Proiect unic la Buzău: apele uzate, colectate în staţia de epurare, folosite pentru irigaţii

ANA FELEA
Miscellanea / 20 august 2022

sursa foto: capturi facebook Constantin Toma

sursa foto: capturi facebook Constantin Toma

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a demarat un proiect unic la nivel naţional menit să revolve o problemă extrem de gravă pentru agricultură: lipsa irigaţiilor. Edilul municipiului reşedinţă de judeţ a anunţat că a făcut un studiu privind utilizarea apelor uzate, colectate în staţia de epurare, dar cu azotul şi fosforul în limitele acceptate, pentru utilizarea în agricultura municipiului şi judeţului Buzău.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a scris pe Facebook: "Astăzi voi vorbi despre ceea ce vorbeşte toată lumea acum, seceta! Dar, la Buzău şi în România avem o rezervă imensă de apă cu fertilizanţi, pe care o aruncăm pe «apa sâmbetei», apa provenită din staţiile de epurare. La nivel naţional se deversează în râuri peste 340 de milioane de metri cubi de apă tratată, din care numai de la staţia de epurare a Buzăului, 10 milioane de metri cubi de apă, ce ar putea fi utilizată inteligent pentru irigaţii. Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius recomanda zilele trecute tuturor ţărilor din Uniunea Europeană să reutilizeze această apă uzată tratată în sectorul agricol. Pierdem sume imense pentru a scoate azotul şi fosforul din apa uzată, numai la Buzău consumăm 300 MWh/oră/lună, pe care le regăsim în facturile noastre de apă. Am început acum doi ani un studiu privind utilizarea acestor ape, dar cu azotul şi fosforul în limitele acceptate, pentru utilizarea în agricultura municipiului şi judeţului Buzău".

Domnia sa spune că din cantitatea de apă colectată în staţia de epurare de la Buzău s-ar putea iriga 10.000 de hectare.

"La staţia de epurare a municipiului Buzău dată în administrare Companiei de Apă Buzău se tratează anual circa 10 milioane de m³ de apă, iar în acest modul unde se desfăşoară ultimele două trepte de tratare respectiv treapta biologică şi treapta terţiară se consumă în jur de 300 MW din cei 1000 MW electrici pe care-i consumă Compania de Apă lunar. În aceste două trepte se scoate azotul şi fosforul din apă, aşa cum se ştie aceste două elemente sunt elementele principale pentru majoritatea îngrăşămintelor chimice artificiale care se folosesc în toată lumea. În foarte multe ţări - şi aici campioni sunt Israelul, Statele Unite - această apă este stocată în iazuri biologice şi este folosită pentru irigaţii. Câmpurile noastre, inclusiv aici la Buzău, unde suntem acum, sunt uscate aproape în totalitate. Municipiul Buzău are în jur de 6.000 de hectare teren agricol, teren arabil care şi el este uscat. Din cei 10.000.000 m³ care trec pe aici în fiecare an s-ar putea iriga 10.000 de hectare", a spus Constantin Toma.

Primarul Buzăului a prezentat proiectul său inclusiv prim-ministrului şi ministrului Agriculturii.

"La o întâlnire pe care am avut-o la Guvernul României, în prezenţa domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, cu toţi miniştrii de resort şi cu toţi factorii responsabili din România adunaţi acolo pentru a lua măsuri în ceea ce priveşte ameninţarea de infringement dată pe o directivă europeană privind neconformarea pe apele uzate, România fiind ameninţată să plătească aproximativ 9 miliarde de euro anual amenzi şi penalităţi pentru că noi, în momentul acesta, avem 400 de aglomerări urbane în România care nu se conformează pe apă uzată, am venit cu propunerea să utilizăm această apă din staţia de epurare de la Buzău în agricultură. Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să reutilizeze apele uzate. La 10 minute după ce am dat articolul domnului prim-ministru, acesta m-a sunat şi a spus că este de acord cu ideea mea de a folosi şi în România apa care se obţine din staţiile de epurare pentru că în lume sunt deja experienţe extraordinare şi bineînţeles că i-am spus domnului prim-ministru că avem deja un proiect pentru a face din Buzău primul oraş care foloseşte apa din staţia de epurare pentru irigaţii", a spus Constantin Toma.

Edilul şef al municipiului spune că pentru a pune în aplicare acest proiect are nevoie de bani şi speră la un sprijin financiar din partea Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb