• Acvacultorii avertizează că dacă nici anul acesta nu încep plăţile, riscăm să pierdem trei sferturi din cele 307 milioane de euro alocate prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP)
• Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a primit 12 cereri de finanţare în valoare de 30 de milioane de euro, însă nu ştie când vor începe şi primele plăţi
Dacă nici anul acesta nu vor începe plăţile, ţara noastră riscă să piardă trei sferturi din cele 307 milioane de euro de care dispune prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) a declarat, pentru BURSA, preşedintele Asociaţiei Acvacultorilor Banat Sturio, Dorel Lazu.
Din cele 307 de milioane de euro (n.r. din care 230 de milioane sunt fonduri nerambursabile acordate de Comisia Europenă, iar diferenţa de 77 de milioane de euro de la Guvern) alocate ţării noastre prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, până în prezent nu am reuşit să atragem niciun leu.
Mai mult decât atât, riscăm ca Bruxelles-ul să realoce fondurile destinate ţării noastre unui alt stat membru al UE, unde plăţile s-au desfăşurat în condiţii normale, ceea ce, conform spuselor lui Dorel Lazu, ar reprezenta "o adevărată catastrofă" pentru sector.
Acvacultorii spun că singurii responsabili pentru situaţia creată sunt reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) (instituţia resposabilă de implementarea POP) care, potrivit lor, au făcut praf Programul Operaţional pentru Pescuit - program aflat acum în faza incipientă, dar aprobat de către Comisia Europeană încă din decembrie 2007.
Deşi ANPA a lansat, "cu mare fast", conform spuselor ministrului Agriculturii Ilie Sârbu, POP la data de 14 iulie 2008, prima sesiune de depunere a cererilor de finanţare a fost deschisă abia la data de 11 mai 2009, conform datelor Agenţiei, puse la dispoziţie la solicitarea noastră.
Dorel Lazu ne-a explicat: "Acvacultorii au depus proiecte încă din vara lui 2008, dar ANPA nu a fost pregătită să le primească. Noi am avut realizate două proiecte încă de anul trecut, dar ANPA a tot amânat sesiunile de depunere a acestora şi s-a ajuns ca sesiunea de depunere a cererilor de finanţare să aibă loc, tocmai anul acesta, în luna mai. Suntem extrem de nemulţumiţi şi dezamăgiţi. Sunt oameni care au demarat investiţiile, unii dintre ei alocând 30% din fonduri, dar banii întârzie să vină în timp ce noi avem credite la bănci şi am plătit bani buni pe consultaţă şi multe altele".
• ANPA nu ştie când încep plăţile
Cu toate că nu ANPA este instituţia responsabilă cu alocările financiare prin POP, ci direcţia de buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, reprezentanţii Agenţiei pentru Pescuit nu ştiu nici până în prezent când vor începe plăţile.
Preşedintele ANPA, Valentin Buksz, a declarat, pentru BURSA, că plăţile vor începe după ce beneficiarii vor depune cererile de plată, însă a precizat că nu ştie cu exactitate când va avea loc acest proces.
"Sesiunea permanentă de primire a cererilor de finanţare a fost deschisă la data de 11 mai 2009, iar, până în prezent au fost depuse 12 cereri de finanţare în valoare de 30 de milioane de euro", a precizat domnia sa.
Cererile au fost depuse pentru "Investiţii productive în acvacultură" (Măsura 2.1) şi pentru "Investiţii în procesare şi marketing" (Măsura 2.6.)
Conform unor surse oficiale, deja un stat membru al Uniunii Europene a solicitat Comisiei să-i aloce o parte din fondurile pentru pescuit şi acvacultură destinate ţării noastre.
Întrebat dacă există riscul ca Bruxelles-ul să îngheţe finanţarea prin POP în cazul ţării noastre, preşedintele ANPA a subliniat "că nu există asemenea situaţii în momentul de faţă".
Valentin Buksz a admis că "există posibilitatea retragerii avansurilor primite şi nefolosite în termen de doi ani de zile de la primirea lor", ceea ce nu înseamnă şi pierderea lor.
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne-au precizat că până în prezent, nu au primit nicio cerere de plată.
Conform acvacultorilor, depunerea proiectelor pentru finanţare are loc la patru luni de la depunerea cererilor de finaţare.
Cum sesiunea de depunere a cererilor de finanţare a avut loc la jumătatea lunii mai 2009, aprobarea proiectelor ar urma să aibă loc pe la jumătatea lunii septembrie, ceea ce arată că şanse pentru atragerea fondurilor europene încă mai există.