Preţurile de transfer, un instrument strategic în afaceri

Nilanjan Nag, Manager, Preţuri de Transfer, PKF Finconta
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 8 august 2018

Preţurile de transfer, un instrument strategic în afaceri

Preţurile de transfer ar trebui să fie percepute mai degrabă ca o oportunitate în afaceri decât ca o simplă provocare fiscală. Încorporarea preţurilor de transfer în planificarea financiară şi corporativă ajută la atenuarea riscurilor pentru companiile care concurează într-o economie globală.

Deşi managerii din consultanţa fis­cală şi directorii financiari îşi dau seama de importanţa preţurilor de transfer, este destul de regretabil că rareori acest subiect este luat în considerare la luarea deciziilor strategice. Companiile care îşi administrează eficient preţurile de transfer obţin, de fapt, o modalitate de coordonare a operaţiunilor lor globale. Astfel, preţurile de transfer pot şi ar trebui să devină un instrument strategic indispensabil pentru creşterea veniturilor şi măsurarea performanţelor. Subiectul acesta, care poate fi perceput mai ales ca o problemă de conformitate fiscală, este de fapt o oportunitate de afaceri ce trebuie avută în vedere la cele mai înalte niveluri executive.

Conceptul preţurilor de transfer

Autorităţile fiscale caută să impoziteze valoarea corespunzătoare aferentă profiturilor obţinute la nivel global. Majoritatea ţărilor au adoptat "principiul valorii de piaţă" (arm's length principle) pentru a-şi proteja baza impozabilă în evaluarea preţurilor de transfer ale companiilor care activează în respectiva ţară. Conform principiului valorii de piaţă, preţurile practicate intra-grup sunt evaluate în funcţie de preţurile care ar fi fost aplicate pentru fiecare tip de tranzacţie, în cazul în care companiile acţionau în mod independent pe piaţă, adică dacă nu erau părţi afiliate.

Multe ţări, printre care şi România, au adoptat principiul valorii de piaţă prin norme, specificând diferite metode ce trebuie aplicate în diferite circumstanţe. Aceste metode compară preţurile practicate din tranzacţiile desfăşurate între părţi afiliate cu rezultatele obţinute din tranzacţii similare realizate între părţi independente. În numeroase ţări, inclusiv în România, există legi prin care se impune conţinutul dosarului preţurilor de transfer, iar în cazul în care această documentare a tranzacţiilor nu există sau acestea nu respectă principiul valorii de piaţă, autorităţile fiscale aplică sancţiuni.

Context internaţional al preţurilor de transfer

Companiile s-ar putea aştepta ca, dacă tranzacţiile desfăşurate între companiile afiliate respectă principiul valorii de piaţă, autorităţile fiscale aferente fiecărei ţări implicate să respecte acest aspect. Din păcate, nu există un consens sau o consecvenţă în aplicarea regulilor privind preţurile de transfer, cu toate că aproape toate ţările industrializate majore adoptă principiul valorii de piaţă. Nu este neobişnuit ca o metodă de preţuri de transfer care este acceptată într-o ţară să nu fie acceptată într-o altă ţară, chiar dacă autorităţile fiscale fac parte dintr-un sistem de schimb automat al informaţiilor între ţări şi folosesc aceste informaţii în realizarea unor ajustări ale rezultatelor financiare.

Beneficiile managementului preţurilor de transfer

Unui risc mai mare privind preţurile de transfer dintr-un context global îi sunt asociate oportunităţi mai mari de gestionare şi planificare eficientă a impozitelor. Primul pas este utilizarea managementului preţurilor de transfer. Există patru avantaje cheie pentru adoptarea abordării globale a preţurilor de transfer.

- Consecvenţa

Având în vedere faptul că autorităţile fiscale din diferite ţări au interpretări diferite în ceea ce priveşte preţurile de transfer, adoptarea unei abordări globale permite unei companii multinaţionale să efectueze local documentaţia privind preţurile de transfer în contextul strategiei globale privind preţurile de transfer, evitând astfel riscul lipsei de consecvenţă a dosarelor preţurilor de transfer.

- Eficienţa costurilor

Analiza strategică globală a preţurilor de transfer permite firmelor să profite de economii de scală care să maximizeze cnsecvenţa şi să reducă costurile la nivel local.

- Certitudinea

Realizarea unei analize globale a preţurilor de transfer permite firmei o mai mare certitudine în gestionarea riscurilor asociate costurilor fiscale.

- Îmbunătăţirea măsurării performanţei

În multe cazuri, politicile de stabilire a preţurilor de transfer care nu res­pectă principiul valorii de piaţă influenţează în mod negativ măsurarea performanţelor diferitelor segmente de afaceri ale fiecărei părţi implicate.

Oportunităţi în abordarea strategică a preţurilor de transfer

În practică, aplicarea cu bună credinţă a tratamentelor fiscale necesită o investiţie de timp şi efort. Pentru a rezolva problema preţurilor de transfer, o companie trebuie să conştientizeze factorii care aduc valoare adăugată şi contribuţiile economice pe care le aduc părţile afiliate din cadrul grupului, inclusiv modul în care aceşti factori diferenţiază compania de principalii săi competitori de piaţă.

Mai mult, o companie trebuie să identifice şi să valorifice proprietatea intelectuală şi să determine modul în care aceasta este exploatată la nivel global. Abordarea preţurilor de transfer la nivel global facilitează încorporarea acestora în strategia operaţională şi financiară a companiei. Activităţile desfăşurate pentru respectarea politicilor preţurilor de transfer acţionează ca un stimul al creşterii veniturilor.

Planificarea fiscală a preţurilor de transfer joacă un rol important în structurarea operaţiunilor transfrontaliere şi a investiţiilor. Preţurile de transfer oferă o metodologie pentru localizarea strategică a activităţii economice în contextul planificării fiscale globale. Prin identificarea funcţiilor şi ris­curilor care pot fi localizate în jurisdicţiile fiscale favorizate, preţurile de transfer reprezintă un punct cheie în minimizarea taxării la nivel global şi, astfel, veniturile sunt sporite.

Alternativ, rezultate similare pot fi obţinute prin aderarea la acorduri de co-dezvoltare cu părţile afiliate în acele jurisdicţii fiscale favorizate, numite "contribuţii la cost" ("cost sharing arrangements"). Conform aces­tui acord, dezvoltarea tehnologiei este finanţaţă şi deţinută în mod comun indiferent de locul în care activităţile de dezvoltare se desfăşoară în mod fizic. Plăţile pot fi realizate pentru utilizarea activelor necorporale sau metodologiilor dezvoltate trans­frontalier. Tarifele pot fi plătite către o companie financiară sau către o altă entitate din cadrul grupului.

Dacă o entitate dintr-o altă ţară îndeplineşte funcţii şi suportă riscuri, analiza economică poate consta în alocarea unei părţi din profitul obţinut la nivel global către această entitate. O atentă planificare a împărţirii funcţiilor şi riscurilor poate minimiza ratele de taxare efectivă, la nivel global, şi să sporească veniturile.

Desigur, orice planificare privind preţurile de transfer trebuie să fie des­făşurată în contextul normelor internaţionale de taxare, deşi unele dintre acestea pot limita beneficiile alocării profiturilor către diferite jurisdicţii fis­cale. Abilitatea de a colecta informaţii şi de a monitoriza efectiv procesele derulate în acest sens adeseori determină companiile să modifice şi să eficientizeze operaţiile din cadrul lanţului de aprovizionare.

Restructurările operaţionale prezintă oportunităţi clare de integrare a structurilor fiscale şi legale în activitatea operaţională a companiei. Preţurile de transfer ar trebui să reprezinte un element cheie în obţinerea unor noi obiective operaţionale de afaceri. Strategiile de planificare fiscală care influenţează locaţia în care se des­făşoară activităţile pot, de asemenea, să creeze oportunităţi în ceea ce priveşte minimizarea taxei pe valoare adăugată şi a altor taxe indirecte, deoa­rece colectarea acestor taxe este influenţată de puterea de consum.

Strategiile de planificare fiscală menţionate mai sus oferă exemple în care preţurile de transfer sunt utilizate ca fiind o parte integrantă a strategiei de afaceri. Pentru obţinerea de beneficii maxime, politicile preţurilor de transfer trebuie implementate anterior desfăşurării activităţilor.

Preţurile de transfer au devenit o problemă fiscală din ce în ce mai importantă pentru corporaţiile multinaţionale, deoarece autorităţile fiscale din întreaga lume şi-au sporit controlul asupra preţurilor de transfer practicate.. Întrucât autorităţile fiscale au interpretat în mod individual, dar nu neapărat consistent principiul valorii de piaţă, companiile multinaţionale au început să acorde o atenţie sporită strategiei de management a preţurilor de transfer la nivel global. În contextul în care companiile folosesc planificarea politicilor de preţuri de transfer pentru a spori veniturile şi pentru a reduce riscurile la nivel mondial, preţurile de transfer nu mai reprezintă doar o problema fiscală, ci au devenit un instrument strategic în afaceri.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb