Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâ-re de Guvern privind listarea Hidroelectrica. Strategia Guvernului este vânzarea unui pachet de acţiuni nou emise prin ofertă publică de majorare a capitalului social al Hidroelectrica.
Majorarea capitalului social al companiei prin ofertă publică primară se va realiza cu respectarea dreptului preferenţial de subscriere al acţionarilor privaţi exis-tenţi ai Hidroelectrica, respectiv Fondul Proprietatea, la preţul de vânzare al acţiunilor nou emise. Proiectul de act normativ prevede emiterea unui pachet de acţiuni suplimentar reprezentând 2,49% din capitalul social existent, pentru asigurarea subscrierii în cadrul dreptului de preferinţă al Fondului Proprietatea de a-şi păstra cota de participaţie deţinută anterior majorării capitalului social. Astfel, autorităţile asigură posibilitatea de a putea fi oferit spre subscriere potenţialilor investitori pe piaţa de capital a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 10% din capitalul social al Hidroelectrica.
În noul proiect de Scrisoare de Intenţie rezultat în urma recentelor discuţii purtate de autorităţile noastre cu FMI, Guvernul şi-a asumat aprobarea, până la jumătatea lunii martie 2013, a actului normativ pentru derularea unei oferte publice primare a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 10% din capitalul social al Hidroelectrica.
În 2012, sindicatul Hidrosind din Hidroelectrica a anulat, în instanţă, hotărârea de Guvern privind listarea producătorului de energie. Sindicatul a avut câştig de cauză pentru că autorităţile au promovat actul normativ fără a avea avizul CES (Consiliul Economic şi Social).
Guvernanţii "ameninţă" investitorii cu listarea companiilor energetice încă din perioada 2007-2008. Listările au fost amânate în mod repetat, deşi au fost asumate termene ferme în acordul cu FMI.
În draftul scrisorii de intenţie agreată cu FMI în acest an, Guvernul Ponta II s-a angajat să listeze 15% din acţiunile Romgaz până la sfârşitul lunii octombrie, cu o întârziere de şapte luni faţă de termenul asumat iniţial, şi încă 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă, iar Complexul Hunedoara va intra în insolvenţă dacă nu va putea fi vândută.
Complexul Energetic Oltenia va fi vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, un pachet de 15% din acţiuni va fi listat pe Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru această procedură, Guvernul va angaja, până la jumătatea lunii aprilie, un consultant pentru listarea pachetului de 15% şi vânzarea, la scurt timp după această operaţiune, a unui alt pachet de 50% din titluri către investitorul strategic.
Până la sfârşitul lunii martie va fi angajat un consultant şi pentru listarea a 10% din acţiunile Nuclearelectrica. Prospectul de vânzare va fi publicat la jumătatea lunii mai, iar oferta va fi încheiată la sfârşitul lunii mai, se mai arată în draftul scrisorii de intenţie.
Oferta publică pentru privatizarea a 15% din acţiunile Transgaz (TGN) va fi lansată până la mijlocul lunii aprilie, după ce în luna martie Guvernul va depune documentele necesare la CNVM şi va angaja management privat, potrivit documentului citat.
1. VINDETI TOT !!!! DUPA VOI POTOPUL !!!
(mesaj trimis de Ion în data de 21.02.2013, 17:21)
Tara nu mai are nevoie de resurse ! VINDETI TOT ca doar voi le-ati construit ! Vai de capul bietului om de rand care nu va putea sa plateasca curentul !!!