Apa, canalizarea, toaletele - probleme de netrecut pentru şcoli

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 8 august 2018

Apa, canalizarea, toaletele - probleme de netrecut pentru şcoli

Apă curentă, canalizare, grupuri sanitare aflate în exteriorul şcolilor, acestea sunt câteva dintre problemele mari cu care se confruntă şcolile autohtone. Discutat de ani de zile, subiectul este departe de a fi epuizat. La prezentarea bilanţului la şase luni de guvernare, ministrul Educaţiei Valentin Popa a vorbit şi despre acest subiect delicat: "Un subiect extrem de mediatizat şi care sunt sigur că va fi reluat la începutul anului şcolar este cel legat de unităţile şcolare care nu au grupuri sanitare. Am făcut un inventar la începutul anului şi există 2.219 unităţi de învăţământ fără apă şi canalizare. 863 sunt deja incluse în diverse proiecte de finanţare. Pentru restul propunem un program naţional".

La începutul acestui an, fostul minis-tru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, anunţă că încă avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior, dar promite că problema va fi rezolvată în următorii trei ani prin aplicarea programului de guvernare. Ministrul Educaţiei a oferit şi un tabel cu numărul de astfel de unităţi şcolare din fiecare judeţ al ţării, cele mai multe fiind în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (opt) şi Covasna (10). Rezolvările întârzie. În această primăvară Ministerul Educaţiei a semnat un protocol menit să asigure cadrul instituţional pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui proiect, care îşi propune renovarea, în perioada iulie - septembrie 2018, a grupurilor sanitare situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, unităţi selectate din toată ţara, cu sprijinul MEN. Proiectul nu beneficiază de nicio susţinere financiară din bani publici. Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat, atunci, semnarea protocolului: "Sunt încântat să dau curs favorabil solicitării Cersanit România pentru a încuraja implicarea mediului privat în acţiuni menite să asigure copiilor un mediu sănătos, într-o infrastructură corespunzătoare, determinând astfel şi modelarea umană a elevilor. Trebuie spus, în context, că Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, implementează două proiecte privind infrastructura şcolară - Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România şi Proiectul de Reabilitare a Infrastructurii Şcolare - în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro". Ministerul Educaţiei Naţionale s-a angajat să faciliteze identificarea şcolilor care îndeplinesc criteriile tehnice de participare la proiect, printre care amintim: existenţa unui spaţiu dedicat grupurilor sanitare în planul clădirii, existenţa autorizaţiilor necesare realizării proiectului de renovare, racordarea funcţională la apă şi canalizare.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în mediul rural baia în casă şi apa la chiuvetă sunt un adevărat lux. Doar 8 din 100 compatrioţi au beneficiat, anul trecut, de servicii de canalizare, în mediul rural, iar jumătate din populaţie merge la toaletă în curte şi nu are acces la apă potabilă curentă.

În luna iunie, proiectul "Şcoli curate: pentru o finanţare transparentă şi adecvată a şcolilor şi liceelor din România" a fost lansat de Societatea Academică din România, fiind prezentat şi un Ghid pentru bună guvernare a şcolilor.

Ligia Deca de la Departamentul de educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale era convinsă că acesta este un mare pas înainte: "Proiectul "Şcoli curate" este un instrument excepţional de sprijin al iniţiativelor personale şi instituţionale de combatere a lipsei de transparenţă şi de corupţie în şcoli. De multe ori, oamenii doresc să schimbe ceva, dar nu ştiu cum şi nu ştiu cu ce instrumente se pot proteja atunci când merg împotriva curentului. Iar ghidul face practic acest lucru: povesteşte care sunt instrumentele şi cum putem afla informaţii, ce drepturi avem şi cum ne putem proteja de eventualele presiuni, ca să nu spun abuzuri, care pot urma unei atitudini curajoase". Ghidul monitor pentru buna guvernare a şcolilor şi liceelor din România prezintă mai multe informaţii legate de legislaţia în domeniu, sfaturi privind ce pot face elevii şi părinţii pentru ca statul să finanţeze educaţia în mod corespunzător, precum şi ce obligaţii are şcoala şi alte instituţii. Părinţii sunt sfătuiţi să refuze să cotizeze pentru anumite cheltuieli legate de buna funcţionare a şcolilor, printre care: cele legate de utilităţi, consumabile pentru procesul didactic, consumabile sanitare, achiziţionarea de obiecte de inventar: bănci, scaune, materiale de studiu, servicii de pază.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-au ORAŞELE !!! La sat în BOSCHET !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb