Programul "Tomata", greu de respectat de micii producători

ANA FELEA
Miscellanea / 6 mai 2022

Programul "Tomata", greu de respectat de micii producători

La Buzău, un judeţ cu tradiţie în producţia de roşii româneşti, tomatele se lasă aşteptate anul acesta. Vremea capricioasă a dat peste cap planurile legumicultorilor care au pariat pe această cultură şi pe subvenţiile oferite prin programul "Tomata" pentru recoltele timpurii. Până acum, doar doi din cei peste cinci sute de producători din Buzău care s-au înscris pentru a obţine ajutoarele de la stat, cu condiţia să valorifice minim 3 tone de roşii până pe 10 iunie, au reuşit să vândă din tomatele cultivate. Cu alte cuvinte, în timpul rămas, adică o lună şi câteva zile, producţia de roşii româneşti va creşte treptat până când, spun producătorii, piaţa va fi supraaglomerată, astfel încât vor ajunge să arunce roşiile pentru că nu vor avea cui să le vândă.

Mai exact, 525 de legumicultori din Buzău au depus dosarele în programul "Tomata". Asta înseamnă că fiecare are cel puţin o mie metri pătraţi de roşii şi ar trebui să recolteze cel puţin trei tone de legume pe care să le vândă până pe 10 iunie. Dacă în alţi ani acest lucru era posibil, în primăvara anului 2022 vremea nu a ţinut cu legumicultorii astfel că, până acum doi producători au scos roşii pe piaţă. În rest, tarabele sunt încărcate cu legume din import. Este vorba despre un buzoian din Cochirleanca şi altul din Limpeziş.

Ceilalţi au încă roşiile fie la faza de înflorire, fie tomatele sunt încă verzi şi estimează că vor fi bune de consum abia spre finalul lunii mai şi chiar prima săptămână din iunie. Este şi cazul lui Ionel Muşatoiu din Căldăruşanca. Cum nu a avut posibilitate să încălzească solarul, roşiile sunt foarte mici. Pentru a putea respecta condiţiile impuse de programul Tomata, legumicultorul speră ca termenul limită pentru valorificarea roşiilor să fie prelungit măcar cu o săptămână. Altfel, Ionel Muşatoriu spune că ar putea pierde subvenţia.

"Eu am cultivat tomate pe 25 martie. Nu am avut posibilitate să încălzesc solariile, iar acum roşiile sunt verzi. Se vor coace spre finalul lunii mai. Anul trecut a fost vremea mai bună şi am ieşit cu roşii mai devreme. Anul asta sperăm să se mai prelungească termenul de valorificare pentru că altfel nu ştiu dacă reuşesc să vând toate cele trei tone", a spus Ionel Muşatoiu, legumicultor din Cochirleanca.

Claudiu Breazu, din Glodeanu Sărat, a renunţat însă la cultivarea roşiilor în ciclu I, din programul "Tomata". Legumicultorul spune că tocmai timpul scurt de valorificare l-a determinat să cultive castraveţi în locul roşiilor. Producătorul buzoian estimează că în scrut timp, spre finalul lunii mai, vor fi sute de legumicultori care se vor grăbi să-şi vândă producţiile pentru a putea primi subvenţiile. Asta înseamnă o supraproducţie în pieţe.

"Pentru legumicultura românească înseamnă faliment! Exact ce am spus despre acest program, că va aduce legumicultura românească în faliment deoarece nu că va fi o aglomerare a pieţei, e puţin spus, ci o supraproducţie unde nu va merge roşia decât vândută la bax, iar asta înseamnă că producătorii, şi cei mari şi cei mici, nu vor rămâne decât cu banii de subvenţie, iar banii de la subvenţie sunt foarte, foarte puţini şi nu vor acoperi nici măcar 20-30% din costuri", a spus Claudiu Breazu, legumicultor din Glodeanu Sărat.

Iar după ce va trece acest val şi când legumicultorii se vor pregăti pentru a cultiva roşiile care să fie cuprinse în ciclul II din programul Tomata, în pieţe va fi un deficit de tomate româneşti.

"Am avut sămânţa şi când am vrut să o semăn s-a dat drumul la programul Tomata, nu a ascultat nimeni ca să se ducă termenul de valorificare până la 1 iulie - 15 iulie când nimeni nu se mai grăbea, nu mai era cu aglomerarea atât de mare, era o perioadă - 10 aprilie - 10 iulie - erau atâtea luni de zile, erau trei luni de zile unde nu mai era o supraproducţie, unde nimeni nu se mai grăbea. Cei care îşi încălzeau solariile luau bani, au făcut focul şi mergea cum trebuie, cei de la rece mergeau cum trebuie şi nu aveam mai târziu un deficit de roşie. Vom avea iar un deficit de roşie la final de iulie până la sfârşitul lui august", a spus Claudiu Breazu.

Cât despre consumatori, această situaţie este ca o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, cel mai probabil, vor asista la o scădere a preţurilor la tomatele româneşti care acum se vând cu 23 de lei kilogramul, iar pe de altă, este posibil ca în lunile de vară să fie nevoiţi să plătească din nou preţuri majorate la legumele româneşti care se vor găsi în cantităţi mai mici în pieţe.

Micii producători sunt de părere că soluţia ar fi fost diversificarea acestui program, astfel încât fiecare legumicultor să cultive ce îl avantajează.

"Soluţia era simplă. Să lase programul pentru toate legumele şi toată lumea punea diversificat, iar în al doilea rând aceste subvenţii să fie exact cum ar trebui oamenilor care chiar muncesc şi oamenii care chiar vor să se dezvolte. Nu cineva care ia mii de euro şi are zece roşii într-un solar şi le-a făcut doar să ia subvenţie. Pentru vânătorii de subvenţii este ok, dar pentru oamenii ca mine, pentru colegii mei din bazin care muncim, este doar distrugerea noastră ca producători", a spus Claudiu Breazu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb