Programul de răscumpărare impulsionează cotaţia FP

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 aprilie 2013

Programul de răscumpărare impulsionează cotaţia FP

Fondul Proprietatea va demara în câteva zile cel de-al doilea program de răscumpărare de acţiuni proprii, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Programul presupune răscumpărarea, pe o perioadă de 18 luni, a 1,1 miliarde acţiuni, aproximativ 8% din capitalul social al Fondului.

Brokerii se aşteaptă ca răscumpărările să aibă efecte pozitive asupra cotaţiei FP

Simion Tihon,"Prime Transaction": "Programul de răscumpărare poate avea doar efecte pozitive asupra preţului titlurilor FP"

Programul de răscumpărare a 8% din acţiunile FP, decizie aprobată încă din aprilie anul trecut, poate avea doar efecte pozitive asupra preţului titlurilor FP, consideră Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

Fondul ar trebui să răscumpere, în medie, aproximativ 3 milioane acţiuni pe zi, obiectiv destul de dificil de realizat doar pe piaţa principală, a adăugat domnia sa.

Simion Tihon a indicat că, potrivit ultimului raport privind structura acţionariatului, se observă o concentrare mare a capitalului FP la investitorii instituţionali, aceştia fiind cumpărători activi în ultima perioadă.

"Acest program va reprezenta un catalizator important pentru preţul acţiunilor FP în următorul an şi jumătate", a completat domnia sa.

Adriana Marin, "SSIF Broker": "Impactul este pozitiv, acest program fiind aşteptat de multă vreme de piaţă"

Aşa cum s-a văzut şi din evoluţia de joi a preţului acţiunii, impactul programului de răscumpărare al acţiunilor asupra cotaţiei FP este pozitiv, mai ales că acest program era aşteptat de multă vreme de piaţă, ne-a spus Adriana Marin, manager al diviziei de clienţi la "SSIF Broker".

Ca în alte cazuri similare, este de aşteptat ca preţul acţiunii să fie influenţat pozitiv de acest program, ne-a spus domia sa.

Adriana Marin a completat: "Anularea ulterioară a acţiunilor, va avea un impact pozitiv şi asupra VAN /acţiune".

Mihai Mureşian "Intercapital Invest": "Efect pozitiv atât asupra preţului acţiunilor FP, cât şi asupra pieţei"

Programul de răscumpărare va avea un efect pozitiv atât asupra preţului acţiunilor FP, cât şi asupra pieţei, consideră Mihai Mureşian, director tranzacţionare al "Intercapital Invest".

"Acest lucru se poate observa în aprecierile care au avut loc astăzi (n.r. ieri) şi în interesul investitorilor", a adăugat domnia sa.

Mihai Mureşian ne-a explicat că investitorii au anticipat începerea programului de răscumpărare, în condiţiile în care Fondul Proprietatea a câştigat procesul referitor la program, iar acest lucru se va putea vedea în aprecierile de preţ din zilele premergătoare demarării acestuia.

"Totuşi, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece şi trebuie să vedem că acest program de răscumpărare vizea-ză 25% din lichiditatea zilnică a pieţei. Nu ne putem aştepta la achiziţii haotice şi trebuie să luăm în considerare faptul că acest lucru nu poate avea un impact puternic asupra pieţei pe termen scurt, ci, mai degrabă, în perioadele de corecţie", a conchis domnia sa.

La închiderea pieţei, acţiunile Fondului Proprietatea, cotate la 0,65 lei, erau cu 1,5% peste nivelul de miercuri.

Cotaţiile FP au înregistrat creşteri, în urma dispunerii Tribunalului de înregistrare a deciziei acţionarilor privind programul de răscumpărare a 8% din acţiuni.

Al doilea program de răscumpărare a fost aprobat de acţionari încă din 25 aprilie anul trecut, însă acesta nu a putut fi începe din cauza unei contes-taţii făcute de avocatul Ioana Sfîrăială asupra deciziei AGA.

Pe 5 martie, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat în favoarea Fondului, respingând cererea de formulată de Ioana Sfîrăială şi dispunând înregis-trarea la Registrul Comerţului a hotărârii acţionarilor FP privind aprobarea programului de răscumpărare.

Potrivit comunicatului FP, achiziţiile se vor face la o valoare minimă de 0,2 lei/acţiune şi una maximă de 1,5 lei/acţiune, iar intermediarii programului de răscumpărare vor fi Wood&Company, împreună cu BCR.

"În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Fondul poate răs-cumpăra un volum zilnic de acţiuni de până 25% din cantitatea medie zilnică de acţiuni care sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată pe care se efectuează achiziţia", se mai arată în comunicat.

Primul program de răscumpărare a vizat preluarea a 1,3 miliarde din acţiunile Fondului Proprietatea şi s-a derulat în perioada 25 ianuarie 2011 - 1 martie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb