Administraţia Fondului pentru Mediu va finanţa, cu 200 milioane euro - fonduri alocate din PNRR -, construirea a 26 de noi fabrici de reciclare în ţara noastră, a declarat, vineri, Laurenţiu Neculaescu, preşedintele instituţiei publice, în cadrul conferinţei "Curăţenia de primăvară în România", organizată de DC Media Group.
Valoarea minimă eligibilă este de 500.000 euro/proiect iar valoarea maximă eligibilă este de 8.400.000 euro/proiect.
Laurenţiu Neculaescu a precizat: "Avem programe de finanţare în reciclarea deşeurilor. Anul acesta este prima dată când Administraţia Fondului pentru Mediu lansează un program privind capacităţi noi de reciclare la nivelul României. Prin intermediul acestui program denumit generic Fabrici de Reciclare sperăm la final să avem 26 de noi capacităţi de reciclare a deşeurilor pe teritoriul ţării noastre. Programul a fost lansat, este un program care se adresează mediului privat, IMM-urilor. În perioada 16 mai-14 august aşteptăm toate companiile care sunt interesate să participe la acest program, să depună proiectele şi aplicaţiile. (...) Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile. Cheltuielile eligibile în cadrul acestui program constau în cheltuielile cu realizarea construcţiilor necesare amplasării şi a montării utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor achiziţionate cu tot cu dotări şi cheltuieli cu achiziţionarea activelor necorporale. Foarte important, nu sunt eligibile proiectele care doresc să finanţeze doar activităţile de pregătire, cum ar fi sortarea în vederea reciclării. În cadrul acestei axe de finanţare, cei care doresc să atingă obiectivul de economie circulară şi să obţină un produs finit din materia din materia primă rezultat în urma reciclării sunt eligibili la finanţare şi vom acorda finanţare şi pentru linia de producţie dacă aceasta foloseşte cel puţin 50% din materia primă rezultată din fabrica de reciclare".
În ceea ce priveşte reciclarea, în cadrul aceluiaşi eveniment, ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat că magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor.
Mircea Fechet a spus: "Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea".
Întrebat despre situaţiile în care populaţia cumpără produse şi apoi lasă ambalajele la coşul de gunoi, fără să colecteze cantităţi mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile oraşe din alte ţări, în care există sistem de garanţie - returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanţia respectivă şi valorifică ambalajul.