PROIECT AL CAMEREI DE COMERŢ ROMÂNO-RUSĂ  Fond de investiţii şi bancă pentru oamenii de afaceri ruşi

CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Companii / 19 ianuarie 2011

Mihai Macsim

Mihai Macsim

Camera de Comerţ Româno-Rusă are în vederea crearea în ţara noastră, în acest an, a unui fond de investiţii închis şi a unei bănci de investiţii, care să ajute investitorii ruşi să-şi deruleze afacerile.

Mihai Macsim, preşedinte fondator şi director general al al Camerei de Comerţ Româno-Ruse, ne-a declarat: "În acest sens, am făcut paşi importanţi cu Banca Internaţională de Investiţii şi Banca pentru Cooperare Economică Internaţională, ambele de la Moscova, care au făcut parte din fostul CAER. Ministerul Finanţelor din România este coacţionar la aceste bănci. Noi urmărim să atragem cu ajutorul acestora capital rusesc (şi din spaţiul ex-sovietic) pentru investiţii în ţara noastră. Banca şi Fondul de investiţii dorim să le realizăm în acest an".

Domnia sa ne-a mai spus că există real interes din partea oamenilor de afaceri ruşi să investească în ţara noastră.

Domnul Macsim a adăugat: "Pentru acest moment avem nevoie de o persoană juridică română, cu capital semnificativ (un fond de investiţii, cu o bancă de investiţii în spate) cu care să conlucrăm. Am atras în acest proiect Camera de Comerţ şi Indus-trie a Municipiului Bucureşti, minis-tere şi persoane interesate. Noi lansăm iniţiativa şi creăm mediul de discuţii".

Prin intermediul acestor instituţii, CCIRR crede că se vor atrage fonduri substanţiale şi vor putea fi create şi realizate proiecte eligibile cu cofinanţare europeană. Proiectele în care investitorii ruşi sunt interesaţi sunt în domeniul hidroconstrucţiilor, în domeniul turismului balnear şi ludic, al suprastructurilor - aeroporturi, drumuri, poduri. Investitorii ruşi urmăresc proiecte din care pot să-şi recupereze direct propria investiţie.

"Important este că sunt cereri de a se investi în domeniul energetic - hidro, termo (cărbune, gaz) şi energie nucleară. Acestea se vor adăuga afacerilor deja exis-tente - Lukoil, TMK, Mechel", ne-a spus Mihai Macsim.

România este într-o etapă relativ mai bună, consideră Mihai Macsim. Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Rusia este apreciată la aproximativ 5 miliarde dolari. Domnia sa ne-a declarat: "În jur de un miliard de dolari ar reprezenta valoarea produselor exportate de România în Rusia (cu o mare contribuţie din partea Dacia), ceea ce constituie un potenţial de care ar trebui să ţină seama orice guvern interesat în echilibrarea balanţei comerciale, exagerat de dezechilibrată, în momentul actual. În mod oficial, la noi sunt 10 firme cu capital rusesc cu investiţii directe de 100 milioane dolari. Investiţiile indirecte în ţara noastră (firme ruseşti deţinătoare de firme fiice în diverse ţări) sunt de aproximativ 1,6 miliarde dolari (după cifrele privind anul 2009, publicate în 2010). Firme cu capital rusesc sunt la Cluj, Timişoara, Iaşi, Târgovişte, Buzău, Bucureşti etc.".

În prezent, există schimburi comerciale între România şi Rusia, există relaţii economice pe linie de întreprinderi şi avem investitori cu capital rusesc, însă toate acestea nu sunt deloc vizibile şi nu se bucură de atenţie.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Rusă, înfiinţată în 1995, a avut ca misiune iniţială promovarea afacerilor româneşti în Rusia şi în celelalte ţări ex-sovietice. A întâmpinat însă starea de reticenţă şi lipsa de interes din partea mediului politic autohton, potenţialilor investitori şi producătorilor români.

"Mediul nostru politic nu a sus-ţinut dezvoltarea relaţiilor economice cu Rusia, deşi, în particular, mulţi politicieni recunosc că ar fi de interes şi fructuoase. Dar de implicat evită să o facă. Există, din partea unora, chiar un sentiment de teamă în acest domeniu", ne-a declarat Mihai Macsim, preşedinte fondator şi director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno- Ruse-CCIRR.

Acesta a continuat: "În situaţia creată, când foarte puţini producători români au fost interesaţi să-şi promoveze produsele, să-şi facă reclamă (nici chiar cei cu piaţă des-chisă la un moment dat - din domeniul încălţămintei, mobilei, cos-meticelor etc.), s-a produs ruptura relaţiilor comerciale. Piaţa rusă a ajuns superofertată (oferta este cu 30% mai mare decât cererea). Practic, noi am ratat oportunităţile de a vinde în Rusia".

Pe cale de consecinţă, CCIRR a trebuit să-şi schimbe strategia. A trecut la informarea potenţialilor investitori ruşi asupra oportunităţilor de afaceri din România. A fost o muncă titanică şi, deja, atragerea unor investitori semnificativi din Rusia şi a unor producători interesaţi de piaţa româ-nească a devenit o misiune în curs de realizare.

Mihai Macsim: "Cel mai important element în relaţiile economice dintre România şi Rusia ar fi schimbarea fundamentală a strategiei guvernului român. Noi ne-am constituit, încă din anul 1995, cu scopul de a promova produsele şi serviciile româneşti pe imensa piaţă a Rusiei şi a ţărilor CSI. Nu am reuşit, aşa cum şi cât ne-am dorit, din cauze interne, din lipsa de interes a ofertanţilor români. Acest lucru ne-a determinat să trecem la prezentarea oportunităţilor de afaceri din ţara noastră către investitorii ruşi".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vor sa detina control pe domenii strategice. Apoi rezolva ei treaba. Vor banca proprie? Oare de ce? Aveau una prin care spalau bani, a fost inchisa de BNR.

    Stimate Marius, din cele scrise, rezulta ca CCIRR ( o societate romaneasca!), si nu Rusia, doreste crearea bancii. Daca vom fi atat de reticenti, vom pierde toate sansele de a dezvolta relatiile economice cu o tara atat de mare. Rusii au devenit niste intreprinzatori inteligenti si de succes, nu te mai ia nimeni cu pistolul..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb