Banca Naţională a României (BNR) a obţinut, anul trecut, un profit de 696,1 milioane lei, cu 131% mai mare decât în 2011, fiind cel de-al şaselea an consecutiv în care s-a înregistrat un rezultat financiar pozitiv, potrivit Raportului anual aferent anului 2012 al instituţiei.
Creşterea profitului a fost determinată de managementul activelor şi pasivelor în valută ale Băncii Centrale, precum şi de operaţiunile de politică monetară. Acestea au generat profit în 2012, spre deosebire de anul anterior, în condiţiile în care, din această perspectivă, BNR s-a situat pe o poziţie de creditor faţă de sistemul bancar pe tot parcursul anului trecut.
Anul precedent, Banca Naţională a obţinut un profit operaţional din administrarea activelor şi pasivelor în valută de 1,734 miliarde lei, iar din operaţiunile de politică monetară a câştigat 217,1 milioane lei, conform aceluiaşi raport.
Cu toate acestea, BNR a pierdut din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută 860,3 milioane de lei, din emisiunea monetară şi decontarea plăţilor 5,3 milioane de lei, iar din realizarea altor operaţiuni 389,7 milioane de lei.
De asemenea, cheltuielile de funcţionare au scăzut, anul precedent, cu aproximativ 2% în termeni reali comparativ cu anul precedent, raportul dintre cheltuielile de funcţionare şi veniturile nete ale BNR scăzând cu 73,5 puncte procentuale, comparativ cu 2011.
Potrivit legislaţiei privind Statutul Băncii Naţionale, cota de 80% din veniturile nete ale BNR (556,9 milioane lei) a fost virată la bugetul de stat, iar profitul rămas a fost repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (83,5 milioane lei), constituirea unor surse proprii de finanţare a investiţiilor (41,8 milioane lei), fondul de participare a salariaţilor la profit (13,9 milioane lei), în timp ce 14.000 lei au fost utilizaţi pentru rezerve la dispoziţia Consiliului de Administraţie.