Producătorii de energie listaţi la BVB - cele mai bune randamente, după sancţionarea Rusiei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2022

Producătorii de energie listaţi la BVB - cele mai bune randamente, după sancţionarea Rusiei

Indicii de tip Total Return ai BVB sunt în zona recordurilor istorice

BET-TR are o apreciere de circa 5% de la începutul anului, în timp ce indicele FTSE Emerging Markets-TR este în scădere cu 12,5%

Marcel Murgoci, Estinvest: "Repercusiunile războiului creează presiuni în piaţa energiei şi în cea agroalimentară, care au şi vor avea impact în lunile următoare"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Cei care au acţionat impusiv, panicard, au avut de suferit; faţă de minimele de la începutul lunii martie, piaţa este acum mai sus cu peste 20%"

După jumătate de an de la invazia Rusiei în Ucraina, indicii de tip Total Return ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reflectă şi dividendele plătite de companii, au surmontat complet căderea cauzată de şocul izbucnirii conflictului şi se află în apropierea recordurilor istorice pe care le-au atins chiar în urmă cu doar câteva zile.

Indicele BET-TR, ce captează randamentul total al celor mai lichide 20 de acţiuni de la BVB, are o creştere de 2% faţă de nivelul din 23 februarie, şedinţa anterioară invaziei, în timp ce pentru indicele BET-XT-TR, ce include cele mai tranzacţionate 30 de titluri de la bursa noastră, avansul este de 2,7%. De la începutul anului, BET-TR are o apreciere de circa 5%, în timp ce indicele FTSE Emerging Markets de tip Total Return este în scădere cu 12,5%, ceea ce sugerează că dividendele alocate de marile companii ale pieţei noastre rămân consistente, chiar şi în această perioadă marcată de inflaţie, creşterea dobânzilor şi război la graniţă.

Producătorii de energie listaţi la BVB - cele mai bune randamente, după sancţionarea Rusiei

Alin Brendea: "Emitenţii din BET au avut o politică de dividend generoasă, fapt ce a determinat numeroase corecţii ex-dividend cu impact asupra evoluţiei indicelui"

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, este de părere că având în vedere contextul, evoluţia din ultimele şase luni a pieţei locale poate fi considerată bună, chiar spre foarte bună.

"Într-un mediu economic, politic şi, mai ales, militar foarte complicat, piaţa locală a reuşit să crească, dacă ne raportăm la performanţa investiţională totală (ce ţine cont şi de dividendele investite), capturată prin intermediul BET-TR. Vorbim, totuşi, despre o apreciere timidă, de circa 3% (n.r. fără scăderea de ieri), dar care a dus piaţa bursieră locală în zona de maxime istorice. Măsurând evoluţia pieţei prin prisma indicelui BET, înregistrăm o scădere de circa 5,6% (n.r. fără declinul de ieri), însă aici trebuie să punctăm că emitenţii din BET au avut o politică de dividend generoasă, fapt ce a determinat numeroase corecţii ex-dividend cu impact asupra evoluţiei indicelui", ne-a transmis directorul de la Prime.

Brokerul a adăugat: "Performanţa pieţei locale trebuie privită şi din perspectivă sectorială. Cu un sector energetic extrem de bine reprezentat, piaţa românească a beneficiat de evoluţia bursieră fevorabilă a producătorilor de energie. Preţurile mari ale produselor energetice s-au concretizat în rezultate financiare record şi, evident, în evoluţii bursiere ascendente. Ponderea celor trei producători de energie: Romgaz, Nuclearelectrica şi OMV Petrom reprezintă o treime din valoarea indicilor BET şi BET-TR, iar dacă punem la socoteală şi Fondul Proprietatea, a cărui principală deţinere este Hidroelectrica, această pondere urcă la peste 50%".

Conform calculelor noastre realizate pe baza datelor BVB, titlurile celor trei producători de energie incluşi în indicele BET au randamente totale (preţ plus dividende) de două cifre, de la declanşarea războiului. De altfel, indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia companiilor energetice şi de utilităţi - fără dividende, are o creştere de 11,6%, de departe cea mai bună dinamică dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

Producătorii de energie listaţi la BVB - cele mai bune randamente, după sancţionarea Rusiei

Ies în evidenţă producătorii de petrol şi gaze, în condiţiile în care Rusiei i-au fost aplicate o serie de sancţiuni privind exporturile. Astfel, acţiunile Romgaz (SNG) au un randament total de 37,5%, rezultatele companiei din prima jumătate a lui 2022 fiind în mare parte peste cele bugetate pentru întregul an, într-un context în care Europa se pregăteşte pentru o iarnă grea din cauza situaţiei incerte privind livrările de gaze din Rusia. Tot pe fondul unor rezultate financiare excepţionale şi a distribuirii a două runde de dividende, acţiunile OMV Petrom (SNP) au un randament total de 27,3%, faţă de momentul începerii conflictului din Ucraina.

Marcel Murgoci: "Războiul din Ucraina nu a fost motivul principal care a creat situaţia din piaţa energiei, deoarece creşteri ale preţurilor s-au manifestat încă din toamna trecută"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, spune că în jumătatea de an scursă de la declanşarea conflictului din Ucraina, evoluţia burselor a fost marcată de mai multe faze.

"Iniţial, vestea că Rusia a invadat Ucraina a fost un şoc, iar bursele au scăzut vertiginos. Ulterior, în funcţie de ştirile care apăreau, preţurile acţiunilor şi-au mai revenit şi au intrat într-o mişcare sinuoasă timp de aproximativ două luni. După care s-au înscris pe un trend crescător. La BVB, odată cu apariţia rezultatelor financiare ale companiilor pentru primul trimestru, în luna mai, ce au fost confirmate în mare parte de cele pentru primul semestru, putem spune că evoluţia a fost foarte bună, în raport cu situaţia de la sfârşitul lunii februarie - când a început conflictul", ne-a declarat brokerul.

Marcel Murgoci remarcă, de asemenea, performanţa societăţilor din domeniul energetic, care în contextul creşterii puternice a preţurilor energiei au avut rezultate financiare de-a dreptul spectaculoase.

"Totuşi trebuie spus că războiul din Ucraina nu a fost motivul principal care a creat situaţia din piaţa energiei, deoarece creşteri ale preţurilor s-au manifestat încă din toamna trecută. Dar a fost un factor care a agitat-o şi mai mult. Iar repercusiunile acestui război, cu sancţiunile impuse Rusiei şi dificultăţile Ucrainei de a-şi exporta produsele - mai ales cele agricole, creează presiuni în piaţa energiei, în piaţa agroalimentară, care au şi vor avea impact în lunile următoare", a spus directorul de la Estinvest.

Pierderi masive pentru acţiunile Purcari, TeraPlast şi Alro Slatina

Dacă titlurile producătorilor de energie au avut creşteri importante, acţiunile altor companii au suferit sever. Titlurile Purcari Wineries au, cu tot cu dividende, un randament negativ de 32,5%, din pricina situării companiei în Republica Moldova, ţară pentru care riscul perceput a crescut masiv după invazia Rusiei în Ucraina.

Acţiunile TeraPlast (TRP) au scăzut cu 35,3%, faţă de nivelul la care se situau înainte de izbucnirea războiului, în condiţiile în care atractivitatea companiei pentru investitori s-a redus după alocarea dividendului uriaş de anul trecut, a reducerii marjelor şi deteriorării perspectivelor sectorului construcţiilor. Cu tot cu dividende, titlurile emitentului au un randament negativ de 33,7%. Acţiunile Alro Slatina (ALR) au scăzut cu 24,5% faţă de finele lunii februarie, în condiţiile în care producătorul de aluminiu suferă în primul rând din cauza preţurilor energiei electrice.

Alin Brendea: "Pentru investitori, această perioadă agitată a demonstrat că şi în contexte dificile piaţa bursieră poate oferi oportunităţi"

Referitor la învăţămintele pe care investitorii pot să le tragă de pe urma evoluţiei bursiere din jumătatea de an scursă de la declanşarea conflictului din Ucraina, Alin Brendea de la Prime Transaction subliniază că, precum în alte situaţii, cei care au acţionat impusiv au avut de suferit.

"Pentru investitori, această perioadă agitată a demonstrat că şi în contexte dificile piaţa bursieră poate oferi oportunităţi. Mai ales în perioade, aşa cum au fost ultimele şase luni, în care a existat multă confuzie informaţională, pieţele bursiere tind să ofere o imagine mai realistă a situaţiei de fond. Şi de această dată cei care au acţionat impusiv, panicard, au avut de suferit. Faţă de minimele de la începutul lunii martie (la două săptămâni de la izbucnirea conflictului din Ucriana), piaţa este acum mai sus cu peste 20%", ne-a transmis directorul casei de brokeraj.

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest spune că nu există o reţetă generală despre cum ar trebui să reacţioneze investitorii în momente de scădere accentuată a pieţei.

"Fiecare este diferit, are obiective diferite, toleranţă diferită la risc şi aşa mai departe. Dar, fiecare trebuie să se informeze foarte bine şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. De exemplu un investitor pe termen lung ar putea chiar să-şi majoreze deţinerile, pentru că în astfel de momente poate cumpăra la preţuri scăzute, comparativ cu achiziţiile anterioare. Dar, depinde de la caz la caz, în funcţie de personalitatea fiecăruia", a conchis brokerul.

Faţă de cotaţia din data de 23 februarie, indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea are o scădere de 1%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 9,3%. Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral al bursei noastre, a coborât cu 11,7%, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor BVB.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Energia nu va mai fi ieftina!

    1. Energia nu va mai fi ieftina pentru ca investitiile in surse de energie alternative sa fie recuperabile intr'un orizont de timp rezonabil d.p.d.v. economico-financiar.

    In momente de agitatie mare in pietele financiare, marii investitori isi retrag capitalurile treptat, incepand cu pietele periferice. De la noi au plecat in 2007-2008 si de atunci nu au mai revenit din cel putin doua motive - 1) pietele dezvoltate, mai ales cea din Statele Unite, au livrat randamente peste pietele emergente, iar investitorii se indreapta acolo unde intrevad castigul 2)BVB si alte piete din Europa de Est (in afara de Polonia) nu s-au dezvoltat, asa ca nu au avut de ce sa vina. Astfel ca un motiv pentru care BVB tot continua sa reziste bine la toate socurile internationale e pentru ca nu are cine sa se retraga - nu sunt investitori mari. E un schimb scurt de mingi intern si cam atat.

    1. Corect! Iar mingile schimbate intern sunt micuțe, între mici "negustori...

    bucurie pe terme scurt caci sufoca productia /productivitatea!

    s c cret 

    Multumim pentru analiza! Ar fi ideal sa gasim astfel de analize si in alte ziare. Din pacate doar in bursa gasim asa ceva. Sper sa nu dispara si acestea!

    in 2014 Romania exporta energie de isi inunda vecinii !

    in 2022 Romania importa energie scumpa de se bucura vecinii ! 

    cine a condus energia in Romania intre 2014 si prezent? dati-va raspunsul singuri. 

    cine a semnat pentru inchiderea atat a minelor cat si a altor facilitati si a termocentralelor si a altor entitati producatoare de energie ? din nou, dati-va raspunsul singuri!  

    p.s. Nu a fost vorba de prostie in decizie. E vorba de pozitia de asasini economici care cu buna-stiinta au decis IMPOTRIVA ROMANIEI !  

    1. dar exporta inflatia acum!

      atunci exportam deflatia si importam inflatia  

      s c cret 

      cred ca le-ai combinat grav, amice.

      acum Romania e net importatoare de inflatie, nu exporta inflatie! :)

      ia gandeste-te nitel.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb