestora, în ţara noastră, preţul per kWh al gazelor naturale des-tinate consumatorilor casnici era, în 2017, de trei eurocenţi, în timp ce în Suedia se înregistra cel mai ridicat preţ, de 12 eurocenţi.

Conform Eurostat, în majoritatea celor 21 de state membre care au furnizat datele pe anul 2017, preţul per kWh oră al gazelor naturale destinate consumatorilor casnici era de sub opt eurocenţi.

Factura la gazele naturale pentru consumatorii casnici din România s-a majorat cu 5,83%, începând cu prima zi a acestei luni, după cum anunţa Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la mijlocul lui iulie 2018.

În informarea de presă publicată de ANRE în data de 19 iulie se preciza: "În şedinţa de astăzi, 19.07.2018, membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuţie solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preţurilor. Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat".

Lungu, AFEER: "Ţara noastră are suficiente capacităţi şi resurse, astfel încât să putem acoperi consumul intern de electricitate"

Informaţiile Eurostat mai arată că preţul electricităţii per kWh plătit de consumatorii casnici, anul trecut, varia de la zece eurocenţi în Bulgaria, la 11 eurocenţi în Lituania şi Ungaria, 12-13 eurocenţi în Croaţia şi România, până la 28 de eurocenţi în Belgia.

Eurostat mai informează că, în majoritatea celor 24 de state membre care au furnizat datele pe anul 2017, preţul era între zece şi 20 de eurocenţi per kWh.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), consideră că energia electrică nu se va scumpi, urmând ca preţul electricităţii să rămâ-nă oarecum la nivelul de anul trecut, acesta nefiind, însă, un nivel foarte scăzut. Ion Lungu ne-a precizat: "La începutul anului a fost o uşoară tendinţă de scădere, după care preţurile s-au menţinut relativ ridicate, aproximativ la nivelul de anul trecut. Cred că fiind un an mai ploios în bună parte, din nefericire energia produsă de centralele eoliene a fost mai puţină şi ştiţi că ele influenţează foarte mult preţul energiei. În rest, cel puţin până acum, nu văd motive ca preţul să scadă sau să crească".

În ceea ce priveşte necesarul intern de energie electrică, preşedintele AFEER este de părere că ţara noastră are suficiente capacităţi şi resurse astfel încât să putem acoperi consumul.

"De fapt, nici anul trecut, când au fost preţurile acelea mai ridicate, alimentarea consumatorilor nu a fost pusă în pericol. Atunci a fost o problemă de preţ, nu de siguranţa alimentării consumatorilor cu energie electrică", a mai adăugat domnia sa.

Preţurile din Uniunea Europeană la energie electrică şi gaze naturale pot varia în funcţie de condiţiile de cerere şi furnizare, inclusiv situaţia geopolitică din fiecare stat, mixul energetic naţional al fiecărui stat, costurile cu reţelele şi condiţiile meteo, subliniază Eurostat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Raportarea la venit şi bogăţia subsolului : mega abstracţie ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031