Profitul net Petrom a crescut, în primele nouă luni, cu 27%

F.A.
Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2013

Profitul net Petrom a crescut, în primele nouă luni, cu 27%

Profitul net al grupului Petrom a crescut, în primele nouă luni, cu 27%, la 3,666 miliarde lei, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

În perioada ianuarie-septembrie 2012, grupul a avut un profit net de 2,892 miliarde lei.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A., a declarat: "În trimestrul al treilea, am continuat să ne îmbunătăţim performanţa, beneficiind de conjunctura favorabilă a preţului la ţiţei şi de rezultatele optimizării costurilor. În E&P (Explorare şi Producţie), pe parcursul primelor 9 luni din 2013, am reuşit să obţinem, pentru prima dată după privatizare, stabilizarea producţiei la nivel de Grup, comparativ cu anul anterior, ca urmare a investiţiilor continue. În zona offshore, activitatea de explorare avansează şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne propunem să reluăm forajul în blocul Neptun la jumătatea anului 2014".

Pe de altă parte, vânzările grupului au scăzut cu 5%, de la 19,185 miliarde lei la 18.15 miliarde lei.

"EBIT CCA (n.r. costul curent de achiziţionare) excluzând elementele speciale a crescut cu 22%, în principal ca urmare a preţului mai mare realizat la ţiţei şi a managementului strict al costurilor", se mai arată în comunicat.

Producţia zilnică în România a crescut uşor, susţinută de lucrările de reparaţii capitale, activităţile intense de foraj şi redezvoltare a zăcămintelor, precizează Petrom.

Profitul EBIT înainte de dobânzi şi impozite al grupului a urcat în primele nouă luni cu 14%, la 4,556 miliarde lei, de la 3,989 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

"Performanţa sectorului G&E (Gaze şi Energie) a reflectat mediul de piaţă dificil, caracterizat prin cerere modestă şi preţuri scazute la energie electrică, în timp ce în sectorul R&M (Rafinare şi Marketing), marjele de rafinare au rămas sub presiune. în continuare, ne vom concentra pe implementarea initiaţivelor de excelenţă operaţională şi a programului de investiţii. Aceste iniţiative reprezintă premise esenţiale pentru o performanţă sustenabilă şi pentru generarea de fluxuri de numerar care să susţină programul nostru ambiţios de investiţii din Marea Neagră în anii următori, în contextul unui cadru fiscal şi de reglementare propice investiţiilor", a mai spus Mariana Gheorghe.

În trimestrul al treilea, conjunctura preţului la tiţei a rămas favorabilă, preţul mediu al ţiţeiului Ural crescând uşor la 110,63 USD /bbl. Preţul mediu realizat la ţiţei a crescut cu 8%, ajungând la 98,10 USD/bbl, deoarece pentru anul 2013 nu au fost contractate instrumente de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului, în timp ce rezultatul din T3/12 a reflectat pierderi de 83 milioane lei cauzate de aceste instrumente, se mai arată în comunicatul Petrom.

În ţara noastră, costurile de producţie exprimate în USD/bep au fost stabile, înregistrând valoarea de 14,24 USD/bep. Costurile de productie din România exprimate în RON au scăzut cu 7%, ajungând la 47,78 RON/bep, datorită managementului strict al costurilor şi volumelor de producţie mai mari.

Potrivit sursei citate, investiţiile de explorare au crescut cu 40%, ajungând la 108 milioane lei, în principal datorită investiţiilor capitalizate mai mari din foraj. Cheltuielile de explorare au crescut cu 23% in T3/13, în special din cauza renunţării la câteva perimetre de explorare. În trimestrul trei, programul de foraj a inclus 48 de sonde noi în ţara noastră (T3/12: 31 sonde noi).

"Producţia zilnică de hidrocarburi a Grupului a fost de 182,4 mii bep (din care 171,2 mii bep în România), iar producţia totală s-a situat la 16,8 milioane bep, uşor peste nivelul din perioada similară a anului trecut. În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a crescut cu 0,7%, ajungând la 15,75 milioane bep, fiind susţinută de lucrările de reparaţii capitale, de activităţile de foraj şi de redezvoltare a zăcămintelor. Producţia internă de ţiţei a fost de 7,23 milioane bbl, uşor peste nivelul din T3/12", arată comunicatul companiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Rezultat bun dar din pacate procentul alocat dividendelor este inca mic. Cu rata de anul trecut si crestere de 27% rezulta un div de 0,0356 lei/act. Daca tot au stabilizat productia poate distribuie si ei un div mai mare (desi sansele sunt totusi reduse pentru ca austriecii sunt aici ca sa ia, nu ca sa dea).

    1. Sunt de acord cu opinia ta. Cei de la OMV au facut investitii masive ( anual 1 miliard de EUR) . Au construit centrala de la Brazi , orasul-sediu Petrom City , si in prima parte a anului 2014 termina restructurarea rafinariei de la Brazi .

    Cum sa nu obtii profit urias cand folosesti gazul natural pentru a produce energie fara termoficare la Petrobrazi sau vinzi la fier vechi o mare parte din rafinariile luate pe nimic si pompezi petrol brut extras in Romania pentru rafinare in alte tari ?

    Cum sa nu obtii profit urias cand poluezi si nu platesti aproape nimic 

    pentru protectia mediului? (vezi exploatarea de la Suplac).

    Cu dividendele e altceva , aici trebuie atentie pentru ca o parte din bani raman in Romania. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb