Profit de 508 milioane de lei pentru "Romgaz"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 13 ianuarie 2011

"Romgaz" a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri estimată la 3,39 miliarde lei şi un profit net de aproximativ 508,5 milioane de lei.

Potrivit datelor furnizate de companie, producţia de gaze naturale a "Romgaz" în 2010 a fost de 5,776 miliarde mc, aproximativ egală cu cea din 2009 (5,789 miliarde mc). Producţia estimată pe anul 2011 este de 5,65 miliarde mc. În anul 2009, "Romgaz" a vândut 6,2 miliarde mc de gaze naturale, iar în anul trecut vânzările au urcat la 6,5 miliarde mc (producţie internă şi import).

La finele anului trecut, clienţii cu facturi neachitate către "Romgaz" sunt "Electrocentrale Bucureşti", "Electrocentrale Galaţi" şi "CET Iaşi". Valoarea acestor facturi se ridică la suma de 33,7 milioane de lei.

Pentru acest an, compania a depus la minister mai multe propuneri de buget şi aşteaptă aprobarea variantei finale. "Romgaz" şi-a propus, astfel, investiţii în valoare de 900 milioane de lei. Banii vor fi cheltuiţi pentru cercetare şi explorare pentru descoperirea de noi rezerve şi creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor şi a fle-xibilităţii în exploatarea depozitelor de înmagazinare.

La acestea se adaugă explorarea zăcămintelor mature de gaze pentru atenuarea declinului de producţie şi dezvoltarea infrastructurii de suprafaţă (drumuri, utilităţi) în câmpurile de gaze, dar şi modernizarea şi retehnologizarea instalaţiilor tehnologice de suprafaţă (staţii de comprimare, compresoare de câmp) în vederea creşterii gradului de exploatare a zăcămintelor şi asigurarea calităţii gazelor. Printre investiţii se mai numără asigurarea cu echipamente, utilaje, instalaţii pentru intervenţii şi operaţii speciale la sonde, asi-gurarea transportului tehnologic şi mentenanţa echipamentelor.

La finele anului trecut, "Romgaz" a anunţat organizarea unei licitaţii pentru contractarea de servicii de achiziţie şi procesare seismică 2D, în valoare estimată de circa 50,6 milioane lei. Locul principal de prestare este în perimetrele "Romgaz" din Transilvania, Moldova şi Muntenia. Data limită pentru depunerea ofertelor este 18 ianuarie 2011, iar ter-menul de execuţie este de 10 luni.

Ministerul Economiei a anunţat că listarea "Romgaz" la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc la finele anului viitor, când va fi scos la vânzare un pachet de 15% din participaţiile sale în companie.

De asemenea, ministerul, care deţine 85% din acţiunile "Romgaz", a decis în AGA companiei, la 30 noiembrie, donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul statului. Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, care deţine un pachet minoritar de acţiuni la companie, s-a opus transferului sumei de 400 milioane de lei de la "Romgaz" şi a propus în schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori.

Cum donaţia a fost efectuată, Fondul Proprietatea a anunţat că va ataca în instanţă decizia "Romgaz", apreciind că operaţiunea va avea consecinţe grave asupra profitului Romgaz, acţionarilor, regulilor de guvernanţă corporativă şi percepţiei investitorilor străini privind piaţa locală de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb