Producţia de petrol a OPEC a scăzut în martie, ca urmare a pierderilor din Venezuela şi Iran cauzate de sancţiuni

M.P.
Miscellanea / 8 aprilie

Producţia de petrol a OPEC a scăzut în martie, ca urmare a pierderilor din Venezuela şi Iran cauzate de sancţiuni

Producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut în luna martie, înaintea unei creşteri planificate a producţiei, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii. Scăderea a fost determinată de reducerea livrărilor din Nigeria către rafinăriile interne şi de diminuarea ofertei din Iran şi Venezuela, pe fondul reînnoirii presiunilor impuse de administraţia Trump asupra acestor două state.

OPEC a pompat în martie 26,63 milioane de barili pe zi (bpd), cu 110.000 bpd mai puţin decât în februarie, arată sondajul publicat luni. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Nigeria, Iran şi Venezuela, fiecare cu aproximativ 50.000 bpd.

OPEC+, alianţa care include OPEC şi aliaţi precum Rusia, a început procesul de relaxare treptată a celor mai recente reduceri de producţie. Cu toate acestea, amploarea reală a creşterii depinde şi de impactul măsurilor luate de preşedintele american Donald Trump pentru a reduce exporturile de petrol din Iran şi Venezuela.

În cazul Nigeriei, scăderea a fost provocată de diminuarea livrărilor către rafinăria Dangote, ceea ce a compensat exporturile externe mai ridicate. Conform sondajului, Nigeria pompează uşor peste ţinta stabilită de OPEC+, în timp ce Gabon este membrul cel mai puţin conform cu cotele.

Producţia Iranului a scăzut uşor în martie faţă de februarie, când atinsese cel mai ridicat nivel din 2018. Acest recul vine pe fondul intensificării eforturilor SUA de a limita exporturile de petrol ale Teheranului.

Şi Venezuela a înregistrat o reducere a exporturilor luna trecută, în contextul în care Washingtonul a impus noi sancţiuni secundare şi a anulat licenţele pentru operarea în sectorul energetic.

Cei mai mari doi producători din OPEC, Arabia Saudită şi Irakul, şi-au crescut uşor producţia în martie, conform sondajului, deşi ambele ţări continuă să pompeze sub ţintele lor stabilite în cadrul OPEC+. Emiratele Arabe Unite s-au încadrat în limita convenită.

Totuşi, în timp ce datele sondajului şi cifrele oficiale secundare ale OPEC arată că EAU şi Irakul respectă cotele, estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) sugerează că aceste ţări ar putea produce semnificativ mai mult.

Sondajul Reuters, care urmăreşte livrările efective către piaţă, se bazează pe date de fluxuri de la LSEG, informaţii furnizate de companii specializate precum Kpler, dar şi de surse din companii petroliere, OPEC şi firme de consultanţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se vede ca se incearca stabilizarea pretului, a avut un rebound.

    Scaderea Iranului si Venezueleli este nesemnificativa pe langa cresterile nedeclarate ale celorlalti opeci. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb