Aproximativ 1800 de specialişti şi 200 de manageri din sectorul industrial şi cel al serviciilor vor putea fi instruiţi gratuit, din luna august a acestui an, în domenii precum automatica avansată, informatică, comunicaţii şi managementul cunoştinţelor. Aceştia vor putea beneficia de cursuri de perfecţionare prin proiectul european ComHighTech "Creşterea competitivităţii întreprinderilor prin perfecţionare şi specializarea resurselor umane în domeniul noilor tehnologii într-o societate bazată pe cunoaştere şi pentru o dezvoltare durabilă", a cărui lansare a avut loc, ieri.
Valoarea proiectului este de 11,8 milioane de lei şi va fi aplicat la nivel naţional, pe o durată de 36 de luni. Obiectivul proiectului este sprijinirea adaptabilităţii întreprinderilor din industrie şi servicii. Necesitatea acestui proiect vine pe fondul reducerii decalajului tehnologic dintre România şi UE, în ceea ce priveşte competitivitatea economiei naţionale.
Proiectul ComHighTech va susţine economia românească şi întreprinderile, cu scopul de a fi competitive, potrivit lui Ioan Dumitrache, profesor universitar la Universitatea Politehnica, din Bucureşti, care a adăugat: "Vor fi dezvoltate reţele naţionale de Centre de Consultanţă şi Formare profesională, prin care formatorii de resurse umane vor acţiona ca nişte brokeri de cunoştinţe, pe care să le transmită în mediul de afaceri".
Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, a declarat la lansarea proiectului că realitatea economică din ţara noastră şi calitatea îndoielnică a personalului şi a managerilor fac necesară implementarea proiectului ComHigh-Tech. El a mai precizat că în condiţiile în care sunt aproape 600-800 de mii de şomeri, România importă forţă de muncă din cauza gradului mare de incompetenţă a personalului.
La elaborarea şi implementarea proiectului colaborează Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Institutul de Proiectări şi Automatizări (IPA), Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, INTEROP-Vlab (The International Virtual Laboratorz for Enterprise Interoperability.