"Fondul Proprietatea" (simbol FP) a obţinut un profit net de 514,6 milioane lei, în primele şase luni ale anului, mai mic cu 10,33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, potrivit raportului semestrial transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.
Veniturile totale s-au majorat cu 3,19%, la 874,8 milioane lei, în primul semestru, în timp ce cheltuielile au crescut cu 31,70%, la 360,25 milioane lei.
La finalul lunii iulie, FP a raportat un profit de 536 milioane de lei.
Fondul a raportat la 30 iunie 2013 o valoare a activului net (VAN) de 14.998,5 milioane lei şi o valoare unitară a activului net de 1,1514 lei/acţiune (un randament total al VAN pe acţiune de 4,9%), potrivit comunicatului companiei.
"Evoluţia pozitivă a valorii activului net al Fondului în prima jumătate a anului 2013 a depăşit tendinţa generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi majoritatea indicilor regionali", se arată în raportul citat.
Preţul titlurilor FP a atins, ieri, 0,708 lei/unitate, un nou maxim după ce marţi au depăşit pragul psihologic de 0,7 lei/acţiune.
Miercurea trecută, cotaţia FP a depăşit pentru prima dată preţul maxim din ziua listării (25 ianuarie 2011), de 0,675 lei/unitate.
• Plasamentul privat de acţiuni Petrom, cea mai importantă tranzacţie
Cea mai importantă tranzacţie realizată de FP în primul semestru a fost derulată în luna mai, când a vândut un pachet de acţiuni reprezentând 1,11% din titlurile OMV Petrom (SNP), pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).
Încasările din vânzarea de participaţii au crescut cu 19%, la 247,8 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut.
Depozitele bancare şi conturile curente au crescut cu 173,19%, la 868,5 milioane lei, la 30 iunie 2013, în special datorită intrărilor de lichidităţi din dividendele încasate (552,5 milioane lei) şi din vânzarea parţială a deţinerii în OMV Petrom SA (246,7 milioane lei), nete de plăţile de dividende (127,9 milioane lei) şi de plăţile aferente acţiunilor proprii răscumpărate (92,5 milioane lei), se mai arată în raportul Fondului.
Reprezentanţii FP arată că aprecierea semnificativă a datoriilor cu 414,1 milioane lei în primul semestru al anului 2013 a fost determinată în special de aprobarea în aprilie a distribuţiei de dividende în sumă brută de 536,4 milioane lei (0,04089 lei/acţiune), aferente profitului anului 2012, plătibile acţionarilor începând cu data de 28 iunie 2013.
În cursul primului semestru al anului 2013, Fondul a primit 35.742 acţiuni în Romgaz SA (având o valoare nominală totală de 357.420 lei), ca urmare a majorării capitalului social al companiei, fiind înregistrate ca o contribuţie în natură la capitalul social al Fondului.
În mai 2013, Fondul şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a participat la majorarea capitalului social al E.ON Gaz Distribuţie SA, achiziţionând 399.164 acţiuni la valoarea nominală de 2,5 lei / acţiune.
Portofoliul Fondului Proprietatea a rămas concentrat pe sectorul petrolului şi al gazelor naturale (cu o pondere de 39,8% din VAN), potrivit raportului semestrial. Astfel, acţiunile OMV Petrom deţinute de FP reprezentau 30,2% din activul FP, la 30 iunie 2013, în timp ce titlurile Hidroelectrica reprezentau 13,3% din portofoliu, iar cele Romgaz, 8,9%.
• FP: Aprobarea modificărilor de regulament necesare pentru listarea duală, amânată de ASF
Fondul Proprietatea aminteşte că listarea duală la Bursa din Varşovia, aprobată de acţionari, în repetate rânduri, este întârziată, din cauză că Autoritatea de Supraveghere Financiară (care a preluat activitatea CNVM) a amânat modificarea regulamentelor necesare.
Reprezentanţii FP arată: "Pentru efectuarea unei listări secundare de succes, acţiunile trebuie să fie pe deplin fungibile între cele două pieţe, lucru care necesită stabilirea unei legături directe sau indirecte între sistemele depozitare de pe cele două pieţe. Stabilirea unei legături între cele două sisteme depozitare naţionale necesită modificarea anumitor reglementări ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare ("CNVM"). În decembrie 2012, CNVM a publicat spre consultare publică până în ianuarie 2013 proiectul privind modificările necesare reglemetărilor în vigoare. În aprilie CNVM împreună cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private au fuzionat creând Autoritătea de Supraveghere Financiară (ASF). Aprobarea finală de către ASF a acestor modificări necesare în vederea stabilirii unei legături între Depozitarul de Valori Mobiliare din România şi cel din Polonia pentru a facilita listarea Fondului la Var ovia, a fost amânată. Astfel, din cauza întârzierilor, acţionarii Fondului au aprobat extinderea termenului limită privind finalizarea listării secundare până la 31 decembrie 2013".
În raportul FP se arată că administratorul Fondului şi consorţiul ales pentru intermedierea listării în Polonia vor colabora cu părţile implicate pentru a asigura finalizarea cu succes a listării secundare la Varşovia, cât mai curând posibil.
Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în decembrie 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de către Regimul Comunist.
La finele lunii iulie, investitorii instituţionali străini deţineau 56,51% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London deţine 9,43%.