Programul Noua Casă 2021. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

A.P.
Bănci-Asigurări / 22 aprilie 2021

Programul Noua Casă 2021. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Programul "Noua Casa" este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinte prin accesarea de credite garantate de stat.

Noua Casă 2021 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului accesat poate fi de:

66,500 euro , pentru locuinţe de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%.

119,000 euro, pentru locuinţe de maxim 140.000 euro, fiind solicitat un avans este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

Garanţiile constau în: ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziţionat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanţatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanţării, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.

Asigurările necesare sunt Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) şi Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare.

Durata creditului este de maxim 30 de ani.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Dacă doriţi să aplicaţi pentru un credit, trebuie să vă încadraţi în una dintre cele două situaţii:

- nu deţineţi în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită;

- deţineţi în proprietate cel mult o locuinţă, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziţionată prin programul Prima Casă.

Va trebui să daţi o declaraţie pe propria răspundere.

Prin intermediul programului, veţi avea calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul şi va trebui să dispuneţi de avansul minim obligatoriu pentru locuinţa pe care o doriţi şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanţie pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Documente necesare

Solicitare de garantare/ Solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare si Promisiunea de garantare dacă este cazul;

Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum şi al soţului/soţiei, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriţi, din copie certificată;

Declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului;

Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu data certă;

Extras de carte funciară privind locuinţa ce urmează să fie achiziţionată din finanţare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare;

Certificatul de eficienţă energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică;

În cazul acordării unei promisiuni de garantare se ataşează şi promisiunea unilaterală de creditare emisă de către Bancă;

În cazul achiziţionării unui imobil care a mai facut obiectul unei finanţări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicţia de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrainarea locuinţei achizitionate din cadrul Programului şi pentru ridicarea temporară a interdicţiei de grevare cu sarcini a locuinţei achiziţionate de către vânzător.

Cine poate aplica

Potrivit site-ului FNGCIMM, programul nu are limită de vârstă şi poate fi garantat unei singure persoane, sau acesteia, împreună cu partenerul de viaţă, dacă îndeplinesc amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dacă unul dintre soţi este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanţă din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soţul care îndeplineşte condiţia legată de accesarea unei singure locuinţe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor.

Garantul, persoana fizică, soţ/soţie al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinţei achiziţionate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligaţiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul. Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condiţiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Ce fel de locuinţe pot fi cumpărate

Programul Noua Casă diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

- cu un preţ de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%;

- cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro - locuinţe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Ce este de făcut după ce aţi găsit locuinţa dorită

Asigură-te că dispui de avansul minim obligatoriu şi depozitul colateral solicitat. Ai în vedere şi alte cheltuieli generate de cumpărarea casei (taxe notariale s.a);

Alege banca cu care vei lucra şi pregăteşte actele solicitate de bancă pentru dosarul de credit.

Banca va analiza documentaţia de credit şi după aprobarea finanţării va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicaţii web, ataşând documentele dumneavoastră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un program ce umfla artificial pretul imobiliarelor. Un program "social" destinat mafiei imobiliare si bancilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb