Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din 2023, scădere care se datorează în special unei prăbuşiri a activităţilor de asamblare de autoturisme, arată cifrele publicate vineri de confederaţia sindicală FIM-CISL, transmite Reuters.
Pentru a răspunde la problema supra-capacităţilor de producţie din Italia, grupul Stellantis s-a bazat puternic pe programele de şomaj temporar finanţate de stat. În luna decembrie, Stellantis a prezentat un plan destinat creşterii activităţilor de producţie realizate în Italia, dar o majorare ar urma să fie vizibilă abia din 2026, graţie lansării de noi modele.
Confederaţia sindicală FIM-CISL susţine că Stellantis, companie creată în 2021 după fuziunea dintre grupul italiano-american Fiat Chrysler cu grupul francez PSA-Peugeot, a produs anul trecut un număr de 475.090 de vehicule în Italia, în scădere faţă de 751.384 de vehicule în 2023, scrie Reuters.
În special producţia de autoturisme a înregistrat un grav declin, de 46%, până la cel mai scăzut nivel de după 1956, în timp ce producţia de autovehicule comerciale noi a scăzut cu 17%, arată cifrele publicate de FIM-CISL.
La fel ca şi ceilalţi constructori auto europeni, Stellantis, al patrulea mare producător mondial de automobile, are probeleme din cauza cererii reduse, în special pentru automobilele complet electrice, dar şi de pe urma incertitudinii legislative şi a concurenţei chineze acerbe, notează Reuters.
FIM-CISL a informat că se va alătura unui protest, pe care sindicatul IndustriALL Europe vrea să îl organizeze la Bruxelles în data de 5 februarie, cu două săptămâni înainte de data la care Comisia Europeană ar urma să îşi prezinte propriul său "plan privind industria curată".
Preşedintele FIM-CISL, Ferdinando Uliano a apreciat că este important să fie revizuite ţintele UE privind reducerea emisiilor de CO2 ale autovehiculelor, ţinte care ar urma să intre în vigoare din 2025. "Aceasta este o bătălie pentru Europa. Lăsate singure, ţările nu au decât de pierdut", a spus Uliano, făcând referire la criza cu care se confruntă industria auto din Europa.
Stellantis are cinci fabrici de producţie de automobile în Italia, plus o facilitate pentru producţia de vehicule comerciale, menţionează Reuters.
Cifrele furnizate de FIM-CISL arată că producţia la uzina Stellantis de la Mirafiori, în apropiere de Torino, a scăzut cu 70% anul trecut. O performanţă mai slabă s-a înregistrat doar la uzina Maserati de la Modena, unde producţia a scăzut cu 79% în ritm anual.
"Suntem foarte îngrijoraţi cu privire la Maserati. Aşteptăm cât mai rapid un proiect clar şi detaliat cu privire la Maserati", a spus Uliano.
Luna trecută, Stellantis a promis că va investi două miliarde de euro în Italia în 2025, pentru a produce noi modele la unele din uzinele sale italiene, potrivit Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 16:27)
" Stellantis, al patrulea mare producător mondial de automobile, care a produs anul trecut un număr de 475.090 de vehicule în Italia, are probeleme din cauza cererii reduse, în special pentru automobilele complet electrice":-)...Tesla a produs in Q4 (deci in trei luni) 495.000 de vehicule, mai mult decat a produs Stellantis in Italia intr-un an:-)...da, "cererea redusa" este cauza:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 21:06)
Si vanzarile Tesla sunt in scadere fata de anul trecut.
Dar BYD este pe cai mari. Chinezii sunt regii vehiculelor electrice.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2025, 21:46)
La BEV, Tesla inca e inaintea BYD si trimestrial (Q4 2004 nou record) si la total...ca sa nu mai vorbim ca la profit doar Tesla face din masini pur BEV. BYD isi subventioneaza masinile BEV din vanzarile ICE..."Succesuri":-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2025, 10:33)
Trendul conteaza, nu ultimul trimestru. Cresterea BYD a depasit-o pe cea a Tesla. In 2025 o sa vezi realitatea.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2025, 12:12)
85% din vanzarile BYD sunt pe piata chineza…deci profit minim si risc de saturare a pietei…munca in zadar:-)