• Update 19:11 Acţiunile Romgaz la Londra: Certificatele de depozit au încheiat ziua la 10,3 dolari
Certificatele de depozit (GDR) Romgaz au stagnat astăzi, pe piaţa de la Londra, la 10,3 dolari, rulajul zilei fiind de 83,846 de titluri.
La Bucureşti, acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,62%, la 34,1 lei.
---
• Update 10:25
Romgaz a raportat un profit după impozitare de 796,89 milioane de lei, după primele nouă luni, conform standardelor IFRS, în scădere cu 18,46% faţă de perioada similară a anului trecut.
Pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2013, Societatea a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 2,6 miliarde lei, comparativ cu 2,9 miliarde lei realizată în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2012, potrivit companiei.
Potrivit prospectului ofertei Romgaz, după listare, societatea va repartiza profitul conform situaţiilor financiare întocmite în conformitate cu IFRS.
---
Scăderea cu 55% a profitului raportat de Romgaz (simbol SNG) la nouă luni a fost dezamăgitoare, potrivit brokerilor din piaţa de capital, mai ales că a fost anunţată în a treia zi de tranzacţionare a acţiunilor companiei la Bursă.
Din datele prezentate de companie, scăderea consumului de gaze şi preluarea CET Iernut de la Termoelectrica (în contul unei datorii vechi) au avut un impact mare asupra rezultatelor Romgaz.
Producătorul autohton de gaze a raportat, la 30 septembrie 2013, un profit net de 410,6 milioane de lei, în scădere cu circa 55% faţă de perioada similară a anului trecut, conform standardelor româneşti de contabilitate.
Veniturile totale ale companiei au fost, în perioada analizată, de 3,05 miliarde de lei, în scădere cu 8,4%. Cheltuielile au crescut cu circa 11%, de la 2,1 miliarde lei la 30 septembrie 2012 la 2,4 miliarde de lei în 30 septembrie 2013.
Conducerea Romgaz arată, într-un comunicat: "Faţă de anul anterior, producţia de gaze extrase a înregistrat abateri nesemnificative. În schimb, producţia livrată a fost cu 6,5% mai scăzută pe primele nouă luni, deoarece cererea de consum s-a diminuat în 2013 faţă de 2012. Deşi preţul gazelor din producţia internă s-a majorat faţă de anul anterior, veniturile din exploatare au scăzut, atât din cauza scăderii cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import. Creşterea cheltuielilor de exploatare cu 11,8% a fost cauzată în principal de înregistrarea pe cheltuieli în luna iulie a sumei de 653 milioane lei, ca urmare a preluării centralei electrice Iernut. Suma reprezintă pierdere din creanţe în cuantum de 612,5 milioane lei şi ajustare pentru depreciere imobilizări corporale în cuantum de 40,5 milioane lei".
Surse din companie ne-au declarat că cel mai greu în balanţa Romgaz pe primele nouă luni ar fi atârnat preluarea centralei Iernut.
Sursele noastre ne-au explicat că preluarea centralei s-a făcut în contul unei datorii pe care fosta Termoelectrica o avea la Romgaz. Centrala este veche, nu are un randament foarte bun şi necesită investiţii mari pentru îmbunătăţirea randamentului.
Oficialii companiei au subliniat, în comunicat, şi că, începând cu luna februarie, s-a calculat un impozit suplimentar aferent veniturilor generate de creşterea preţului gazelor de 58,2 milioane lei aferent perioadei analizate. Acest impozit este perceput de stat de la toţi producătorii de gaze în anii 2013 şi 2014, perioadă în care preţul gazelor creşte trimestrial, în urma liberalizării pieţei.
Cheltuielile financiare au fost inferioare celor din perioada similară a anului 2012, datorită faptului că în acest an nu au mai fost înregistrate costurile cu dobânzile aferente creditului BIRD, ultima rată fiind plătită de companie în octombrie 2012. Totodată, s-au înregistrat diferenţe din variaţia cursului de schimb valutar inferioare celor din perioada similară a anului 2012, mai susţine conducerea Romgaz.
Cheltuielile cu investiţiile au fost, în primele nouă luni, de 582,6 milioane de lei, faţă de cele 313 milioane de lei din perioada similară a anului viitor.
În primele nouă luni ale acestui an, au fost puse în funcţiune obiective de investiţii în valoare totală de 179,4 milioane de lei.
• Georgiana Androne, "Tradeville": "Primele rezultate publicate de Romgaz după listarea la bursă au dezamăgit"
Georgiana Androne, analist "Tradeville", consideră că primele rezultate publicate de Romgaz după listarea la bursă au dezamagit.
Domnia sa ne-a declarat: "Principalul motor al creşterii veniturilor, adică scumpirea gazelor ca urmare a procesului de liberalizare, nu a reuşit să compenseze scăderea cantităţii livrate intern şi a importurilor, cauzate de cererea modestă, respectiv de decizia ANRE privind importurile de gaze naturale. În paralel, cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 11,8% din cauza preluării termocentralei de la Iernut şi a taxei pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizare, ambele elemente urmând să afecteze negativ şi rezultatele la nivel anual. Rezultatul net a suferit o scădere de aproximativ 55% faţă de perioada similară din 2012, însă există şi semnale pozitive. Cifra de afaceri pentru primele nouă luni a scăzut cu aproximativ 10%, însă în trimestrul al treilea a crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,7%, astfel încât considerăm că putem asista la o accelerare spre sfârşitul anului, dat fiind că şi cererea de gaze va creşte în sezonul rece. În plus, capacitatea companiei de a genera cash rămâne impresionantă, fluxurile din operaţiuni crescând cu peste 39% faţă de primele trei trimestre din 2012, iar cele atrase din finanţări, cu 12%, astfel încât Romgaz îşi va putea menţine fără probleme rata ridicată de distribuţie a profitului sub formă de dividende".
Alte voci se întrebau, ieri, de ce compania nu a anunţat, în prospect, care va fi impactul preluării CET Iernut.
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, consideră că rezultatele "Romgaz" la nouă luni vor reduce, pentru moment, interesul investitorilor pentru această companie. Domnia sa ne-a precizat: "Pentru că se tratează diferit o creanţă, există diferenţe semnificative între rezultatele RAS (contabilitate românească) şi cele IFRS (standarde internaţionale de contabilitate). Privind raportarea IFRS, evoluţia descendentă a rezultatelor nu este departe de aşteptări, în contextul unui consum în scădere".
Cotaţia acţiunilor Romgaz a scăzut, ieri, cu 1,20%, la 33,89 lei/unitate, cu 12,9% peste preţul din ofertă. Ieri, tranzacţiile au însumat 10,6 milioane de lei, în scădere cu 64,5% faţă de miercuri.
• Privatizările viitoare, tot prin listare dublă
După ce a mers să lanseze Romgaz pe Bursa din Londra, în timp ce un eveniment similar avea loc la Bursa de Valori Bucureşti, primul ministru Victor Ponta şi-a cerut, într-un fel, scuze, în şedinţa de ieri de Guvern.
"Vreau să nu se supere Bursa din Bucureşti, este foarte bine că listăm la Bursa din Bucureşti, dar listarea duală şi la o bursă atât de prestigioasă cum este cea din Londra înseamnă atragerea de capital străin şi o prezentare a României, care este extrem, extrem de importantă", a afirmat primul ministru.
Cu alte cuvinte, "Îmi pare rău, dar sunteţi cam praf!"
Şeful Executivului l-a felicitat pe ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pentru listarea cu succes a companiei Romgaz la bursa din Londra şi a lăsat să se înţeleagă că şi pentru următoarele companii - Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia - se va utiliza acelaşi mecanism al listării duale.
Stere Farmache, membru în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti, consideră că, atunci când BVB va ajunge la un nivel de reprezentativitate rezonabil, cu siguranţă va fi prima opţiune a autorităţilor. Domnia sa este de părere că BVB s-a înscris pe acest drum.
1. deci centrala este un activ de Uno Löwe
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.11.2013, 01:05)
totusi acest lucru era vizibil chiar in prospect si valoarea de 3,2 milioane inscrisa in activ a fost marita prin revamping cu 40. De asemenea tranzactia s-a efectuat in contul celor 653 milioane datorate. Textul original din engleza "In February 2013, the Company expanded its business by acquiring CTE Iernut, operated by the
Company’s Iernut Electricity Generation Branch. CTE Iernut was transferred from Electrocentrale
Bucuresti to the Company in exchange for settlement of Electrocentrale Bucuresti’s debt owed to the
Company in the amount of RON 653 million, owing from its inability to pay the Company for gas
supplied to Electrocentrale Bucuresti. The Company recognised this asset in its books as being
worth 3.2 million. In addition, the Company undertook modernisation of the plant, having a total value
of RON 43.1 million." Atunci se mai pune intrebarea pentru ce a fost transferat activul de la Electrocentrale Bucuresti?Daca cineva avea nevoie de buletin de Bucuresti putea sa vorbeasca cu domnul Diaconu, se uita cand are audienta la cea mai ratata televiziune triplu A si o rezolva fara atata bataie de cap....Tinand cont de faptul ca Petrom, Oltchim, Nuclearelectrica si nu in ultimul rand Romgaz au avut parte de cei mai buni consultanti de pe piata romaneasca, creme de la creme, best of the best, asteptam cu nerabdare si confirmarea acestor succes(uri)/(e) eventual la Sparkasse Rumänien,speram totusi sa aiba o parere consolidata,care in orice caz este mai buna decat o parere neconsolidata care spune ca nu au nicio parere cum este in cazul concernului Oltchim. Tot comentariul ar fi putut fi conprimat intr-o singura propozitie. IN ESENTA, IDENTIC. Cu pupicii de rigoare, MCV
2. vorbele lui Ponta, interpretate altfel
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 04:54)
Victor Ponta nu a afirmat : "Îmi pare rău, dar sunteţi cam praf!"
asta este o interpretare a autorilor acestui articol, inca o dovada ca ei sustin piata de capital din Romania
eu as interpreta altfel ce a spus Victor Ponta: "Vreau să nu se supere Bursa din Bucureşti, este foarte bine că listăm la Bursa din Bucureşti, dar listarea duală şi la o bursă atât de prestigioasă cum este cea din Londra înseamnă atragerea de capital străin şi o prezentare a României, care este extrem, extrem de importantă", a afirmat primul ministru.
si anume: este buna si BVB, dar e bine si la Londra, care este mai prestigioasa in acest moment
a fi X mai bun decat Y, nu inseamna ca X este rau sau praf
2.1. corectez (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 04:55)
a fi X mai bun decat Y, nu inseamna ca Y este rau sau praf
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 07:45)
Da.
Gura pacatosului adevar graieste !
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 15.11.2013, 08:18)
Tu esti praf!
3. asa deci si prin urmare cu profitul
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 05:56)
profitul Romgaz a luat-o rau la vale
asa deci si prin urmare mai documentati-va cu luatul la vale rau de tot
4. ce pierde Romania prin listari duale
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 06:40)
nu va bucurati ca se fac listari duale, Romania pierde foarte mult din aceasta cauza. Dar domnul Ponta poate nu este informat sau presa nu insista pe aceste probleme si se bucura cand aude de londra
mpozite directe: impozit de 16% din câştigul pe piaţa de capital, taxa ASF de 0,08% din valoarea tranzacţiei în momentul cumpărării, precum şi taxa de 1% asupra veniturilor din comisioane plătită tot către ASF de către intermediari şi operatori, taxe plătite de SAI-uri în funcţie de valoarea activelor sub administrare etc.;
Impozite indirecte: impozit pe profit în cazul operatorului de piaţă, şi al intermediarilor, impozit pe veniturile obţinute de angajaţii/colaboratorii care activează în piaţa de capital, precum şi alte impozite şi taxe plătite de alte entităţi care activează în piaţa de capital românească.
Aici mai trebuie menţionat efectul pozitiv (mai ales în perioada de criza la nivel mondial pe care o traversăm) pe care poate să-l aibă asupra cursului monedei naţionale fluxul sutelor de milioane de ruro, care ar intra în momentul decontării IPO-ului şi care ar trebui transformaţi în moneda naţională. sursa Ovidiu Lucian Isac
4.1. succes de imagine ? (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 06:43)
poate ca e un succes de imagine pentru politicieni, dar pentru Romania nu este bine ca se merge la Londra sau in alta parte, in conditiile in care este nevoie de bani la buget, crearea de locuri de munca, stabitate valutara
5. dezamagitor, publicati RAS
(mesaj trimis de sebastian în data de 15.11.2013, 07:24)
Si bursa se alatura lamentabilei prese economice romana care publica doar RAS contabilitate, ceea ce nu intreseaza pe nimeni.
SNg n-a scazut la Londra, oare de ce?
pentru ca, conform IFRS:
"In primele noua luni ale anului 2013, profitul net al Societatii a scazut cu 180,4 milioane RON,
sau cu 18,5%, pana la 796,9 milioane RON, comparativ cu valoarea de 977,3 milioane RON
inregistrata in primele noua luni ale anului 2012".
IFRS E OLIGATORIU PT BURSA, DACA PROFITUL VA AJUNGE LA 1.1 MD LEI, DIVIDENDUL BRUT VA FI DE 2.4 LEI/ACTIUNE
5.1. si unde e senzationalul ? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 07:39)
daca se dau datele IFRS cu profitul bun, unde mai e senzationalul ? parca suna mai bine
"Profitul Romgaz a luat-o rău la vale"
d-le Sebastian, matatuta mai ai de invatat, jurnalismul in Romania ... e greu frate
5.2. titlul face stirea (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 07:44)
in Romania, titlul face stirea: SOCANT, BOMBA, UIMITOR, INCREDIBIL, NEMAIVAZUT, DEZASTRU, FARA PRECEDENT,
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 08:21)
De-abia aștept sa va treziti! SNG e ca un drog pt voi! Dar nu va tine mult...va rupe Londra!
5.4. te-am adus unde voiam draga Sebi (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.11.2013, 09:41)
si primesti de la mine o poezie frumoasa daca imi spui de ce capitalul social pe pagina bursei BVB sa nu intre la idei ca ar fi pagina maestrului este publicat in RAS.Ca sa nu faca SFIR sau de ce? Si ia citeste dumneata urmatoarea idee " Centrala este veche, nu are un randament foarte bun şi necesită investiţii mari pentru îmbunătăţirea randamentului. " inlocuieste centrala cu rafinaria, randamentul cu mic si baga un pic de deschidere la mare si gasesti un alt vajnic aparator al interesului nationale sau aparatoare ca nu mai stiu sigur acum....
5.5. ia de la Bloomberg si pupici de la mine (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.11.2013, 09:54)
2. sa avem diamante si tot margele oferim :-(
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.11.2013, ora 00:33)
Este relativ greu de inteles ce poate sa fie atat de complicat sa ai putin demnitate. Striga un domn care emite ipoteze ca am fi un popor imperfect MITA si imediat ne repezim sa fugim in lume sa ne expunem zestrea. Suntem asaltati de ofertele conationalilor si imediat propunem blocarea catre o mica transa pentru a salva pe cei nedusi la biserica de efectele celor "care nu cunosc subtilităţile pieţei de capital" Aseara inca nu era de gasit un articol in financial times editia de europa sau cea engleza. In Germania aceeasi liniste celesta ca la admiterea din 2011 din 25 ianuarie a FP. O remarca de 5 randuri pe Reuters "Nov 12 (Reuters) - Shares in Romania's natural gas producer Romgaz opened at 35.85 lei in their market debut on the Bucharest Stock Exchange on Tuesday, about 20 percent higher than the price of an initial public offering last month.
Trading in Romgaz GDRs on the London Stock Exchange will also start on Nov. 12." Foarte in ritm cu perioada anterioara nu exista nici un RIC (Reuters Identification Code) si doar reporterul Radu Marinas si domnia sa printr-o transmisie de la Bucuresti salveaza busuiocul. In cele din urma sa nu uitam ce spune EBRD aducandu-ne aminte ca suntem penultima saracie in Europa, asa cum este descrisa pe Bloomberg, la randul lor spunandu-ne ca aceasta caracterizare au luat-o de pe siteul banciii "Romania, the European Union’s second-poorest member in output per capita, is the EBRD’s fourth-largest recipient of funds after Russia, Poland, and Ukraine, according to the bank’s website." Este intr-adevar frumos ca lumea afla de noi, dar singura concluzie ar fi ca avem probleme sa ne adaptam la mersul biped. In afara de domnii Goldstein, Basescu si Roibu pe pasaportul celorlalti domni nu se pot distinge urme de cromozom Y...To have or to be....
[ răspunde la această opinie ]
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Adina Ardeleanu în data de 15.11.2013, 10:29)
Am adaugat si rezultatele IFRS. Intr-adevar, dupa listare, dividendele se vor repartiza conform IFRS. Va multumim pentru sesizare.
5.7. e o confuzie (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de Sebastian în data de 15.11.2013, 12:41)
Domnule Bestea, cred ca ma confundati, nu am onoarea sa va cunosc...
5.8. respectele mele (răspuns la opinia nr. 5.6)
(mesaj trimis de sebastian în data de 15.11.2013, 12:43)
Cu placere doamna, ar fi pacat ca un ziar net peste altele sa faca erori de tabloid,,,
5.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2013, 18:15)
Da, sau luatul la vale.
5.10. onoarea este de partea mea (răspuns la opinia nr. 5.7)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.11.2013, 21:19)
draga domnule Sebastian , pentru ca iritarea dumneavoastra are o motivatie bine intemeiata. Totusi daca veti asculta opiniile domnului Ursache si veti citi si regulamentele CNVM/ASF veti observa totusi ca titlul initial si numai postarea RAS ar fi fost complet suficienta deoarece ne aflam in Romania. De ce vreti dumneavoastra IFRS cand valoarea capitalului social este pe pagina BVB in sistemul RAS. Va raman dator cu observatia dumneavoastra si pot spune ca interventia dumneavoastra este istorica.
5.11. intr-adevar doamnele sunt (răspuns la opinia nr. 5.8)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.11.2013, 21:21)
jurnaliste de exceptie si gasesc intotdeauna mixul necesar pentru un articol de referinta in domeniul financiar.