Aron Iclozan, directorul economic al grupului Alpina din Reghin, unde în luna decembrie au fost concediaţi toţi muncitorii, a declarat, ieri, că scăderea vânzărilor la încălţăminte în Europa plus trei ierni calde au dus la formarea de mari stocuri de încălţăminte de iarnă în depozitele societăţii. El a încercat astfel să explice că trecerea în şomaj a celor 700 de muncitori nu a fost premeditată şi că, pe lângă motivele de mai sus, s-a produs şi o greşeală de implementare a sistemului informatic de calculare a impozitelor, ce a determinat restanţe pe trei luni la CAS şi şomaj, transmite NewsIn.
Aron Iclozan speră ca, în două săptămâni, grupul de firme să scape de cele peste un milion de euro datorii la furnizori, respectiv 750.000 euro la ABN Amro, bancă ce ameninţă cu declanşarea procedurii de insolvenţă, şi să reînceapă lucrul.
"Avem comenzi ferme. Până la finele acestei luni ne plătim datoriile, iar angajaţii vor avea salarii decente. Însă banca ABN Amro Olanda nu a avut răbdare ca datoria de 1,5 milioane de euro de primit de la clienţi să fie stinsă, ne-a somat şi, în consecinţă, nu am reuşit să declanşăm procedurile de trecere în şomaj a angajaţilor. Însă, odată cu stingerea datoriilor, cei neangajaţi vor urma toate procedurile din contractul colectiv de muncă", a spus Iclozan, care a precizat că nu îi va putea reangaja pe toţi cei 700 de muncitori, ci numai 500.
Între 1997 şi 2005, 75% din producţia Alpina era pentru export. Firma producea şi vindea 1,3 milioane de perechi de încălţăminte pe an. În ultimii trei ani au rămas stocuri imense, inclusiv de materie primă, în valoare de milioane de euro.