Procurorul care l-a trimis în judecată pe Voiculescu, reţinut de DNA

Anticorupţie / 9 iulie 2015

Procurorul care l-a trimis în judecată pe Voiculescu, reţinut de DNA

Emilian Eva, procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, a fost reţinut astăzi pentru 24 de ore, el fiind acuzat de fals în declaraţii, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Sursa arată că 300.000 de euro a câştigat procurorul Eva din vânzarea unor picturi, acesta fiind acuzat că a făcut comerţ cu opere de artă, deşi funcţia nu-i permitea.

Emilian Eva este procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare.

Comunicatul DNA arată: "În cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic, să depună toate diligenţele profesionale «ca să fie bine pentru toată lumea», în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală, faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

Astfel, în perioada august 2014-martie 2015, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

În acelaşi context, în luna februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la acelaşi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri. În fapt, inculpatul a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

În acelaşi interval, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă.

Ulterior, în intervalul susmenţionat, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la de la aceeaşi persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.

La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar inculpatul a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii aflate pe teritoriul statului mai sus menţionat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.

În intervalul august 2014-iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Concret, în intervalul noiembrie 2014 - aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziţionat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitaţie din Bucureşti, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro.

În perioada ianuarie - februarie 2015, inculpatul Eva Emilian a postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunţuri un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiţi, solicitând suma totală de 51.800 de euro.

În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de către inculpatul Eva Emilian şi alţi intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.

Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. deci coruptia si abuzul nu are frontiere când vine vorba de instinctul primar, este o boala contagioasa si tratamentul trebuie aplicat foarte rapid ca sa nu produca atat de mult rau societatii cum produce nu numai ROMANIEI dar si altor tari.este una din cauzele care incetineste foarte mult dezvoltarea economica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb