PROIECT DE LEGE PENTRU RECUPERATORII DE CREANŢE Senatul a votat ca debitorul să plătească cel mult dublul preţului la care i-a fost vândut creditul

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2015

Senatul a votat ca debitorul să plătească cel mult dublul preţului la care i-a fost vândut creditul

Proiectul legislativ potrivit căruia firmele recuperatoare ar putea fi obligate să nu mai ceară debitorilor o sumă mai mare decât dublul celei pe care au plătit-o către bănci în momentul achiziţionării creanţelor a trecut de Senat, fiind avizată cu 94 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şase abţineri.

Concret, iniţiativa, care aparţine senatorului PNL Steliana Miron şi care a obţinut, ieri, votul primei camere sesizate prevede: "Creanţele cesionate pot fi valorificate până la maximum dublul sumei din valoarea de cesiune, fără a depăşi valoarea debitului principal restant. Recuperarea creanţei se face în rate, în urma negocierii dintre debitor şi proprietarul de drept al creanţei.

Orice tip de creanţă sau drepturi litigioase nu pot fi valorificate, răscumpărate sau achitate mai mult de dublul sumei plătite de deţinătorul creanţei sau al dreptului litigios".

Cu alte cuvinte, dacă băncile vor continua să vândă creanţe cu discounturi de peste 90%, preţul fiind sub 10%, atunci debitorii vor fi obligaţi să plătească firmei de recuperare sub 20% din suma totală, în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Recent, doamna Miron ne-a declarat: "Iniţiativa mea a avut un impact foarte mare, indiferent de culoarea politică pe care o au cei care l-au votat, în condiţiile în care avem câteva milioane de persoane în faza de executare silită".

Domnia sa ne-a spus că iniţiativa are ca scop atât susţinerea consumatorilor, cât şi descurajarea firmelor de recuperare.

"Recuperatorii nu vor mai fi atât de interesaţi ca acum să cumpere creanţe şi vor fi mult mai motivaţi să negocieze cu clienţii", ne-a mai declarat Steliana Miron.

În ultima perioadă, ziarul BURSA a primit unele sesizări din partea clienţilor bancari îndreptate împotriva firmelor de recuperare a creanţelor. Debitorii spun că recuperatorii au început să le transmită inclusiv mesaje de intimidare şi de ameninţare copiilor lor.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii uneia dintre firmele de recuperare ne-au precizat că monitorizează activitatea tuturor agenţilor săi de colectare de creanţe şi că se asigură că aceştia respectă procedurile interne, care nu includ ameninţări către debitori şi care sunt realizate în concordanţă cu Codul de Conduită al Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale.

Recent, Marius Dunca, preşedintele ANPC, şi-a arătat speranţa că, în cadrul legii care trebuie implementată până în martie anul viitor şi care va transpune Directiva Europeană 17/2014, va fi reglementată şi piaţa recuperatorilor.

În acest context, Codul de Conduită al celor 15 companii membre ale Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC) a fost revizuit recent şi conţine prevederi stricte privind activitatea de colectare, în ceea ce priveşte frecvenţa apelurilor şi a corespondenţei scrise către persoanele cu datorii. Potrivit Codului de Conduită, contactarea unui client cu credite restante se poate realiza prin poştă, telefonic sau prin vizite la domiciliu. Atât vizitele, cât şi telefoanele sunt permise de luni până vineri, între orele 8:00 şi 21:00, iar sâmbăta între 9:00 şi 14:00. Excepţia este reprezentată de cazurile în care debitorul solicită să fie sunat în alte intervale, utilizarea forţei, a ameninţărilor sau a oricăror alte metode menite să hărţuiască debitorul fiind practici interzise, inacceptabile de către AMCC.

Potrivit Raportului de Stabilitate Financiară întocmit de Banca Naţională a României (BNR), în intervalul decembrie 2013-iunie 2015 băncile au vândut credite neperformante în sumă de 1,53 miliarde lei, operaţiunile de vânzare a portofoliilor de credite vizând, în general, credite garantate cu ipoteci (circa 70% din totalul celor cesionate) şi, implicit, credite în valută (aproximativ 90%) şi cu întârzieri de peste 90 de zile (peste 95%).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pare fair sa nu se pretinda mai mult de 100% nu?

    Toate bune. Dar de regula debitorul nu cunoaste suma reala la care a fost vanduta creanta. Cine are obligatia sa-i aduca la cunoastiinta? de regula bancile au vandut creditele la firme din strainatate SRL, fara ca acestea sa fi fost declarate neperformante si fara instiintarea debitorului (cum este si cazul meu). Nu stiu la ce valoare a fost vandut, nu stiu nimic.

    1. Legea se referă la creditele vândute ca neperformante, nu la cele externalizate de către banci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb