În alte ţări din Uniunea Europeană, peste 90% dintre producători au încheiat o poliţă de răspundere civilă pentru produse care acoperă răspunderea producătorului, dar şi a hipermarketului, comparativ cu România, unde numai 10% se asigură, a spus directorul QBE Insurance, Mihai Lucanu.
"În România trebuie să se constate daune, oamenii să ceară despăgubiri, iar producătorii să piardă pentru ca aceştia din urmă să conştientizeze importanţa unei astfel de poliţe", a menţionat Lucanu.
El a explicat că, în cazul în care un client al unui magazin este nemulţumit de un produs, poate primi despăgubire în urma unei astfel de poliţe.
Lucanu a adăugat că, în România, îşi fac asigurare de răspundere civilă pentru produse mai ales exportatorii.
"Legea spune că ai răspundere, însă nu te obligă şi, prin urmare, majoritatea preferă să nu se asigure", a spus şeful QBE Insurance.
Preşedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu, consideră că asigurarea de poluare ar trebui să fie obligatorie pentru toate companiile din România, iar limita asigurată trebuie corelată cu genul de activitate al fiecărei firme în parte.
"În România sunt foarte puţine asigurări în caz de poluare", a menţionat Andriescu, care a adăugat că au fost câteva cauze în care s-au primit despăgubiri, dar sumele erau foarte mici.
În ce priveşte asigurările de răspundere profesională, Andriescu crede că limita minimă a acestor asigurări trebuie ridicată.
"Avocaţii au prevăzută o limită de 6.000 de euro, însă nu este suficient. Sunt case mari de avocatură care încheie asigurări de răspundere profesională cu limite mai mari. Problema este că aceste limite trebuie ridicate", a adăugat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România, Bogdan Andriescu.