Programul SAPARD a fost modificat şi completat

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 12 august 2005

Comisia Europeană a aprobat modificările şi completările propuse de ţara noastră pentru măsurile Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingul produselor agricole, Investiţii în exploataţii agricole şi Diversificare economică din cadrul Programului SAPARD, a declarat ieri, Samoilă Szabo, directorul general al Agenţiei SAPARD, într-un briefing de presă. Propunerea de modificare a măsurilor acreditate s-a referit şi la schimbări de ordin procedural în vederea eficientizării implementării programului şi pentru simplificarea demersului de accesare a fondurilor europene.

Modificările şi completările aprobate vor asigura o implementare mai bună a Programului SAPARD în ţara noastră şi o creştere a numărului de beneficiari, consideră domnul Szabo, adăugînd: "Simplificarea procedurală sperăm că va accelera ritmul de absorbţie a fondurilor, anticipînd o creştere de 50% a cererilor de cofinanţare".

Principalele modificări aprobate se referă la creşterea gradului de cofinanţare, a valorii maxime eligibile pentru pro-iecte şi la extinderea ariei potenţialilor beneficiari.

Astfel, creşte adresabilitatea Programului SAPARD prin acceptarea pentru finanţare şi a societăţilor cu capital de stat, cu condiţia ca acesta să nu fie mai mare de 25%.

Vor putea fi realizate investiţii prin SAPARD chiar şi în mediul urban, dacă acesta este amplasat în zona montană.

Persoanele sub 40 de ani vor beneficia de facilităţi suplimentare prin Programul SAPARD, respectiv gradul de cofinanţare privată va scădea cu cinci procente, iar dacă investiţia este realizată în zona montană, solicitanţii vor beneficia de o scădere a cofinanţării private de pînă la 15 procente.

Valoarea totală eligibilă pentru proiectele de investiţii în fermele de creştere a animalelor şi a păsărilor s-a majorat de la 500.000 de euro la două milioane de euro, atîta timp cît obiectivul proiectului este implementarea integrală a normelor europene la nivelul fermei.

De asemenea, a crescut cofinanţarea publică pentru pro-iecte din cadrul măsurii Inves-tiţii în exploataţii agricole, astfel: pentru proiectele realizate de persoane pînă în 40 de ani contribuţia publică creşte la 55%; pentru proiecte realizate în zonele montane contribuţia publică creşte la 60%; pentru proiecte realizate în zonele montane de persoane pînă în 40 de ani contribuţia publică creşte la 65%.

Directorul SAPARD a mai precizat că valoarea totală eligibilă pentru proiectele de investiţii în acvacultură va ajunge la 500.000 euro, de la 200.000 de euro iniţial.

În cadrul măsurii Diversificare economică vor deveni eligibile pentru finanţare prin SAPARD societăţile comerciale cu capital privat cel puţin egal sau mai mare de 75%, iniţial nu puteau beneficia decît societăţile comerciale cu capital 100% privat.

În cadrul modificărilor procedurale, Samoilă Szabo a amintit faptul că cererea de finanţare va putea fi completată şi manual, nu numai pe suport electronic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb