• Ludovic Orban: "PNL va iniţia o comisie parlamentară de anchetă pentru gestionarea dezastruoasă a crizei de pestă porcină"
• Adrian Oros, PNL: "Deşi au toate pârghiile legale pentru a stopa boala, din incompetenţă şi alte interese oculte au preferat ca pesta porcină africană să afecteze zeci de mii de animale"
Partidul Naţional Liberal pare să se răscoale împotriva puterii în problema epidemiei de pestă porcină din ţară. Câţiva liberali au transmis, ieri, communicate de presă, acuzând PSD de incompetenţă în gestionarea crizei pestei porcine. PNL a anunţat că va iniţia, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a stabili vinovaţii din guvernarea PSD - ALDE pentru gestionarea dezastruoasă a crizei de pestă porcină africană, a anunţat, ieri, Ludovic Orban, preşedintele PNL, cerându-le ferm preşedintelui PSD Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Agriculturii Petre Daea şi celorlalte autorităţi implicate să răspundă.
Potrivit domnului Orban, autorităţile din ţara noastră au avut la dispoziţie, încă de anul trecut trecut - de la apariţia primului caz de pestă porcină în România -, toate instrumentele legale şi administrative pentru a interveni cu toată forţa ca să oprească răspândirea "acestei maladii nefaste" pentru întreaga industrie agro-alimentară din ţara noastră.
În comunicatul de presă transmis Redacţiei, preşedintele PNL a afirmat: "Este inadmisibil ca în timp ce zeci de mii de porci sunt sacrificaţi pe teritoriul României şi industria cărnii de porc este pusă pe butuci - cu pierderi de miliarde de euro - nimeni să nu răspundă pentru acest dezastru. Ce-au făcut cei trei prim-miniştri de până acum ai lui Dragnea şi Tăriceanu? Ce-au făcut cele trei guverne PSD - ALDE? Unde este şi ce face comitetul de criză care trebuie condus de prim-ministrul României şi care trebuie să pună la aceeaşi masă toate autorităţile şi instituţiile care pot, şi trebuie, să intervină în această situaţie? Cu un prim-ministru plecat în concediu, aşa-zisul profesionist din fruntea Ministerului Agriculturii Petre Daea, împreună cu preşedintele ANSVSA - Geronimo Brănescu, acoperă vinovăţiile, ascund realitatea sau interese personale şi se bâlbâie iresponsabil fără un plan coerent de combatere a epidemiei de pestă porcină".
Preşedintele PNL acuză actuala guvernare că ar aplica un tratament preferenţial unor anumite ferme de porci, "aparţinând apropiaţilor lui Liviu Dragnea şi chiar familiei lui", în timp ce alţi fermieri sunt nevoiţi să îşi sacrifice animalele.
PNL avertizează că, în lipsa unei intervenţii ferme pentru eradicarea acestei boli, neglijenţa autorităţilor va duce la distrugerea pe termen lung a industriei cărnii de porc şi a porcilor din gospodăriile ţărăneşti.
• Adrian Oros, PNL: "De ce după apariţia pestei porcine africane, ANSVSA nu a dispus inspecţii în exploataţiile cu animale?"
Deputatul PNL Adrian Oros le adresează lui Liviu Dragnea, Geronimo Brănescu şi Petre Daea mai multe întrebări în ceea ce priveşte gestionarea crizei de pestă porcină, cerându-le răspunsuri imediate.
Adrian Oros este şi vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, dar şi vicepreşedinte PNL - agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară şi mediu, ape şi silvicultură.
Comunicatul transmis de deputatul PNL notează: "În rândurile de mai jos, vă expun zece întrebări la care trebuie să răspundă, de urgenţă, domnii Liviu Dragnea, Geronimo Brănescu şi Petre Daea referitoare la lipsa de reacţie privind eradicarea pestei porcine africane, de mai bine de un an de zile. Deşi conduc România şi au toate pârghiile legale pentru a stopa boala, din incompetenţă şi alte interese oculte, au preferat ca pesta porcină africană să afecteze zeci de mii de porci ale fermierilor români şi să fie compromisă pe viitor creşterea porcilor din România!"
Prima întrebare vizează restricţionarea circulaţiei animalelor: "De ce nu s-a restricţionat circulaţia animalelor (inclusiv a porcilor) încă din anul 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană (PPA)? Dimpotrivă, în populismul lui, ministrul Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale!"
Deputatul invocă, apoi, lipsa inspecţiilor derulate de ANSVSA: "De ce anul acesta, după apariţia pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA nu a dispus inspecţii (examene clinice) în exploataţiile cu animale, aşa cum prevăd normele sanitare veterinare? În celelalte state membre UE, aceste inspecţii se fac de două ori pe an, chiar dacă nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest din primăvara aceasta, din faţa instituţiei ANSVSA. Putea fi identificată boala din timp şi se diminuau mult pierderile de animale, pentru că, având în vedere prevederile Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comerţ si export din zone libere de PPA, dacă animalele provin din exploataţii care au făcut obiectul inspecţiilor de două ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toată ţara".
Domnul Oros mai întreabă: "De ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizată pentru punerea în aplicare şi verificarea restricţiilor de circulaţie a animalelor.
De ce Guvernul a modificat abia în aceste zile legislaţia cu privire la vânătoarea mistreţilor, deşi când are alte interese poate să emită Ordonanţe de Urgenţă în fiecare săptămână? De ce Centrul Naţional pentru Combaterea Bolilor s-a convocat abia pe data de 28 Iunie, deşi primul focar de PPA în Tulcea a apărut în 10 Iunie? De ce Consiliul Ştiinţific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârşitul lunii Iulie, iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în data de 6 August? De ce nu s-au procurat din timp (adică din anul 2017) mijloace de incinerare pentru animalele bolnave şi nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE)? De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreţ (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau sănătoase) şi nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici, prin identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase, ca soluţie pentru judeţele limitrofe celor în care evoluează boala?".
Domnia sa îi mai întreabă pe guvernanţi de ce conducerea ANSVSA a refuzat constant colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu Asociaţiile de Crescători de Animale şi de ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, celor din industria de profil, a întregii populaţii, privind măsurile care se impun, obligaţiile ce le revin, precum şi gravitatea consecinţelor nerespectării acestor măsuri?
Domnia sa susţine că Guvernul PSD-ALDE a compromis pentru mulţi ani de aici înainte creşterea porcului şi industria de profil de la noi din ţară.
"Incompetenţa şi neimplicarea reprezentanţilor guvernului actual, prin neluarea măsurilor care se impuneau împotriva pestei porcine africane, reprezintă cu adevărat un act de înaltă trădare de ţară, care pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentara a României", a mai spus Adrian Oros.
• Raluca Turcan, PNL: "Cum se face că zeci de mii de fermieri nu au fost informaţi de pesta porcină africană?"
Unii dintre protejaţii PSD fac afaceri pe baza unor informaţii privilegiate, afirmă Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL.
Afirmaţiile domniei sale vin în contextul epidemiei de pestă porcină africană care se manifestă la noi în ţară şi care a determinat sacrificarea a zeci de mii de animale.
Doamna Turcan a declarat: "Există multe semnale că unii protejaţi ai PSD fac afaceri pe bază de informaţii privilegiate. Cum se face că zeci de mii de fermieri nu au fost informaţi de pesta porcină africană, iar unii dintre ei au pierdut aproape toate animalele din fermă? E foarte cunoscut exemplul unui fermier de la Tulcea care a sacrificat peste 40.000 de porci din cauza pestei porcine africane.
A avut noroc fiul domnului Dragnea sau a fost unul dintre privilegiaţii care au fost informaţi de ministrul Daea că pesta porcină africană va face ravagii? Consideră Liviu Dragnea sau cineva din PSD necesară o Comisie de anchetă? Îndrăzneşte cineva din PSD să propună? Sau PSD a ajuns un simplu instrument al intereselor personale ale lui Liviu Dragnea?".
Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578, în 98 de localităţi din opt judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi), iar până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, potrivit preşedintelui ANSVSA, citat de Agerpres.
Petre Daea a emis un ordin care prevede distrugerea tuturor culturilor de porumb pe unde au trecut mistreţi, în zonele unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină. Şeful de la MADR a afirmat că ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, aşa cum au apărut informaţiile în spaţiul public, ci doar a locului unde a fost găsit un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ şi numai în cazul în care acesta este găsit în cultură, iar până în prezent nu există o astfel de situaţie în România.
ANSVSA informează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
1. functionar public made by romania
(mesaj trimis de wlad în data de 08.08.2018, 10:45)
toti functionari din structurile amintite mai sus, nici nu cunosc fisa postului pe care lucreaza, cind partidul domnului Orban a fost la conducere, in institutiile respective nu sau facut angajari pe PCR