Profiturile companiilor vor alimenta bugetul de stat şi anul acesta

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 februarie 2018

Profiturile companiilor vor alimenta bugetul de stat şi anul acesta

Guvernul va cere, ca dividende, 90% din câştigurile companiilor din portofoliu

Aşa cum se aşteptau analiştii din piaţa de capital, statul va continua şi anul acesta politica distribuirii a 90% din profiturile companiilor din portofoliu, începută anul trecut, după cum reiese dintr-un memorandum aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de ieri.

Memorandumul este denumit: "Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/ Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat".

Anterior, statul se mulţumea cu 50% din profiturile companiilor la care este acţionar, dar, anul trecut, pe lângă faptul că şi-a mărit cota, a solicitat şi dividende suplimentare din rezerve.

Acest lucru a impulsionat randamentele de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde sunt cotate în special companiile din energioe, în care statul este acţionar.

Astfel, în 2017, indicele BET a cunoscut o rentabilitate de 9,44%, în timp ce BET-TR, indice ce include şi dividendele, a marcat un avans de 19,09%.

Unii analişti au considerat că statul decapitalizează societăţile, prin acestă practică, însă alţii au susţinut că acest comportament este normal, în condiţiile în care managerii companiilor respective nu au folosit banii pentru investiţii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Guvernul P.S.D.+A.L.D.E. termina si ultimele companii rentabile cu actionariat romanesc.Decapitalizare este finalul pentru orice corporatie!!!

    1. Vreti sa ziceti ca PSD + ALDE "iau" din capitalul companiilor? Actionarii mai au dreptul sa decida ce se face cu profitul?

      Eu cred ca in cazul in care o companie are un plan de dezvoltare fezabil, atunci actionarii, daca doresc dezvoltarea, trebuie sa ia in considerare sa-i asigure un buget inclusiv din profit (mai exista posibilitatea creditarii sau aportului de capital).  

      ......Actionarul majoritar este STATUL...care duce lipsa de bani ...pentru promisiunile electorale... Nu vedeti ca nu a trecut decat 1 luna din acest an si Guvernul se imprumuta cu 2 miliarde de Euro...Tot acest Guvern PSD/ALDE a luat dividente in avans anul trecut mpentru anul Financiar 2017 care nici nu se incheiase,,,,,,iar acum o sa le "rada" iar tot profitul

    Are dreptate 1.1.Se poate distruge si o tara,asa cum a fost condusa tara noastra de majoritatea guvernelor de pana acuma.Excrocii devin mai bogati iar saracii si mai saraci.Cum se repatizeaza dividendele este decizia AGA si nu a galeriilor.

    BRD acorda un dividend de peste 80%.Crede cineva ca va da Faliment?Nu cred!

    1. ....Dar stii cine este actionarul majoritar la BRD ??? Este exact societatea mama din Franta. Asa ca bani trec dintr-un buzunar in altul....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb