PROIECT DE LEGE ANUNŢAT DE COMISIA ECONOMICĂ DIN SENAT:  Deşeurile colectate, cu grad mic de uzură, vor putea fi reparate şi repuse în piaţă

Ana Felea
Miscellanea / 13 octombrie 2022

Deşeurile colectate, cu grad mic de uzură, vor putea fi reparate şi repuse în piaţă

Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat va iniţia un proiect de lege prin care aparatele electronice cu grad mic de uzură să fie repuse în piaţă. Anunţul a fost făcut de preşedintele comisiei, Daniel Cătălin Zamfir, după vizita făcută astăzi în parcul de reciclare Green Group din Buzău.

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir şi senatorul Radu Oprea au fost invitaţi astăzi la Buzău de Coaliţia pentru Economia Circulară, cu scopul de a discuta despre oportunităţilor economiei circulare în contextul actualei crize energetice şi de materii prime.

"De exemplu, în cazul plasticului, materialele regenerate (reciclate) asigură o reducere de energie de până la 75% în procesul de producţie, în comparaţie cu acelaşi proces pe bază de materii prime virgine", a fost unul din exemplele oferite astăzi în timpul discuţiilor.

La finalul acestor discuţii şi după ce au vizitat fabricile în care desfăşoară operaţiuni de reciclare, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat a anunţat iniţierea imediată a unui proiect de lege.

"Am decis, pe loc, să iniţiem un proiect de lege prin care să reintroducem în circuitul economic şi social aparatele electronice cu grad redus de uzură, care pot fi reparate, şi care, din păcate, acum sunt transformate în deşeuri, sigur sunt recuperate anumite materii prime, dar , credem noi că în situţia actuală aceste aparate pot fi refolosite. Proiectul de lege îl gândim săptămâna aceasta, iar săptămâna viitoare îl vom depune în Senat pentru că mi se pare extrem de important.(...) Creăm al sector . De ce să le aruncăm? O vom face. Va fi proiectul nostru de lege emanat din această vizită", a spus preşedintele Comsiiei Economice din Senat.

La rândul său, directorul Green Group,Constantin Damov, a punctat de ce este nevoie de o lege pentru ca şi românii cu venituri mici sau chiar şcolile, căminele de bătrâni şi alte instituţii cu bugete mici să-şi poată permite achiziţiona aparate de bună calitate, cu un consum redus de energie.

"Reciclăm lunar aici 25.000 de frigidere şi reciclăm 5000 de tone lunar de electronice. Minim 10% pot fi reparate. Vorbim de o sută de tiruri de echipamente care se pot întoarce. Şi există o piaţă a celor care nu au bani care nu-şi permit.Avem o resursă enormă pe care o putem pune în piaţă. (...)Tendinţa europeană este întâi de a repara înainte de a recicla şi de extindere a ciclului de viaţă şi, prin aceasta, să contribuim la repoziţionarea României nu doar ca reciclator, ci şi în zona de reutilizare, acolo unde Europa şi-a propus ţinta de minimum 12% la electronice", a spus Constantin Damov.

După ce va fi aprobată această lege, la Frasinu s-ar putea deschide o secţie de reparaţii electronice în vederea reutilizării. Investiţia ar fi de 2 milioane de lei, potrivit estimărilor făcute în vara de Damov. De asemenea, odată deshisă această secţie ar fi create cel puţin 200 de locuri noi de muncă, iar cei mai căutaţi ar fi electroniştii. Damov nu exclude nici parteneriatele cu şcolile din Buzău care să pregătească tineri în această meserie.

Mai mult, tot prin intermediul acestei secţii, ar putea fi repuse în piaţă şi diferite componente pentru aparatele electronice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sticlele, borcanele, dozele metalice nu vreti sa le colectati?

    Cum de nu e cooptat si bietul ministru al mediului? 

    Joaca hochei? 

    Ia lectii de limba romana?

    Macar sa fi pomenit ca si ministerul mediului are preocupari in acest domeniu candva numit recuperare, reconditionare, reciclare ... daca va mai amintiti cum duceam la scoala hartie, ambalaje, fier vechi ... 

    in timp ce multinationalele nu stiu ce sa mai faca! ca sa renuntam la electronicele vechi si sa cumparam altele noi (asa, de dragul cresteri pib-ului)

    astia vor ca aparatele electronice cu grad mic de uzură să fie repuse în piaţă 

    adica sa aiba niste standarde de calitate /"reparabilitate" mai inalte ca sa se poata vide pe piata? cele mai multe electrocasnice nici nu se potrepara, sunt "prinse" cu diversi arici, nu exista piese de schimb, au piese diferite prin ele depinzand de fabrica de unde provin - ceea ce complica repararea lor pana la imposibilitate. sunt nicte "chinezarii" adica. ce vreti voi a reparati sunt alea de dinainte de 2007-2008. restul dumnezeu cu mila...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb