Profiturile companiilor din Rusia au crescut cu o rată anuală medie de 25% în T2 2022, conform unei ştiri recente de la Bloomberg, în ciuda sancţiunilor economice impuse de Statele Unite şi UE.
Cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat în transporturi, de 168%, şi în sectoarele producătoare de electricitate şi gaze, de 122%, după cum se arată într-un raport al băncii de investiţii Sberbank CIB preluat de Bloomberg.
Profiturile companiilor din industria prelucrătoare au crescut cu o rată anuală de circa 44%, iar scăderi s-au înregistrat în comerţ (-13%) şi minerit (-51%). Profiturile din sectorul tehnologic au scăzut cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul retragerii masive a companiilor occidentale de pe piaţă.
Valoarea nominală a profiturilor a fost de circa 9,5 trilioane de ruble, echivalentul a 144 de miliarde de dolari la cursul mediu din T2 2022.
"Rezultatele au fost foarte bune, ceea ce demonstrează rezilienţa economiei Rusiei", se arată în analiza de la Sberbank CIB, iar "creşterea solidă a profiturilor oferă speranţă pentru redresarea investiţiilor".
Revista The Economist a încercat recent să explice de ce "economia Rusiei continuă să depăşească aşteptările". Datele analizate, provenite din mai multe surse, arată că "economia Rusiei funcţionează chiar mai bine decât cele mai optimiste prognoze", în condiţiile în care "vânzările de hidrocarburi au alimentat un excedent de cont curent record", după cum scrie revista britanică.
Într-o notă recentă a analiştilor de la Capital Economics, preluată de Bloomberg, se afirmă că "dacă preţurile petrolului şi volumul petrolului exportat rămân la nivelul curent, poziţia balanţei de plăţi a Rusiei este aşa de puternică încât se pot reduce exporturile de gaze către Europa până la 20% din nivelul normal pentru o perioadă de cel puţin trei ani".
Mai mult, "Rusia îşi poate permite chiar şi oprirea completă a exportului gazelor către Europa pentru circa un an, dacă există voinţă politică în acest sens, fără consecinţe adverse pentru economie", după cum mai arată analiştii de la Capital Economics.
Articolul din The Economist subliniază că "declinul de până acum nu a fost sever, în comparaţie cu alte recesiuni recente", iar "importurile înregistrează o redresare rapidă".
Ultima prognoză de la FMI privind evoluţia din 2022 a economiei Rusiei arată o contracţie de 6% a Produsului Intern Brut, cu mult mai mică decât prognoza publicată la scurt timp după invadarea Ucrainei, a unei contracţii de 15%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Gigi în data de 30.08.2022, 08:38)
Felicitări rușilor
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 30.08.2022, 09:00)
Criminalii sovietici mint ca rușii.
The Economist se raportează la statisticile publicate de către rușii mincinoși.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Alex S în data de 30.08.2022, 09:01)
Te asteapta.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Alex S în data de 30.08.2022, 09:13)
Era de asteptat ca profiturile din energie sa creasca. In transporturi au crescut probabil datorita absentei competitiei, ca urmare a retragerii firmelor straine. In industria prelucratoare ar trebui urmarita si evolutia vanzarilor, in conditiile in care lipsa unor compenente va afecta productia.
De remarcat scaderile din IT, unde sunt printre cei mai bine platiti angajati, si comert, care reprezinta un indicator despre puterea de cumparare si increderea populatiei.
Calin Rechea din trecut, pe care il apreciam si respectam, ar fi scris o analiza aprofundata pe baza acestor date, facand corelatii si cu alte informatii disponibile.
Cel de acum, din nefericire, se multumeste cu texte scurte, care sa placa unui anumit public.
Doar pentru Europa si SUA mai vrea sa analizeze ce se intampla, pentru Rusia si China vrea doar propaganda.
Trist...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 09:46)
Le merge foarte bine in tara ceea ce inseamna ca occidentalii le-au facut un bine sanctionandu-i.
Daca le este asa de bine, nu inteleg de ce jinduiesc la teritoriile si bogatiile unei tari vecine si de ce orcii au tancurile incarcate cu televizoare, masini de spalat si frigidere din Ucraina.
Situatia din teren este diferita de cea de pe hartie.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 11:11)
"de remarcat scaderile in comert".... care scaderi? De -13%? Acestea nu sunt scaderi, ci variatii contabilicesti in conditiile miscarii violente a rublei din primavara. Trist ca bati campii pe acest subiect.
Scaderile profiturilor in IT sunt o problema. Dar este neclar totusi daca inseamna si scaderi de locuri de munca. Trist ca nu intelegi lucruri elementare.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Alex S în data de 30.08.2022, 11:51)
Daca persista scaderea profiturilor, nu crezi ca vor urma si reduceri ale locurilor de munca?
Oricum, o analiza doar din perspectiva profitabilitatii nu este suficienta pentru a intelege cum merge economia. Trebuie sa ne uitam si la cifra de afaceri, si la volumul vanzarilor. Eu tocmai asta deplang: superficialitatea analizei.
Si la noi unele firme din energie fac profit foarte mare in perioada asta si nu ne merge tocmai bine.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 09:11)
Perfect. Deci mentzinerea sanctziunilor pe timp nelimitat ii va face fericitzi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 11:14)
Da, insa tu vei suferi de foame, frig si plictis (pentru ca in perioadele de intrerupere de curent nu vei avea nici internet sa pompeze nato propaganda proasta in tine).
2.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 30.08.2022, 11:45)
:))
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 23:58)
ha,ha,ha
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 30.08.2022, 22:18)
Profiturile companiilor din Rusia au crescut, în ciuda sancţiunilor economice ?
Stati sa vedeti cum vor arata profiturile dupa ce petrolul va face varfurile de pret ( Crude Oil Urals price index in echivalent cu WTI Crude Oil 220-235$/bbl - baril) amintite de mine in prima jumatate a anului 2023!