ÎN CREŞTERE CU 34% Hidroelectrica - profit istoric în primul semestru

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 august 2018

Hidroelectrica - profit istoric în primul semestru

Bogdan Badea: "Hidroelectrica pierde sute de mii de euro din cauza poluării râurilor şi lacurilor din ţara noastră"

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 962 milioane de lei, mai mare cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii producţiei de energie cu 20%, până la 9,17 TW, au arătat, ieri, oficialii societăţii într-o conferinţă de presă.

Bogdan Badea, directorul general al companiei, a declarat: "Primele şase luni ale anului 2018 au fost extrem de bune pentru Hidroelectrica din punct de vedere financiar şi extrem de solicitante din punctul de vedere al activităţii de producţie. A fost un an cu precipitaţii abundente, cu multe probleme, şi nu vreau neapărat să reamintesc povestea PET-urilor care se plimbă pe râurile din România, se acumulează în lacurile administrate de Hidroelectrica şi care frânează producţia de energie electrică".

Potrivit directorului producătorului de energie, compania pierde sute de mii de euro din cauza poluării râurilor şi lacurilor şi urmează să facă toate demersurile legale pentru recuperarea acestor pierderi.

Bogdan Badea a declarat: "Vreau să fie clar pentru toată lumea - nu Hidroelectrica poluează râurile şi lacurile din România.

Hidroelectrica pierde bani din cauza acestei poluări, estimativ fiind vorba despre sute de mii de euro. Nu pot să vă dau o cifră exactă, este un calcul pe care îl facem şi pe care nu l-am finalizat. Angajaţii Hidroelectrica au făcut voluntariat şi în zona Bicazului, şi la Târgu Jiu. Dar nu este obligaţia salariaţilor Hidroelectrica să cureţe apele. Pe de altă parte, această problemă nu mai poate continua şi nu mai putem să stăm într-o bălteală din punct de vedere al responsabilităţilor. Hidroelectrica plăteşte apa. Aşa cum dăm bani pentru această apă către Apele Române, avem şi pretenţia ca apa să fie curată. Sunt autorităţi ale statului care trebuie să identifice poluatorii. Principiul de bază este «Poluatorul plăteşte», dar până acum doar cei afectaţi au plătit, în speţă Hidroelectrica. Este uşor să te duci la Hidroelectrica şi să spui «Pune mâna şi fă igienizarea lacului» pentru că eşti o companie mare. Am făcut-o pentru a nu înregistra pierderi şi mai mari, dar vom face demersurile legale pentru a ne recupera pierderile".

Pe lângă problema PET-urilor, mai există şi cea a deşeurilor forestiere care ajung, până la urmă, tot în râuri şi lacuri, a subliniat Bogdan Badea.

Directorul Hidroelectrica a spus: "Trebuie să se analizeze foarte clar ce sistem de colectare a deşeurilor există în UAT-urile (n.r. Unităţi Administrativ - Teritoriale) din amontele lacurilor. De exemplu, dacă într-o localitate cu 100 de gospodării, doar 10 au contracte de salubrizare, iar restul nu, gunoiul va fi aruncat pe marginea râurilor. Dacă autorităţile nu vor implementa măsuri concrete, atunci ne vom îndrepta şi noi către acestea (...). Trebuie să facem o analiză, să plecăm de la sursa problemei. Faptul că noi am curăţat şi curăţăm aceste lacuri şi investim în maşini de curăţat etc., nu înseamnă că trebuie să punem batista pe ţambal şi să nu recunoaştem că avem o problemă. Iar problema pleacă de la fiecare dintre noi, de la educaţia fiecăruia dintre noi, şi aici trebuie să lucrăm. Poate trebuie să fie realizate campanii de conştientizare, de educare, poate amenzi atunci când este cazul. Dacă autorităţile locale nu le vor rezolva, atunci trebuie să le rezolvăm în alt fel.

Aici avem o problemă odată cu colectarea deşeurilor, şi o altă problemă cu deşeurile forestiere. În foarte multe dintre exploatările forestiere, deşeurile care rezultă din respectivele activităţi şi care nu sunt valorificabile rămân acolo şi, odată ce apar precipitaţii abundente, viitura le ia, le duce şi le varsă în lacuri (...). Deocamdată avem nişte hotărâri judecătoreşti care spun că nu Hidroelectrica este responsabilă de curăţarea lacurilor, şi o altă hotărâre judecătorească care spune că Apele Române sunt responsabile pentru curăţarea apelor. Nu mai vreau să intrăm într-o spirală în care fiecare să dea vina pe fiecare, ci vreau ca toată lumea să îşi asume responsabilitatea".

Bogdan Badea a continuat: "Suntem într-o cursă contra-cronometru între cei care aruncă gunoaiele şi cei care le strâng. Producţia este afectată din cauza PET-urilor, a înfundării grătarelor. Pe Oltul Mijlociu au fost două ore în care produceam energie şi alte două ore când strângeam deşeuri. Practic, am fost nevoiţi să întrerupem producţia din cauza înfundării grătarelor".

Pentru primul semestru al anului, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 17% faţă de cea raportată la finalul primelor şase luni ale anului trecut, la 1,992 miliarde de lei, în timp ce indicatorul EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a crescut cu 25%, la 1,457 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate ieri de companie.

Marja profitului net a urcat de la 42% la finalul primelor şase luni ale anului 2017, la 48% pentru prima jumătate a acestui an, în timp ce gradul de îndatorare a scăzut de la 1,14%, la 0,8%.

Pentru primele şase luni ale acestui an, Hidroelectrica a realizat investiţii în valoare de 85,5 milioane de lei, reprezentând circa 61,8% din totalul alocat pentru acest an.

Potrivit reprezentanţilor companiei, cele mai importante titluri de investiţii noi planificate pentru anul 2018 de Hidroelectrica sunt: 73,3 milioane lei pentru Amenajarea Hidroenergetică (AHE) de la Livezeni - Bumbeşti, 34,2 milioane de lei pentru AHE Surduc - Siriu, 12 milioane de lei pentru AHE Bistra - Poiana Mărului, 10,25 milioane de lei pentru AHE Răstoliţa şi 7 milioane de lei pentru AHE a râului Argeş pe sectorul Oeşti Curtea de Argeş, trecerea pe derivaţie a Centralei Hidroelectrice (CHE) Oeşti.

Pentru anul 2018, compania preconizează că valoarea celor mai importante investiţii în retehnologizare va fi de 187,21 milioane de lei, cea mai mare, de 80 milioane de lei, fiind destinată retehnologizării Centralei Hidroelectrice Stejaru.

Pentru perioada 2018 - 2021, Hidroelectrica şi-a planificat investiţii de 3,538 miliarde de lei, atât pentru punerea în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie electrică, cât şi pentru retehnologizarea celor existente. Numărul de angajaţi a urcat, în prima parte a acestui an, la 3.333 de persoane, faţă de 3.297 de salariaţi cât avea compania în 2017.

În luna iulie din 2018, Hidroelectrica a plătit acţionarilor dividende în valoare de 1,134 miliarde de lei, aferente anului 2017, circa 0,908 miliarde de lei revenind Statului Român.

În luna iulie şi septembrie 2017, compania a plătit dividende în sumă de 1,691 miliarde de lei, din care 655 de milioane dividende speciale.

Hidroelectrica este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Energiei, are 80,06% din companie, în timp ce restul de 19,94% este deţinut de Fondul Proprietatea (FP).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb