Producţie mai mică cu 5% la OMV, pe al doilea trimestru

Gabriela Mărăcineanu
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 24 iulie 2014

Producţie mai mică cu 5% la OMV, pe al doilea trimestru

Producţia SNP a reprezentat 60,6% din totalul producţiei grupului OMV

Producţia de hidrocarburi a grupului austriac OMV a rămas constantă comparativ cu perioada similară a anului precedent, la nivelul de 297 de barili echivalent petrol pe zi, însă, faţă de primul trimestru al acestui an a înregistrat o scădere de aproape 5%, informează un raport publicat pe site-ul companiei.

Vânzările de gaze şi electricitate ale grupului au înregistrat un avans de 4,85%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2013, până la 89,15 TWh, de la 85,02 TWh, însă au fost în scădere cu 4,5% faţă de primul trimestru al acestui an, când se situau la 311.000 bep/zi.

Producţia de hidrocarburi a "OMV Petrom" (simbol SNP) a pierdut 2,17 procente, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2013, iar vânzările de gaze naturale şi electricitate au marcat o scădere de 2,26%.

În timp ce în cel de-al doilea trimestru al anului trecut, SNP producea 184.000 de bep/zi, anul acesta producţia a scăzut la 180.000 de bep/zi (60,60% din producţia totală a grupului austriac OMV).

Declinul a fost resimţit şi la nivelul vânzărilor de gaze şi electricitate, care, în cel de-al doilea trimestru al lui 2013 se ridicau la 11,50 TWh, coborând, anul acesta, la 11,24 TWh.

Descreşterea de 5% a producţiei de hidrocarburi a grupului OMV are ca principale cauze oprirea producţiei din Libia şi rezultatele mai slabe înregistrate de companie în Kazahstan, produse de unele dificultăţi tehnice.

Volumele de producţie uşor mai ridicate din Austria şi România, dar şi pornirea producţiei la exploatarea Gudrun, din Norvegia, au reuşit totuşi să echilibreze volumele totale de producţie ale grupului austriac OMV, potrivit companiei.

Cu toate că volumul vânzărilor de gaze ale OMV a crescut faţă de primul trimestru, performanţa din trimestrul al doilea a fost afectată de declinul cu 18% al vânzărilor de petrol datorate creşterilor foarte scăzute în Norvegia şi Libia.

Costurile grupului OMV au crescut semnificativ în acest trimestru, după cum informează raportul companiei. Cheltuielile de explorare s-au ridicat la 180 de milioane de euro, din cauza constatării neperformanţei unor sonde din Gabon, Insulele Feroe şi Norvegia.

Şi cheltuielile de producţie au reprezentat o povară financiară importantă pentru OMV în trimestrul al doilea, în principal din cauza costurilor mai mari cu personalul în Româ­nia şi a pornirii producţiei la Gudrun.

Închiderea rafinăriei de la Petrobrazi, parte a programului de investiţii a grupului, a generat creşterea stocurilor de petrol din producţia proprie, fapt ce a influenţat negativ profiturile companiei cu aproape 40 de milioane de euro.

Piaţa de gaze şi electricitate continuă să fie o provocare, arată raportul companiei energetice. Totuşi, o valoare semnificativă din pierderile survenite din activităţile de aprovizionare, marketing şi tranzacţionare desfăşurate anul trecut a fost eliminată, prin renegocierea contractelor cu Gazprom şi Statoil.

Costurile de aprovizionare ale grupului în Turcia au crescut, în principal din cauza deprecierii lirei turceşti în raport cu dolarul american.

În ţara noastră, rezultatele afacerilor cu electricitate au scăzut, provocate fiind de preţul mai ridicat al gazelor naturale, notează OMV.

În urmă cu aproximativ o săptămână, producătorul de ţiţei şi gaze SNP a anunţat descoperirea unui zăcământ de ţiţei în platoul continental al Mării Negre. Primele estimări ale companiei, rezultate din testele de producţie, indicau o producţie potenţială pe sondă de 1.500 - 2.000 bep/zi. 

"OMV Petrom", este cea mai mare companie de petrol şi gaze din România şi are ca principali acţionari grupul austriac OMV (51,01%), statul român (20,64%) şi Fondul Proprietatea (18,99%), restul de 9,36% dintre titluri aflându-se sub controlul altor acţionari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb