Criză financiară în Turcia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2018

Criză financiară în Turcia

Lira a pierdut 28% de la începutul lui 2018, faţă de dolar

Problemele financiare ale Turciei s-au adâncit ieri, în condiţiile în care randamentul bondurilor de referinţă ale ţării a ajuns la nivelul maxim istoric de 20%, iar moneda locală, lira, a rămas sub presiune, în condiţiile în care SUA au impus, recent, sancţiuni fără precedent unor reprezentanţi ai acestui stat aliat al său în NATO.

Ieri după-amiază, pe piaţa din Londra, randamentul obligaţiunilor turceşti cu scadenţa la zece ani (în monedă locală) a ajuns la 20,09%, de la 18,93% în ziua anterioară, potrivit Financial Times, care citează date Reuters. În urmă cu numai trei luni, randamentul acestor titluri era de 13,9%.

În contextul mai sus menţionat, lira turcească a coborât până la un nivel minim record faţă de dolar, luni, pierzând 6,3% în cursul zilei. Către finele sesiunii din 6 august, moneda a mai câştigat teren în baza unei informaţii conform căreia oficiali de la Ankara se vor deplasa în SUA, în vederea rezolvării conflictului diplomatic. Astfel, lira a ajuns la 5,425 unităţi/dolar (-4,7% faţă de de vineri). Ieri, lira a urcat în prima parte a zilei, pe piaţa din Istanbul, însă ulterior a coborât la 5,30 unităţi/dolar.

Anul acesta, lira s-a depreciat cu 28% faţă de moneda americană, afectând capacitatea companiilor de a-şi rambursa creditele în valută, alimentând inflaţia şi punând presiune pe banca centrală să crească dobânzile.

Specialiştii sunt de părere că Turcia trece printr-o criză valutară, în pofida încercărilor băncii centrale de a susţine moneda.

Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat că a impus sancţiuni miniştrilor turci de Interne şi Justiţie, Suleyman Soylu şi Abdulhamit Gul, pe care îi acuză că au jucat un rol major în arestarea şi detenţia pastorului american Andrew Brunson.

Acuzat de autorităţile turce de activităţi "teroriste" şi de spionaj, pastorul Brunson a fost plasat în arest la domiciliu în urmă cu o săptămână, după un an şi jumătate în detenţie.

În replică la sancţiunile menţionate, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic dacă nu îşi schimbă atitudinea faţă de ţara sa. Ulterior, acesta a revenit cu un mesaj în care îi ruga pe cetăţenii turci să schimbe valută, ca să combată deprecierea lirei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. " mesaj în care (Erdogan) îi ruga pe cetăţenii turci să schimbe valută, ca să combată deprecierea lirei."

    Hahhahahahhahaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa :)))))))))))))  

    they're roasted at maximum speed! Muhahahhahahaaaaaaaaaaaaa .... :D  

    That's payback for UTA Gagauzia in the southern part of Moldova .... being a Romanian region, it was treated as ... Turkish land ... with the positive approach and contribution of Dodon ...  

    Payback bitches! ;) More is coming! :D HOT WAR IS PREPARED FOR TURKEY!  

    Never crave for Romanian land ... magical things, full of wonder and joy may happen to the ones wanting Romanian land .. (and that's valid also for Russia ;) )  

    :) ...  

    NIMENI NU STIE CUM APAR EVENIMENTELE.... DAR MAMA LOR DE EVENIMENTE, UITE CUM APAR LA FOC AUTOMAT, SITUATIE DUPA SITUATIE! :)))  

    P.S. NEXT : REVOLUTION IN RUSSIA! :O ! Yeeees! :)))) ;)

    1. Ai citit prea multă maculatură SRI.

      Turcia e bine, Rusia și mai bine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb