Procurorul Ovidiu Toma, suspendat din funcţie de CSM

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 23 noiembrie 2015

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât luni suspendarea din funcţie a lui Ovidiu Toma, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive.

Măsura arestării preventive a fost dispusă săptămâna trecută pentru o perioadă de 30 de zile de Curtea de Apel Bucureşti, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

"Hotărârea de suspendare din funcţie a fost luată de Secţia pentru procurori în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea 303/2004, potrivit cărora procurorul este suspendat din funcţie când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă", se arată într-un comunicat al CSM.

Procurorul Ovidiu Toma a fost arestat preventiv alături de Dănuţ Dobre, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Teleorman, acuzaţi de DNA de fapte de corupţie în legătură cu obţinerea unor permise de conducere şi clasarea unor anchete.

Ovidiu Toma este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor, iar comisarul de poliţie Dănuţ Dobre - de trafic de influenţă, luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi la favorizarea făptuitorului.

Potrivit DNA, în anul 2015, la nivelul IPJ Teleorman - Serviciul Poliţiei Rutiere, precum şi la nivelul SPCRPCÎV - Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări din Prefectura Teleorman, au fost identificaţi mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie care desfăşurau activităţi infracţionale în legătură cu: obţinerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere; intervenţii exercitate la nivelul unor ofiţeri şi agenţi de poliţie (agenţi constatatori) în vederea neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii frauduloase a acestora, prin aplicarea unor sancţiuni mai blânde persoanelor contraveniente, conducători auto, în schimbul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

În intervalul iunie - august 2015, şeful Poliţiei Rutiere Teleorman a intervenit pe lângă procurorul Toma ca să dispună clasarea unei cauze, în contradicţie cu situaţia de fapt şi probele administrate, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenţi de poliţie.

"Inculpatul Toma a fost de acord cu solicitarea respectivă şi, în 24 iunie, l-a contactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-a solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în aşa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declaraţie neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul PT Teleorman. Toma i-a solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declaraţiei, va primi de la unul dintre agenţii de poliţie 5.000 de lei", mai spun procurorii.

În martie 2015, PT Teleorman a fost sesizat în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către mai mulţi lucrători din IPJ Teleorman.

"Printre altele, în sesizarea formulată se arăta că, în 2014, doi agenţi de poliţie din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Turnu Măgurele au pretins şi primit 600 de lei, cu titlu de mită, de la o persoană, depistată pe raza localităţii, pentru a nu-i întocmi acesteia din urmă un dosar penal. Cauza a fost repartizată spre soluţionare lui Ovidiu Toma care, pe 31 august, a dispus clasarea cauzei, motivând, în mod informal, adoptarea acestei soluţii", mai arată DNA.

Anchetatorii au constatat că procurorul a urmărit favorizarea celor doi agenţi, sens în care cu bună ştiinţă: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstanţele săvârşirii faptelor; a respins în mod discreţionar solicitarea ofiţerilor DGA de a desfăşura anumite activităţi specifice; a divulgat numele denunţătorului şi demersurile sale în vederea soluţionării favorabile unei alte persoane, mai înainte de soluţionarea cauzei; i-a avertizat pe cei doi agenţi despre pericolul autorizării pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb